Podzim nabitý vitamíny
Sotva jsme v kalendáři otočili na stránku s měsícem září, v ten moment začal podzim. I když ne astronomicky, ale samotné září nám vnucuje představu podzimu chladnějšími rány a stromy, které se halí do barevných kabátků. A my si to necháme líbit, protože po tropických dnech netoužíme po ničem jiném, než se trochu zchladit a zachumlat se do oblíbených svetrů. Babí léto a začátek podzimu je jedno z nejkrásnějších období roku a málokdo nepodlehne jeho kouzlu. Svou barevností a čerstvým vzduchem nás přirozené láká z tomu, abychom zkoušeli oranžově, žlutě a červeně zbarvené potraviny. Do našeho žebříčku podzimních potravin patří nepochybně dýně, zázvor, batáty, kukuřice, ale i všechny druhy oříšků a červená řepa.
Všechny tyto výše zmíněné plody jsou až po slupku nabombené skvělými látkami, které naše tělo s radostí uvítá. Třeba taková dýně, která je doslova synonymem podzimu. Ať už jde o dýni máslovou, muškátovou, špagetovou, žaludovou nebo Hokkaido, tak všechny se mohou pochlubit opravdu bohatým množstvím vitamínů B1, B2 a C, a zároveň i vápníkem, betakaroteny, železem, zinkem a draslíkem. Naprostá podzimní klasika je dýňová polévka, kterou můžeme vřele doporučit.
Červená řepa je prostě život a my si její specifickou chuť užíváme nejvíce na podzim. Doslova cítíte, jak po dlouhém zrání byla vytažena z hlíny, očištěna a neservírována na talíř, zkrátka příroda sama. Vitamínovou nálož představuje salát z červené řepy, který se pyšní vitamíny A, B, C a E a látkami jako sodík, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, selen, jód, mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Nejlepší je jemně ochucený s troškou česneku, pro zajímavější chuť můžete přidat mrkev nebo jablíčka, což jsou další zdroje prospěšných látek.
A zakončíme to něčím pořádně macatým. Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu. Mají podobnou chuť jako dýně a za svou nasládlost vděčí právě vyššímu obsahu cukru. Přesto jsou batáty dobrou volbou při redukční dietě a snižují cholesterol. Mají požehnané množství vitamínu A, B6, C a mimo jiné i kyselinu chlorogenovou, která ničí viry a karcinogeny. Batáty jsou perfektní volbou při ozvláštnění jídelníčku, obzvlášť v oblasti příloh, což otevírá novou paletu pestrých pokrmů.
Doufáme, že vás naše povídání krásně naladilo a necháte se inspirovat některým z podzimních receptů kuchařů z portálu Fitrecepty.info. Dobrou chuť.
Dýňová polévka
Ingredience
1 malá cibule nakrájená na jemno
30 g přepuštěného másla
500 g dýně hokkaido
500 ml zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
200 ml sójové smetany
Ve středně velkém hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme cibulku nakrájenou na jemno a opékáme. Po cca 5 minutách přidáme na kostky nakrájenou a očištěnou dýni a prolisovaný stroužek česneku a opékáme dalších 5 minut. Dýni zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme a vaříme cca 30-35 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do jemného krému. Do polévky přidáme koření a zalijeme smetanou. Zamícháme a podáváme.
Salát z červené řepy
Ingredience
1 citron
300 g červené řepy (předvařené)
1 lžíce slunečnicového oleje
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Řepu nastrouháme najemno. Do řepy vymačkáme šťávu z citronu, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a olej. Vše zamícháme a podáváme s pečivem, nebo jako přílohu.
Směs s batáty
Ingredience
2 střední batáty
půlka červené papriky
1 rajče
2 červené cibule
2 lžíce olivového oleje
50 g kuřecí kvalitní šunky
1 hrst čerstvého baby špenátu
sůl
pepř
Batáty si oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky společně s paprikou a rajčaty. Cibule si oloupeme a nakrájíme na drobno. Ve větší pánvi si rozpálíme olej a na středním plameni opékáme cibuli. Přidáme batáty a opékáme cca 10 minut. Poté přidáme rajče a papriku. Opékáme 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájenou šunku a opékáme další 4 minuty. Nakonec přidáme špenát a necháme na plotýnce dalších 5 minut. Poté už jen osolíme, opepříme a podáváme.