.

. Zdroj: Profimedia.cz

.
2
Fotogalerie

Kamala Harris: Vzor, který potřebují i české ženy a holčičky

Kamala Harris – jméno, které bylo v americké prezidentské kampani stejně důležité jako Joe Biden. Právnička a senátorka za Kalifornii v sobotu oficiálně prorazila dosud nerozbitný skleněný strop a dosáhla na funkci viceprezidentky. Je to historický mezník, který může ovlivnit životy žen po celém světě. Protože i když třeba nechcete být (vice)prezidentkou, je podstatné vědět, že jí můžete být. 

Zuzana Čaputová, Jacinda Ardern, Sanna Marin, Alexandria Ocasio-Cortez a teď i Kamala Harris. Jména žen, kterým v současnosti patří vrcholné politické posty, jež donedávna opanovali výhradně či s velkou převahou muži. A které zosobňují novodobou verzi političek-influencerek, jež dokážou okouzlit nejen brilantním projevem, ale i uvolněnou komunikací skrze sociální sítě. Tím jejich hlas nabývá na síle, zejména pokud jde o mladou a středněvěkou generaci.

O tom, že se Kamala Harris stane příští viceprezidentkou, se dozvěděla při běhu s manželem Douglasem Emhoffem. Ten její spontánní reakci („We did it, Joe! Dokázali jsme to, Joe!“) natočil na telefon a oba ji poté zveřejnili na Instagramu. Kamalu Harris už nyní sleduje na 12 milionů fanoušků a tohle číslo bude bezesporu stoupat.

Pro většinu Spojených států i světa nyní Kamala Harris zosobňuje podobnou naději, jakou bylo v roce 2008 zvolení Obamových do Bílého domu. Nyní se však k rasovému původu (otec Harris přišel do USA z Jamajky, matka z Indie) přidává i feministický rozměr. Kamala Harris je totiž vůbec první ženou v historii USA, která usedne do viceprezidentského křesla. A dost možná jí osud či voliči nadělí i to prezidentské. Ale nepředbíhejme.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

„Máma mi říkávala: Můžeš být první ženou v mnoha věcech, ale ujisti se, že současně nebudeš tou poslední,“ pronesla Harris v jednom z dřívějších rozhovorů a v sobotu v projevu znovu slíbila, že tou poslední rozhodně nebude. Mimochodem, pro tuto příležitost zvolila bílý kostýmek značky Carolina Herrera a symbolicky tak uctila hnutí sufražetek, které přesně před sto lety v USA ženám vybojovaly volební právo (v Československu ho ženy získaly o rok dříve).

Tento týden v neděli se konečně dočkáme 4. řady seriálu Koruna (The Crown), kde nastoupí postava premiérky Velké Británie Margaret Thatcher. „Dvě ženské u kormidla, to je to poslední, co tahle země potřebuje,“ pronese v traileru typicky sarkastický princ Philip. A Alžběta II. okamžitě smečuje: „Možná je to naopak přesně to, co tahle země potřebuje.“ O dvou ženách v nejvyšších výkonných pozicích si zatím USA mohou nechat zdát, ale i tak si dovolíme parafrázi na seriálový výrok. Žena na postu viceprezidentky je totiž přesně to, co po tragikomickém experimentu s Donaldem Trumpem tahle země potřebuje, obzvlášť, když je chytrá a srdečná jako Kamala Harris.

A co naše země?

Americká politička a právnička se narodila 20. října 1964 v kalifornském Oaklandu. Její otec pochází z Jamajky a je profesorem ekonomie na Stanfordu, matka do USA přišla studovat z Indie a byla lékařkou zabývající se výzkumem rakoviny prsu. Kamala Harris studovala na Howardově a na Kalifornské univerzitě. Působila jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu, poté jako ministryně spravedlnosti Kalifornie z titulu nejvyšší státní zástupkyně a od roku 2017 byla senátorkou za stát Kalifornie. Má sestru Mayu, která je rovněž advokátkou a právníkem je i její muž Douglas Emhoff, s nímž Kamala Harris vychovává jeho dvě dcery. Ty ji roztomile oslovují Momala.

Kdo je Kamala Harris?