...

... Zdroj: iStock.com

Co teď číst? 6 tipů na knihy, které má na nočním stolku naše redakce

Tipů na dobré knihy není nikdy dost! Obzvlášť teď na podzim, kdy nám čtení v bezpečí domova doporučuje i ministr zdravotnictví, že. I bez něj je ale jisté, že knihy nám poskytují skvělý a z psychického hlediska velmi zdravý únik z reality. Na jaké se těší v říjnu naše redakce?

Jakuba Katalpa: Zuzanin dech

Když vám chybí... Hana od Mornštajnové

Začněme zostra! Jestli něco momentálně láme žebříčky oblíbenosti na Databázi knih, pak je to kniha Zuzanin dech, kterou pod pseudonymem Jakuba Katalpa napsala autorka Zuzana Jandová. Příběh pojednává o Zuzaně Liebeskindové, dceři cukrovarníka, která v krásné vesničce Holašovice prožívá sladké dětství. Jenže to jsou teprve 30. léta 20. století. Jak se blíží 2. světová válka a Zuzana dospívá, příběh trpkne, přichází německá okupace a nacisté. Zuzanu, původem Židovku, koncentrační tábor nemine. Jaká bude, až se z něj vrátí, a jaké ztráty utrží? Pokud se vám líbila opěvovaná Hana Aleny Mornštajnové, nenechte si tuhle novinku ujít. Recenze se shodují, že je jednoduše dechberoucí.

Jakuba Katalpa - Zuzanin dech
Jakuba Katalpa - Zuzanin dech | Zdroj: Archiv nakladatelství

Pokračování 2 / 4

Elena Ferrante: Prolhaný život dospělých

Když vám chybí... Geniální přítelkyně

Temnější podobu dospívání, ačkoli v jiné podobě, nabízí i novinka Eleny Ferrante s lákavým názvem Prolhaný život dospělých. Ta začíná větou: „Dva roky předtím, než otec odešel z domova, řekl mojí matce, že jsem strašně ošklivá,“ kterou ve dvanácti letech náhodou zaslechne hlavní hrdinka Giovanna a která zásadně nabourá její představu o navenek šťastné rodině. Kromě přetvářky se přidává i rodinné tajemství v podobě tety Vittorie, od které se otec před lety rovněž odstřihl, a celé se to navíc odehrává v devadesátkách v Neapoli, kterou dokáže Ferrante vykreslit stejně podmanivě, jako své tápající hrdinky. Mimochodem, látka prý zaujala i Netflix, který podle knihy chystá seriál.

Když vám chybí... nadhled ve vztahu

Vztahy... všichni je prožíváme, všichni dostáváme i udělujeme zaručené rady, ale stejně všichni čas od času tápeme. Přesně pro tyto chvíle je dobré mít po ruce příručku oblíbeného terapeuta Honzy Vojtka Vztahy a mýty, která vám pomůže se v těchto spletitých situacích trochu lépe zorientovat. Jeho obecné zkušenosti párového terapeuta jsou zde prošpikované skutečnými příběhy z poradny, které vám pomohou získat nadhled i nad vlastní situací. A znáte to, kamarádky jsou sice na pokec super, ale názor terapeuta má přeci jen jinou váhu. Honzu Vojtka navíc budete moci sledovat i u nás na webu. Připravujeme s ním speciální poradnu o věcech, které vás nejvíce zajímají.

Když vám chybí... klasický Kundera

Kunderův útlý román Slavnost bezvýznamnosti vyšel již v roce 2013, ale pouze ve francouzštině, na český překlad (postarala se o něj Anna Kareninová) jsme si museli počkat sedm let. Nicméně, je prý skvělý a jde nikoli o výluh, ale o koncentrát literárního mistrovství tohoto klasika. Příběh se opírá o setkávání několika přátel, nicméně jak bývá u Kundery zvykem, jde o dílko mnohovrstevnaté, jímž se prolínají nejrůznější vzpomínky, metafory a autorovy úvahy či rozmluvy se čtenářem. Kundera se touto knihou symbolicky loučí, nicméně v povznesené náladě, s lehkostí a humorem.

Pokračování 3 / 4

Sally Rooney: Normální lidi

Když vám chybí... předplatné na Hulu

Mladá irská spisovatelka Sally Rooney napsala knihu Normal people, podle které vznikl stejnojmenný seriál, o kterém se hodně mluvilo – zejména díky citlivě a přitom reálně pojatým sexuálním scénám mezi hlavními hrdiny Conellem a Marianne, dvěma společensky nerovně postavenými studenty, kteří zjistí, že nemohou být spolu ani bez sebe. Jestli teď vaše zvědavost pracuje naplno, ale nechcete se upsat další streamovací službě (seriál je dostupný na Hulu), máte možnost si přečíst knihu, která konečně vyšla i v českém jazyce. Ačkoli získala nominaci na prestižní Man Bookerovu cenu, je to spíše lehčí vztahovka ze života. Minimálně díky ní proniknete do hlav mladších mileniálů a zjistíte, jak uvažují, o čem sní a čeho se bojí.

Pokračování 4 / 4

Hans Rosling: Faktomluva

Když vám chybí... dobré zprávy

Globální pandemie, ekologická krize, populismus, migrace, korupce, terorismus, fake news, úpadek demokracie... vyberte si, je toho dost! Jestli už ze všech těch „bolestí světa“ propadáte úzkosti, doporučujeme sáhnout po knize Hanse Roslinga Faktomluva. Autor knihy, mimochodem švédský lékař a statik, vás v deseti kapitolách přesvědčí, že svět není tak zlý a beznadějný, jak se nám jeví, to jen naše instinkty a mysl nám jeho vidění zkreslují. Naopak, jsme na tom prý mnohem, mnohem lépe. Jak název napovídá, kniha staví na faktech, ale současně čtenáře učí o nich přemýšlet.

Vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

.
. | Zdroj: Archiv nakladatelství