...

... Zdroj: istock.com

Co je lepší životabudič než kafe? Voda, čaje nebo zelený ječmen!

Když opravdu potřebujete zabojovat s únavou, kafe nemusí být nutně jediná volba. Co si dát místo černého životabudiče, když ho nemáte ráda nebo už na vás evidentně nefunguje? 

V životě prostě přijdou chvíle, kdy potřebujete neusnout a fungovat. Jakkoli jsem zastáncem toho, že si raději máte jít lehnout a na chvíli se na všechno vykašlat, už jsem zažila bezpočet situací, kdy to nešlo. U zkoušek na vysoké, u služby v novinách, která na mě vyšla zrovna 11. září 2001, u náročných cest autem, a co jsem máma, ani neumím spočítat, kolikrát jsem potřebovala zázrak, abych fungovala. Kafe nepiju. Ani energy drinky. Ale to nevadí. Věcí, jež fungují jako životabudiče, je spousta. Pár vám jich představím, ať máte na výběr.

Voda

I když se to nezdá, voda a na ní založený pitný režim je prvním krokem proti únavě. Bylo prokázáno, že už 2% dehydratace, tedy velmi mírný nedostatek tekutin, zpomalí váš výkon. Všechno v těle totiž - laicky řečeno - houstne. Krev, ale ani lymfa nekolují a vylučování odpadních látek neprobíhá tak, jak by mělo. Tělo zanesené toxiny je pomalé, unavené… Když pak k pramenité přidáte i minerální vody, může to významně ovlivnit i intenzitu takzvané jarní únavy.

Čaje

Gastro trendy pro rok 2018 jasně říkají, že právě čaje letos odsunou popíjení kávy na druhé místo. Při společenských událostech, schůzkách, ale i v okamžiku, kdy potřebujete nakopnout. Nabízejí se samozřejmě černé čaje, zelené čaje, které obsahují teiny fungující jako kofein. „Osvědčit se vám může i čajová směs Maté IQ, v níž se k čaji yerba maté přidává guarana a ginkgo biloba, které společně vytvářejí koktejl pro dobití energie. Zlepšuje soustředění, paměť a díky pomerančovým květům i dobře chutná,“ posílá vám svůj tip výživová poradkyně Mgr. Pavlína Kosečková z www.vyzivovaporadnabrno. cz. A když mluvíme o čajích, nesmíme při doplňování energie minout samozřejmě matcha tea. Trendy záležitost se už pár let těší oblibě u hipsterů a foodies, a to tak moc, že jen v Praze můžete najít několik podniků, které se na něj specializují (například Matcha Point nebo MatchaTea Bar).

Želený ječmen, spirulina a chlorela

Ječmen je moje „zelené kafe“ posledních několika let. Řasám tolik nefandím, ale ječmen mi fakt chutná, jen tak, rozmíchaný ve sklenici vody. Přidat jej můžete i do ovocné šťávy, smoothie nebo si posypat zeleným práškem salát. A kdyby vám to nechutnalo, existuje ve formě tablet. Tak jako tak mají tyto zelené doplňky stravy obrovský potenciál coby zdroje antioxidantů, enzymů, obsažený chlorofyl okysličuje krev i tkáně, což se pro práci mozku i fungování celého těla rozhodně hodí. Chválené jsou i pro obsah aminokyselin a schopnost neutralizovat překyselený organismus.

Ženšen a maca (peruánský ženšen)

Pochází z opačného konce světa, ale ženšen i maca, které se říká peruánský ženšen, patří k adaptogenům, látkám, které snižují hladinu stresu v těle a zklidňují. Zároveň okysličí celé tělo včetně mozku, podporují správnou činnost endokrinního systému, tedy tvorbu hormonů, a patří k dobrým zdrojům energie. Ženšen můžete pít jako čaj, maca se prodává jako tabletky nebo bílý, jemně mletý prášek, jehož stačí jediná lžička, abyste měli energie na celý den. Navíc se o obou zázracích mluví i v souvislosti se zvýšením libida (kdyby to při jarní únavě bylo potřeba).

Acai berry

Vitaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D a E, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vláknina, rostlinné steroly. Zhruba to vám mohou nabídnout exotické plody Acai Berry, které v lékárně pořídíte ve formě prášku získaného z lyofilizovaných (mrazem sušených) plodů jihoamerické palmy. „Stačí pak přidat lžičku do oblíbeného smoothie, do snídaňové kaše nebo také rozmíchat v džusu,“ doporučuje Mgr. Pavlína Kosečková. A ještě pokračuje: „Vybrat si Acai Berry můžete také ve formě tablet, kapslí či jako sirup, z něhož si můžete udělat ráno energizující šťávu. Přidává se rovněž do čajových směsí a funguje jako součást ,hubnoucích preparátů‘, protože skvěle nakopává spalování.“

Organický hořčík

„Zatímco kofein či tein zvyšují výkon dočasně, organický hořčík obohacený o vitamin B6 a známý jako tekutý hořčík ovlivňuje výrobu energie už na metabolické úrovni. Hořčík má pozitivní dopad na naši náladu i fyzický výkon, je součástí spousty enzymů podílejících se na metabolismu energie - a to považuji za klíčové. Po tekutém hořčíku totiž nepřijde propad energie, jako když přestane fungovat káva. Není to energie na dluh,“ představuje nutriční konzultantka Mgr. Žaneta Zelinková (www.nutricnikonzultant.cz) další zdroj energie i lepší nálady. A přitom ještě dodává, že takové hořčíkové dobití energie by ocenila velká část české populace. Podle ní totiž celých 30 % z nás trpí trvalým nedostatkem hořčíku, což ovlivňuje kvalitu spánku, může být příčinou bolesti hlavy i únavy. „Užívám jednorázové monodózy, které obsahují 25 ml přípravku a jsou bezkonkurenční v rychlém nástupu energie, která dlouho vydrží,“ doplňuje ještě nutriční konzultantka. A pozor, jedna dávka stačí, jinak budete „běhat“ (víte kam)…

Infuze vitamínu C

Když mi před pár lety jedna známá popisovala, jak její manžel dře už týdny kvůli firemní uzávěrce bezmála nonstop, viděla jsem v duchu zdevastované tělo, vyčerpaný mozek a člověka unaveného tak, že to poznáte na jeho šedavém obličeji. Ale její muž vypadal jako po dlouhé dovolené v Karibiku. Chodil na infuze vitaminu C. Doporučují se opakovat v týdenním odstupu 2-4krát za sebou a v krvi vám pak každá vydrží s výrazným účinkem kolovat asi 8 hodin. Jak se infuze nasčítají, zůstane vám vyšší hladina antioxidantů (vitamin C je skvělý antioxidant) a ubrání vás před toxiny i bacily. Vitamin C vám také pomůže metabolizovat železo, které je dalším z „protiúnavových“ činitelů. A kolik to stojí? Ostatní životabudiče vás vyjdou maximálně na pár set. Infuze začínají na 1000 Kč za jednu.

Článek vyšel v březnovém čísle magazínu Moje psychologie!