Video placeholde

Česko není odpad Evropy, potraviny máme kvalitní, říká odbornice na výživu

Kolem kvality, případně závadnosti českých potravin koluje mnoho mýtů. Výživová odbornice Karolína Fourová v novém dílu podcastu Restart časopisu Dieta vysvětluje, proč je panika zbytečná a proč se nemusíme bát nákupu v tuzemských obchodech.

Jak si Česká republika stojí s kvalitou potravin? Podle Karolíny Fourové jsme na tom velmi dobře. „Díky členství v Evropské unii máme stejné podmínky jako ostatní členské země – a EU má jedny z nejpřísnějších podmínek na světě. Když ČR srovnáme třeba s Amerikou, jsme na tom mnohem líp,“ vysvětlila odbornice na výživu v dalším díle podcastu Restart časopisu Dieta.

Zejména v médiích se nicméně často objevuje velká kritika polských potravin. Jak je to možné, když jsou podmínky tak přísné? „Že se závadné potraviny stahují z trhu, se stává napříč celou Evropou a světem. Zrovna u Polska se to spíš jen víc rozmázlo. Je ale dobře, že kontrolní orgány fungují a takové potraviny stahují z oběhu,“ míní Fourová.

Autorka Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete zároveň dodává, že se kolem kvality a závadnosti potravin objevuje stále mnoho mýtů. Například lepek střeva nelepí a ani se po něm netloustne, vyhýbat by se mu měli jen ti, kteří ze zdravotních důvodů musí, protože mají alergii. Další je mléko – že zahleňuje a neumíme ho trávit, protože tuto schopnost jako dospělí ztrácíme, je pravda jen částečně. Procento lidí, kteří tuto intoleranci mají, není závratně vysoké a spojitost mezi konzumací mléka a zvýšenou zahleněností nebyla nikdy prokázána.

Jak je to třeba s umělými sladidly nebo light výrobky? Na to se Karolíny Fourové ptala moderátorka podcastu restart Hana Reinders Mašlíková.

Celý díl podcastu Restart s Karolínou Fourovou si můžete poslechnout na Spotify:

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Červnové číslo časopisu Dieta si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Lucie Borhyová na obálce červnového čísla časopisu Dieta.
Lucie Borhyová na obálce červnového čísla časopisu Dieta.