Zhubněte boky.

Zhubněte boky. Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

Jak se dostat do formy? Víme jak na to!

Dolehla na vás chronická únava, nebo vás tíží pár kilo navíc? Máte problémy s trávením a jste bez energie? Pokud se zkrátka necítíte v nejlepší kondici, tohle je článek přesně pro vás. Dozvíte se, jak vylepšit jídelníček a objevíte další chytré tipy pro štíhlejší postavu i celkovou pohodu pro letní dny.

Cítit se skvěle

Může být mnoho důvodů, proč si právě nepřipadáte fit. Nastřádaná kila na bříšku, bocích a stehnech jsou jedním z typických důvodů. Často je to ale nevhodné složení jídelníčku, stres a nedostatek zdravého pohybu – zlobí vás zažívání, chybí vám vitalitu a dobrá nálada.

Všichni se asi shodneme na tom, že být v dobré formě znamená hlavně „cítit se skvěle“. A následující doporučení vám k tomu pomohou.

Vyčistěte organismus

V dobách našich babiček byl půst a střídmé jídlo běžnou součástí života. Dnes žijeme jinak – jíme spoustu masa, průmyslově vyráběných potravin a půst považujeme za nežádoucí odepírání si potěšení z jídla. Odpadní látky se nám hromadí v játrech i celém těle, což má zásadní vliv na naše zdraví, kvalitu pokožky a funkci metabolismu. Zimní sezona to jen zhoršuje, protože jíme více těžkých jídel a méně se hýbeme na čerstvém vzduchu.

Jezte lehká jídla.
Jezte lehká jídla. | Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

Cestu za lepší kondicí proto začněte pořádným detoxem. Dejte si každý týden jednodenní půst o vodě, nebo detoxikačním čaji. Dobře vás pročistí i víkend na zeleninových a ovocných šťávách (čerstvě připravených). Výborný pomocník pro detoxikaci jsou také zelené potraviny (chlorella, spirulina, mladý ječmen) a pravidelná sauna. Vyčištění toxinů prospěje celému organismu a možná se i zbavíte zadržované vody v těle. Detox je prostě ideální start cesty k lepší formě!

Aby tělo nestrádalo

Lidský organismus potřebuje celou řadu živin a substancí, aby správně fungoval. Mnoho z nich si nedokážeme sami „vyrobit“ a musíme je získat z potravy. Sem patří hlavně vitamíny, minerály, esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny skupiny Omega. Pokud chybí jen jediná součást této skládačky, vaše tělo bude strádat. Proto se klade takový důraz na pravidelnou konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce, zdravých tuků a proteinů.

Pitný režim je pro hubnutí důležitý.
Pitný režim je pro hubnutí důležitý. | Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

Udělejte si malou „inventuru“ vašeho jídelníčku a ověřte si, zda je opravdu vyvážený. Smutná pravda je, že jen málo z nás tělu dodává vše potřebné. Neuděláte proto chybu s kvalitními doplňky stravy, nejlépe přírodního původu. Dopřejte si komplex vitamínů, minerálů a mastné kyseliny Omega 3 + Omega 6. Dále si pohlídejte příjem pestré škály proteinů (bílkovin), tím spíše, pokud nejíte maso, nebo dokonce ani mléčné výrobky a vajíčka.

Omezte cukry a sacharidy

Cukry v mnoha podobách lidskému tělu vůbec nesvědčí. Rychlá záplava energie z cukru je vhodná snad jen pro aktivní sportovce před výkonem. Většině z nás se tato energie ukládá v podobě tuku. Cukry přitom zatěžují metabolismus a trávící orgány, zejména slinivku.

Raději se proto vyhněte všem cukrům (kromě ovoce) a dávejte si pozor – cukr se dnes skrývá v mnoha běžných potravinách v podobě glukózo-fruktózového a glukózového sirupu. Platí to pro slazené nápoje typu cola, minerálky, radlery i ledovou kávu.

Pohyb nemusí znamenat cvičení.
Pohyb nemusí znamenat cvičení. | Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

Pokud chcete váš jídelníček vyladit k dokonalosti, zaměřte se i na sacharidy. Ty totiž fungují dost podobně jako cukry. Pokud máte sedavé zaměstnání, nebo málo fyzické aktivity, vyplatí se vám sacharidy řádně omezit. V poslední době se obrovské popularitě těší právě proteinová a nízkosacharidová dieta. Jejich vyznavači si užívají více energie, pohodovější zažívání a štíhlejší postavu.

A co vlastně budete při nízkosacharidové dietě jíst?

Na snídani třeba tvaroh s málo cukernatým ovocem (maliny, jahody, borůvky), vajíčka s avokádem, všelijaká semínka, proteinové kaše a palačinky. K obědu si dopřejete maso se zeleninou podle chuti (přílohy vynechejte) a k večeři přijde vhod nějaký salát (s tuňákem, sýrem, olivami…).

Dejte si ketodietu

Ketogenní dieta představuje doposud nejvíce osvědčený jídelníček na hubnutí. Trápí-li vás kila navíc a chcete s nimi zatočit rychle, bez cvičení a hladovění, nemusíte váhat.

Hubnutí s ketodietou spočívá ve velmi striktním omezení sacharidů. Tím se v těle nastartuje proces jménem ketóza, kdy se spalují tuky jako hlavní zdroj energie. Díky ketodietě už se podařilo zhubnout statisícům žen i mužů. Za jediný měsíc se dají v klidu shodit 4 kila i více.

Mezi velké výhody ketodiety patří to, že se nemusíte trápit intenzivním cvičením ani hladem. Jíte celkem bohaté pokrmy a o hubnutí se stará ketóza. Základ úspěchu většiny těch, co úspěšně zhubli jsou speciální programy jídel pro ketogenní dietu. Ano, můžete si keto-jídla vařit sami, ale vyžaduje to hodně znalostí a disciplíny. Navíc hrozí riziko, že uděláte nějak přešlap a zastavíte ketózu. Nejlepší proto bude zkusit balíčky keto jídel na celý měsíc, kdy kromě rychlé přípravy nemusíte už nic řešit.

Milujete sladké? Ketodieta má pro vás ještě další eso v rukávu – nízkosacharidové „keto-dezerty“. Třeba proteinové palačinky, panna cottu, nebo speciální croissanty s džemem. Proteinové čoko tyčinky jsou pak super, když vás dohoní mlsná někde na cestách.

Dopřejte si pohyb

Ne všichni jsme od přírody sportovci. Pohyb je ale velmi důležitý pro vitalitu a zdraví. Přivádí kyslík a živiny do všech koutů organismu, prospívá srdci a cévám a posiluje svaly. Nemusíte přitom běhat na pásu, ani zvedat činky. Nějaký pohyb ale potřebujete, bez toho s perfektní formou nepočítejte.

Zkuste proto z pohybu udělat běžnou součást vašeho dne. Do práce a na nákupy se projděte pěšky, nebo jezděte na kole. A zakažte si výtah – chůze po schodech je skvělá rozcvička. Obecně, svižná chůze je velmi doporučovaný způsob pohybu a zvládne to skoro každý. Místo sezení u televize, nebo koukání do mobilu proto vyražte do přírody aspoň na hodinovou procházku svižným tempem. Rozhodně se u toho musíte zadýchat.

Během pro krásné bříško.
Během pro krásné bříško. | Zdroj: 4FITNESS s.r.o.

A pokud máte rádi cvičení, ale nebaví vás dlouhé monotónní kardio, objevte kouzlo kruhového tréninku nebo HIIT. Krátké cykly intenzivního cvičení a střídání cviků vás určitě budou bavit víc. Podle novodobých poznatků je to dokonce účinnější pro zlepšení fyzičky i spalování tuku.

Věříme, že si z našich rad něco vyberete. Teď už je to na vás. Zkuste si najít způsob, jak udržet disciplínu a motivaci každý den a radovat se z každého malého zlepšení. Vyplatí se to!