Zdroj: Instagram @borislavasekova @kimturkington_

& Other Stories, 79 eur, stories.com
Zara, 1199 Kč, zara.com
COS, 125 eur, cos.com
Rouje, 220 eur, rouje.com
36
Fotogalerie

Hřejivý a nadčasový. Proč je kardigan hitem podzimu a jak ho nosit?

Léto a poměrně vysoké teploty se nás stále drží zuby nehty. S příchodem října už bychom si ale měli postupně zvykat na typické podzimní počasí. Využijte proto následující dny k módní přípravě. Kromě trenčkotů můžete začít třeba u propínacích svetříků, bez kterých si období spadaného listí většina z nás neumí ani představit. Jaké modely se letos budou nosit?

Obecné trendy, které tento podzim ovlivní kategorii svetrů, jsme vám již představili v tomto článku. Teď je proto skvělá příležitost podívat se na konkrétní modely a mikrotrendy. Řeč tedy dnes bude o nestárnoucím kardiganu, měkkém propínacím svetru, který je ideální pro podzimní vrstvení. Jeho historie sahá až do 19. století, kdy byl tento kousek oblečení, tehdy ještě v podobě bez rukávů, pojmenován po Jamesi Thomasu Brudenellovi, 7. hraběti z Cardiganu, který sloužil coby generál v Krymské válce.

TIP NA VIDEO: S čím nosit svetr na podzim?

Video placeholde

Po skončení války se postupně svetřík začal dostávat i mimo prostředí britské armády a mezi lidmi se stával stále oblíbenějším. Velkou zásluhu na jeho rozšíření mezi ženami měla především Coco Chanel. Módní historikové dokonce tvrdí, že návrhářka neměla v oblibě klasické svetry, protože jí vždy při přetahování přes hlavu rozcuchaly vlasy. V kardiganu tak objevila nejen estetický potenciál, který naplno vepsala do svých ikonických návrhů, ale také jeho praktičnost.

V průběhu 20. století se tak kardigan stal nedílnou součástí šatníku nejedné ženy. Milovala jej herečka Audrey Hepburn, ale třeba také královna Alžběta II. A svou roli tento propínací svetr sehrál i v utváření hudebních subkultur, které jsou dodnes se světem módy neodmyslitelně propojené. Vytahaný model už navždy bude spjat například s érou devadesátkového grunge, zejména pak s jeho ústřední postavou – Kurtem Cobainem z kapely Nirvana.

Během pandemie před třemi lety jej zase pro umocnění intimní folkové nálady využila na svém albu americká popová zpěvačka Taylor Swift. Její singl cardigan se během pozdního léta a podzimu 2020 stal hitem, který zároveň nenápadně podtrhl návrat venkovské estetiky do světa módy, který se do trendů nenápadně propisuje dodnes.

A stejně jako Taylor i kardigan se s příchodem podzimu vrací do našich životů. Zatímco v posledních letech se prosazovaly především roztomilé modely v romantických odstínech zelenkavé, šeříkové nebo baby pink (které navíc často zdobily i rozverné, někdy až infantilní motivy květin nebo třeba ovcí pasoucích se na louce), letošní trendy razí minimalismus a střídmou estetiku v neutrálních barvách, jež jdou ruku v ruce s módním megahitem quiet luxury. V obchodech proto čekejte především záplavu jednoduchých strohých modelů v barevném rozpětí sahajícím od krémové přes béžovou a hnědou až po tmavě šedou a nestárnoucí černou.

I přes tento minimalismus se však dočkáme alespoň trojice mikrotrendů. Prvním z nich jsou kardigany, které svým střihem a zlatými knoflíky odkazují k oblíbených buklé kabátkům, které milovala právě zmíněná Coco Chanel. Druhou lehkou změnou bude prosazení Y2K kardiganů, u nichž tradiční drobné knoflíkové zapínání nahrazuje zip a límec, který lze při úplném zapnutí proměnit ve výrazný stojáček. Třetí mikrotrend pak jde v ruku v ruce s trendy estetikou grunge – zejména u dlouhých modelů můžete očekávat potrhané lemy a schválně vykukující nitě. Všechny zmíněné kousky samozřejmě najdete v naší galerii v úvodu článku.

A jak kardigan nosit?

Letos se nabízí hned několik variant. Pokud to počasí dovolí, oblékněte kardigan na holé tělo, při ochlazení přes něj stačí přehodit vlněné sako. Stejně tak jej můžete využít při vrstvení – oblečte pod něj bílé tričko nebo tenčí rolák a vše završte přidáním midi nebo maxi denimové sukně a pásku, který vám vydefinuje pas. Pro módní fajnšmekry se pak nabízí netradiční vrstvení v podobě zapnutého tenkého kardiganu, přes který oblečete druhý, mohutnější a ten již necháte rozepnutý.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit kardigan na podzim?