Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Tradiční a luxusní UHO? Jde to! Jak připravit poctivou hnědou omáčku?

Zapomeňte na recepturu ze školní jídelny a omáčku neidentifikovatelné barvy, chuti a zápachu. Univerzální hnědá omáčka, známá jako UHO, se dá využít na mnoho způsobů a může chutnat naprosto fantasticky. Ukážeme vám, jak ji připravit, aby byla kvalitní a naprosto lahodná.

Ingredience na cca 1 litr omáčky:

500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 2 lžíce sádla, 3 velké červené cibule, 3 střední bílé cibule, 5 stroužků česneku, 25 g směsi „Houbové koření“, hladká mouka (3 lžíce pro tekutější, 5 lžic pro hustější výslednou konzistenci), 3 řapíky celeru, 2 bobkové listy, větvička rozmarýnu a několik větviček tymiánu, cca 1700 ml tekutiny (voda nebo mix vody a vývaru), několik kuliček nového koření, o trochu víc kuliček černého pepře, lžička soli

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Připravte si mix hovězího a vepřového masa. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a maso pořádně orestujte, přičemž se ho snažte co nejvíce oddělit. Zasypte houbovým kořením. Až se na mase utvoří hnědá krustička, odložte ho stranou.

  2. V hrnci opět rozpusťte tuk, vsypte na klínky nakrájenou červenou cibuli, bílou cibuli pokrájenou na půlky (pokud ji očistíte, můžete ponechat i slupku) a promačkaný česnek.

  3. Vložte zpátky maso a zasypte hladkou moukou. Zarestujte a dále přihoďte kousky řapíkatého celeru, bobkový list, čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) a zalijte trochou vývaru a vodou. Lehce osolte.

  4. Potopené maso přiveďte k varu, přiklopte a nechte aspoň hodinu pozvolně táhnout. Čím déle, tím silnější bude chuť. Poté vše proceďte a vymačkejte i tu poslední kapku.

  5. Po vychladnutí nechte omáčku přes noc v lednici a druhý den, kdy ztuhlý tuk vyleze na povrch, ho lžící odeberte.

  6. Proleželou omáčku znovu přiveďte k varu a dochuťte. Horkou ji pak plňte do skleniček. Servírovat můžete k játrům, kuřeti, vepřové pečeni, využít ji můžete také jako základ omáček k minutkovým masům nebo jí jednoduše přelijte domácí osmažené hranolky. Výborná bude také s houbami.

Dobrou chuť!