Vydatný špenátový krém vám nahradí klidně i oběd.

Vydatný špenátový krém vám nahradí klidně i oběd. Zdroj: iStock

Zelený čtvrtek se blíží. Odstartujte ho jarní polévkou. Tento špenátový krém vás nezklame!

Zelených receptů není na jaře nikdy dost! A jelikož je polévka grunt, naučíme se dnes připravit vydatný špenátový krém, který svou sytostí bez problémů nahradí klasický oběd.

Ingredience na 6 porcí:

větší cibule nebo ½ pórku, 25 g másla, 3–4 stroužky česneku, 500 g špenátových listů, hrst bramborových gnocchi, 1 l kuřecího vývaru, 150 g tučné zakysané smetany + další na finální dochucení na talíři, sůl, pepř, worcesterská omáčka

K servírování: 6 plátků sušené nebo schwarzwaldské šunky, 90 g sýra s modrou plísní nebo jiného oblíbeného, který drží pevný tvar, směs semínek (možno vynechat)

Na videorecept se můžete podívat zde:

Postup:

  1. Omyjte všechny špenátové listy, ve velkém hrnci rozpusťte máslo, osmahněte cibulku nebo pórek, přidejte celý česnek.

  2. Do plátku schwarzwaldské šunky zabalte špalíček svého oblíbeného sýra – čerstvého, kozího nebo s modrou plísní – ty totiž krásně se špenátem ladí. Pokrájejte balíček na malé kostičky a odložte je do lednice.

  3. Do hrnce vlijte na dno trochu vývaru a 5 minut povařte. Mezitím si připravte kupované gnocchi a rozkrojte je napůl.

  4. Do hrnce přidejte špenát a nechte podusit. Míchejte dvě až tři minuty, než listy slehnou. Vložte do mixéru a ještě zalijte zbytkem vývaru. Přidejte lžičku soli a rozmixujte.

  5. Lehce ohřejte a dochuťte solí a pepřem, můžete také zakápnout worcesterem. Až se bude polévka vařit, přidejte do ní gnocchi (na uvaření jim stačí tři minuty).

  6. Nakonec do krému vlijte tučnou zakysanou smetanu. Zbytek pak můžete přidat přímo doprostřed talíře s polévkou a zasypat semínky. Šunkové rolky podávejte zvlášť, ať si je každý může vhodit do polévky sám v libovolném množství.

Dobrou chuť!