.

. Zdroj: Profimedia.cz

.
.
.
.
.
9
Fotogalerie

Neskutečně nudná Anna: Klame drahým oblečením, stylem ale neošálí

O novém devítidílném seriálu Neskutečná Anna se oprávněně hodně mluví. Příběh odsouzené podvodnice Anny Sorokin, která se vydávala za bohatou německou dědičku Annu Delvey, je zajímavý sám o sobě. Současně se zde otevírá prostor pro vedlejší, avšak u některých typů seriálů čím dál oblíbenější disciplínu – módu. Jak novinka od Netflixu obstála ve srovnání se soudobou konkurencí?

A jak to bylo dál…, Euforie, Emily v Paříži, Super drbna a nyní i Neskutečná Anna – seriály z poslední doby, které jsou specifické i tím, že v nich významnou roli hraje móda. A ne ledajaká; hlavní hrdinky jsou zpravidla oděné do nejnovějších (popřípadě vintage) designérských kousků, přičemž tento fakt popírá skutečnost, že v reálném životě by na takový luxus neměly peníze. A nejde jen o Carrie Bradshaw nebo Emily Cooper, svěřenkyně slavné stylistky Patricie Field, která se nikdy netajila tím, že chce fiktivním postavám dopřát snový šatník bez ohledu na jejich hypotetické seriálové výdělky. Prostě chce, aby byly šťastné. A k tomu jim dopomáhej Dior nebo Manolo Blahnik.

TIP NA VIDEO: Jaké trendy z 90. let se letos vrátí?

Video placeholde

Luxusní oblečení jako svébytný obrazový prvek figuruje třeba i v seriálu Euforie, který se neodehrává na Manhattanu ani v Paříži, ale ve fiktivním americkém městě East Highland někde u Los Angeles. Také mládež, na kterou seriál zaměřuje pozornost, pochází spíše ze střední a nižší střední třídy – jedna z hrdinek Maddy si kupříkladu přivydělává jako chůva. Ani to však nezabránilo stylistce Heidi Bivens obléknout ji do topu Jacquemus a do pokojíčku jí k zrcadlu položit kabelku Dior Saddle. Anebo feťačku Rue vyšňořit do vesty Jean Paul Gaultier a kalhot Roberto Cavalli, byť, jak Bivens prozradila, ty musely být ze sekáče, aby to bylo aspoň trochu realistické.

Příběh Anny Delvey se v tomto ohledu vymyká – zde totiž opulentní designérské kreace divák vysloveně očekává. A dočká se jich. Postava Anny Sorokin, kterou v seriálu ztvárňuje herečka Julia Garner, totiž klame právě díky drahému oblečení – zcela jednoduše ve stylu rčení, že šaty dělají člověka. Luxusní outfity a rovněž její suverénní chování jsou pro ni překvapivě jednoduchou vstupenkou do světa newyorské smetánky, kterou postupně obere o 275 tisíc dolarů (asi šest milionů korun). Stačí jí přitom vydávat se za bohatou dědičku, která má na švýcarských kontech uložených 67 milionů dolarů.

Ve skutečnosti se Anna Sorokin narodila v roce 1991 na předměstí Moskvy, její otec řídil kamion a matka pracovala jako prodavačka. V šestnácti se ambiciózní dívka přestěhovala nejprve do Německa, pak chvíli studovala v Londýně na prestižní univerzitě Central Saint Martins a následně pracovala pro magazín Purple v Paříži. Zlom nastal, když v roce 2013 poprvé vyrazila na newyorský fashion week.

Zde se Anna postupně vmísila mezi bohaté přátele, pro něž si vymyslela historku o budování nadace na podporu umění. Nezdráhala se lhát ani o tom, že si pronajímá celý dům na Park Avenue. Využívala falešné šeky, v hotelích za sebou nechávala nezaplacené účty, ale když platila za drinky, dávala vysoké spropitné. A k tomu to drahé oblečení! Nebyl důvod pochybovat, že na to nemá, i když ji sem tam zradila kreditní karta…

Vzrušující a napínavá reálná předloha bohužel nenaplňuje očekávání dobrého seriálu. Kritici mu vyčítají ledacos – od nudného a zdlouhavého scénáře po glorifikaci podvodného chování. Netflix skutečné Anně Sorokin zaplatil tři sta tisíc dolarů za práva ke zfilmování jejího příběhu.

Hodně se ale řeší právě móda, která nenabízí žádnou mimořádnou podívanou. Seriál mapuje vzestup a pády Anny Delvey mezi léty 2013 a 2017, její styl ovšem odpovídá spíše roku 2007; Anna vypadá, že svou inspiraci nečerpala v prostředí Central Saint Martin nebo v Paříži, ale sledováním starší verze seriálu Super drbna.

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Odpovídají tomu její vypasované kabátky, mini šatičky, velké kabelky na ruku i lokny. Ano, nejspíš to odráží realitu a preference skutečné Anny. Bohužel ale i špatná kamera a obsazení vedlejších postav shazují dobrý příběh na úroveň počinů typu The Bold Type (2017). Tedy seriálů, kde se možná řeší zajímavé věci, ale celé je to zabalené do tak průměrného, stereotypního a oldschool vizuálu, že to přestává fungovat i jako guilty pleasure. Neskutečná Anna je tak především neskutečně nudná.

Anna Sorokin byla za své činy odsouzena k odnětí svobody na čtyři až dvanáct let. Nakonec si odseděla tři roky a byla propuštěna. Vzápětí opět skončila ve vězení kvůli propadlému vízu. Nyní pobývá v detenčním zařízení a hrozí jí deportace do Německa.

Anna Sorokin (Anna Delvey)

Fotogalerie: Styl Anny Delvey v seriálu Neskutečná Anna

Neskutečně nudná Anna: Klame drahým oblečením, stylem ale neošálí

.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz
.
. | Zdroj: Profimedia.cz