Studená polévka gazpacho

Studená polévka gazpacho Zdroj: iStock

Studená polévka gazpacho: Rychlý letní recept, skvělý i pro začátečníky

Co by to bylo za léto, kdybyste si alespoň jednou nedopřáli studenou zeleninovou polévku gazpacho? Máme pro vás recept na tu nejlepší variantu, která vás v horku pořádně osvěží.

Ingredience na 1 litr polévky:

500 g zralých rajčat, ½ salátové okurky, ½ červené papriky, ½ zelené papriky, ½ menší bílé cibule, 1 stroužek česneku, 30 g bílého pečiva (např. ciabatta), 2 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje extra virgin, k servírování pár větviček bazalky (nebo petrželky či koriandru), lžička soli, čerstvě mletý pepř

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Oloupanou okurku, rajčata, papriky, cibuli, česnek, pečivo a bylinky nakrájejte. Osolte, přidejte ocet a olivový olej. Rukama vše promačkejte a nechte zhruba dvě hodiny odpočívat v lednici.

  2. Důkladně a dohladka vše promixujte. Polévku ochutnejte, podle chuti dosolte a případně zřeďte trochou ledové vody.

  3. Ještě jednou chvilku promixujte a můžete podávat do nachlazených talířů či skleniček. Zakápněte olivovým olejem a přidejte čerstvě mletý pepř a snítku bylinky.

Hotovo!