Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Dokonalý jarní detox těla a mysli. Jak dobít energii, zmírnit stres a navíc posílit imunitu?

Zima už se konečně blíží ke svému závěru, a my tak můžeme svou mysl a tělo s chutí začít připravovat na období jara. Jak načerpat novou sílu, zatočit se stresem, posílit imunitu a nabít se energií? Tak, jako postupně měníte se vzrůstajícími teplotami oblečení, pozměňte také lehce stravu a podpořte péči o sebe sama. Jde se na detox.

Nastartujte pitný režim

Naprostým základem by měl být dostatečný pitný režim (alespoň 2,5 litru vody za den). Proč? Protože nedostatek tekutin vám může způsobit suchou a nehezky vypadající pokožku. Hodně pít je zásadní součástí detoxikace nejen pokožky. Voda pomáhá vyplavovat toxiny i chemické látky a zároveň zabraňuje vysušení pokožky. Pozor ale: káva ani sladké limonády se do pitného režimu nepočítají. Po ránu si dejte do vody trochu citronové šťávy a půl lžičky medu. Nakopnete tím regeneraci pokožky. Důležité je se také pořádně „zapotit“ buď sportem, nebo třeba v sauně. Pocení stejně tak detoxikuje tělo a čistí póry. Čistá voda a omezení cukrů pomůže našemu tělu načerpat více energie a zlepšit schopnost koncentrace. A to bezesporu potřebujeme.

TIP NA VIDEO: Jak využít při detoxu bylinky?

Video placeholde

Povolejte tekuté bylinky

Bylinkové čaje jsou další variantou pro ozvláštnění pitného režimu, mnohdy s blahodárnými účinky. Mezi nejznámější jarní bylinky s detoxikačními účinky patří kopřiva dvoudomá, která pročišťuje krev a obsahuje řadu minerálních látek. Čaj z kopřivy se k detoxu skvěle hodí. Mezi další léčivé bylinky, které pomáhají urychlit látkovou výměnu, patří pampeliška, čekanka, kořen lopuchu a puškvorec. Z bylinek s detoxikačními účinky bychom neměli opomenout ani ostropestřec mariánský, který je silným antioxidantem a obsahuje komplex bioflavonoidů.

Pleti dopřejte hydratační šok

Na správnou závlahu nezapomínejte ani u své pleti. „Cítíte-li, že máte pleť opravdu vysušenou, což je především ve středním věku po zimním období jev běžný u většiny lidí, je dobrým řešením jednou za rok zajít na speciální hydratační proceduru, která pokožku hydratuje zevnitř a tím ji na povrchu současně omlazuje. Takzvaný skinbooster je účinná a hluboká hydratace pleti kyselinou hyaluronovu pomocí jemných vpichů. Jde o velmi efektní, ambulantní zákrok anti-aging medicíny. Zabere čtvrt hodinky a ideální je jeho provedení právě před jarním či letním obdobím, kdy potřebujeme dodat našemu tělu pořádnou hydratační terapii,“ říká MUDr. Petra Moravcová.

Změna životosprávy

Lidskému tělu je detoxikace vlastní a má svůj přirozený systém, který jede 365 dní v roce. Tento proces funguje díky našim orgánům, jako jsou játra, ledviny, částečně plíce, kůže a lymfatický systém. Pro správné fungování těchto orgánů je důležitá pravidelná, kvalitní a vyvážená strava s dostatkem energie a aminokyselin – stavebních kamenů bílkovin, díky kterým se tělo dokáže zbavit toxinů. Detoxikace pomocí změny životosprávy může být v horizontu dlouhodobém či krátkodobém. Pokud nemáte správně nastavenou životosprávu a zdravý životní styl vám doposud nic neříkal, doporučujeme přistoupit ke změně raději pomalými krůčky, aby vám vaše odhodlání vydrželo a tělo se nastavilo do zdravého režimu. S příchodem jara zvyšte konzumaci ovoce a zeleniny, zahrňte do jídelníčku dostatek vlákniny, pročistíte si tak střeva.

Pomůže brokolice

Abyste svému tělu i pleti dostatečně ulevili, eliminujte na nějakou dobu alkohol, potraviny i nápoje s rafinovanými cukry, tuky živočišného původu a samozřejmě cigarety. Naopak do jídelníčku přiberte potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Výborné jsou luštěniny. Konzumujte také brokolici, která je velkým zdrojem vitaminu C a E a obsahuje kyselinu listovou.

Vhodná kosmetika

V detoxikačním období se zaměřte také na vitamin C, a to jak v potravě, tak i v kosmetice v podobě sér, krémů či masek. Vitamin C má antioxidační účinky, chrání pleť před volnými radikály a posiluje tvorbu kolagenu. Navíc má dobrý vliv na aktivaci buněčného metabolismu.Na začátku jara je také vhodné podstoupit chemický peeling, který sjednotí pokožku, zlepší její strukturu a pleť po něm vypadá jasná a zdravá. Chemický peeling se provádí za pomoci AHA kyselin, které podporují čištění pleti, odstranění zrohovatělé vrstvy pokožky a zároveň také obnovují kožní buňky – ideální procedura na oživení pokožky po zimním období,“ říká MUDr. Petra Moravcová. Na pleť si také na jaře raději dávejte lehké hydratační fluidy než těžké krémy, které zatěžují. Rozhodně také sáhněte po pleťových maskách s detoxikačním účinkem.

Koupele a masáže

Proces detoxikace těla můžeme pomocí vody podpořit nejen vnitřně, ale také zvenčí. Teplá voda otevírá póry v pokožce a umožňuje tělu detoxikaci prostřednictvím kůže. Detoxikační koupele jsou jedny z nejznámějších léčebných terapií, které pomáhají tělu zbavit se škodlivin. K detoxikačním koupelím patří sůl – vyzkoušejte třeba himálajskou do koupele. Velkým pomocníkem jsou též střídavé sprchování, bylinné či bahenní koupele anebo masáže. Při koupeli lze použít navíc tělový peeling či různé houby, které nám pomohou odstranit z kůže vrstvu odumřelých buněk.

Veškeré tyto relaxační procedury navodí pocit relaxace, odbourají stres a uvolní svalové napětí. Zkuste čas strávený koupelí využít k meditaci a žádoucímu odpočinku. Nechte v tento moment veškeré starosti za dveřmi koupelny a myslete jen na své tělo a jak se cítíte příjemně.

Detox mysli meditací

Mentální detox naší mysli patří mezi nezbytnou součást procesu očisty celého těla. S příchodem jara a prvními slunečními paprsky se nám většinou zlepšuje nálada, a detox pro naši mysl je tudíž na jaře ideálním obdobím. Psychická pohoda a dostatek odpočinku jsou klíčové. Avšak negativní psychické aspekty nám dokážou nově nabitou energii rychle vysát. Mezi účinné metody, které nám v jakékoli situaci dokážou pomoci navodit pohodu a uklidnit mysl, patří meditace. Tato metoda představuje zklidnění mysli, navození koncentrace a naprostého klidu.

Jestli nevíte jak na to, podívejte se třeba do knihy Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli – Jak meditovat kdykoliv a kdekoliv. A že tuto část detoxu mysli není radno podceňovat, dokládají i moderní psychologické výzkumy, ze kterých vyplývá, že lidé, kteří ji praktikují, mají mnohem aktivnější část mozku spojenou s pozitivními emocemi. Sílu a význam meditačních cvičení zná mnoho špičkových manažerů, kteří tento rituál začlenili do svého každodenního harmonogramu. Příkladem je například slavná americká moderátorka Oprah Winfrey, která svůj den začíná 20 minutami meditace pro udržení klidu a harmonie mysli. Zkuste to také a výsledky se jistě brzy dostaví.