Provoňte si Velikonoce: Recept na nejlepší mazanec s mandlemi
Sladké kynuté bochánky mají svůj původ v anglosaských zemích, kde se pekly u příležitosti přivítání bohyně jara. U nás se tradičně připravovaly už od 15. století na Bílou sobotu, a patří tak k nejstarším velikonočním pokrmům. Letos připadá bílá sobota na 19. dubna, nechte se inspirovat receptem od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny.
Ingredience:
½ kg polohrubé mouky, 1 kostičku droždí, 100 g krupicového cukru, asi 3 dl vlažného mléka, 70 g rozpuštěného másla, 50 g sádla, špetku soli, špetku muškátového květu, citronovou kůru, 100 g rozinek máčených v rumu, 100 g loupaných mandlí
Na potření: 50 g přepuštěného másla, 20 g krupicového cukru, 2 dl vody podle chuti, moučkový cukr na posypání
Videorecept:
Postup:
Všechny sypké suroviny promícháme v robotu s hnětacím hákem, přidáme nadrolené droždí a ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny.
Přiklopíme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Z vykynutého těsta vytvarujme mazanec.
Přendáme na vymaštěný plech a necháme ještě kynout.
Před pečením potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.
Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.