Kuře s broskví je snad největší klasika z 90. let.

Kuře s broskví je snad největší klasika z 90. let. Zdroj: Mall.TV

Lepší retro jídlo nenajdete! Připravte si legendarní kuřecí steak s broskví

Naprostá gastro klasika z 90. let se vrací! Její verzi hodnou 21. století připravila kuchařka a foodbloggerka Koko a věřte, že si moc rádi nejen při vaření zavzpomínáte na dobu svého dětství a mládí.

Ingredience na 2 porce:

2 větší prsa z kukuřičného kuřete z volného chovu, 100 g mozzarelly, 12 lístků čerstvé bazalky, 2 lžičky koření pěti vůní, 4 půlky nakládaných broskví, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, růžový pepř k servírování

Na přeliv: 3–4 lžíce balzamika, 80 ml sirupu z broskví, 100 ml nesoleného kuřecího vývaru, 30 g studeného másla, pár kapek citronové šťávy, sůl

Postup:

1. Z kvalitních kuřecích prsou odřízněte plandavé části (nevyhazujte, použijeme je), řízněte zhruba v dolní třetině a vytvořte kapsu. Odkrojte si mozzarellu, odstřihněte lístky bazalky, vložte dovnitř a zašpuntujte masovými odkrojky. Prsa osolte, opepřete, okořeňte dle chuti.

2. Rozpůlené nakládané broskve horizontálně přeřízněte. Na pánvi rozehřejte olivový olej s trochou másla. Vložte prsíčka a pozvolna je smažte 2–3 minuty po každé straně. Na chvilku k nim dejte nahřát i broskve, ať pustí chuť.

3. Maso přendejte na zapékací mísu vyloženou pečicím papírem. Obložte broskvemi a zasypte dostatkem mozzarelly. Pečte na 160 °C asi 12–16 minut (opravdu velká, třeba čtvrtkilová prsíčka nechte v troubě raději dvacet minut, ať máte jistotu, že budou uvnitř správně propečená, ale stále šťavnatá a s rozteklou mozzarellou uprostřed). Ideálně maso pečte společně s americkými bramborami jako přílohou.

4. Teď přichází čas na přeliv. Do použité pánve (případně z ní odstraňte sýrové přípečky) přilijte trochu balzamika a nechte ho zredukovat. Přidejte sirup z broskví a nesolený kuřecí vývar. Dále redukujte na třetinu původního objemu. Vypněte plotýnku a vmíchejte kostičky studeného másla pro lesk a šmrnc. Ochutnejte, dosolte, případně zakápněte citronovou šťávou, pokud se vám omáčka zdá příliš sladká. Omáčku udržujte teplou, ale už ji nevařte, máslo by se oddělilo.

5. Mezitím už bude v troubě hotovo, maso ovšem nechte ještě 2–3 minuty odpočinout. V mezičase si stihnete nakrájet broskve na kostičky a nasekat bazalku.

6. Servírujte s domácími americkými bramborami, luxusním sladkokyselým sósem a jako třešinku na dortu ještě vše posypejte růžovým pepřem. Tohle retro v modernějším duchu potěší každého fanouška Spice Girls a Backstreet Boys. Nebo možná spíš Luneticů.

Dobrou chuť!