Karl Lagerfeld na přehlídce Chanel haute couture v roce 2016 po boku se svými múzami Carou Delevingne a Diane Kruger

Karl Lagerfeld na přehlídce Chanel haute couture v roce 2016 po boku se svými múzami Carou Delevingne a Diane Kruger Zdroj: Profimedia.cz

Košile pro Karla Lagerfelda jsou v Praze. Které celebrity a umělci mu vzdali hold?

V Praze je v těchto dnech k vidění výstava, kterou by si neměl nechat ujít žádný módní fanoušek. 

Smrt Karla Lagerfelda zasáhla v módní branži snad každého. Karl byl ikonický, geniální a nekompromisně naplňoval svou vizi. Současně pro módní dům Chanel, Fendi i svou vlastní značku vytvářel oblečení, které bylo srozumitelné a nositelné. Vždy něčím překvapil, ale nikdy se neodklonil od své nejoblíbenější černo-bílé kombinace.

Lagerfeld se skrze svou módní uniformu a charakteristický culíček stal živoucí ikonou, jedním ze symbolů pop kultury podobně jako Coco Chanel nebo třeba královna Alžběta II. Pro módní svět symbolizoval stálost a kreativní autoritu, a to natolik, že ani po jeho smrti se minimálně v módním domě Chanel žádná revoluce nechystá.

Karl Lagerfeld byl také vyznavačem nadčasové elegance, a když zemřel, začali jeho nejbližší přemýšlet, čím ho uctít: „Kdybyste se mě zeptali, jaký kousek oblečení bych rád vynalezl, byla by to bílá košile,” zní jeden z jeho citátů, který se stal výchozím nápadem pro unikátní výstavu A TRIBUTE TO KARL LAGERFELD: THE WHITE SHIRT PROJECT.

Skupina jeho blízkých z řad přátel, rodiny, umělců, modelek či designérů vytvořila speciální kolekci, v níž se bílá košile stala plátnem pro zachycení jejich asociací a vzpomínek na Karla. Někdo si vyhrál se střihem, někdo s potiskem. Kate Moss na košili napsala báseň, Diane Kruger na kryté zapínání vepsala jeho osobní citáty, Carine Roitfeld, kurátorka této výstavy, stvořila košili s korzetovým střihem, protože Lagerfeld si potrpěl na upnutější střihy.

Košile z kolekce Tribute to Karl: Kate Moss
Košile z kolekce Tribute to Karl: Kate Moss | Zdroj: Archiv firem

Košile z kolekce Tribute to Karl: Diane Kruger
Košile z kolekce Tribute to Karl: Diane Kruger | Zdroj: Archiv firem

Košile z kolekce Tribute to Karl: Carine Roitfield
Košile z kolekce Tribute to Karl: Carine Roitfield | Zdroj: Archiv firem

Mezi dalšími, kdo složil poctu Karlovi, byly například jeho oblíbené modelky Gigi Hadid, Cara Delevingne a Kaia Gerber, umělci Takashi Murakami nebo Simone Legno, návrháři Tommy Hilfiger nebo Alessandro Michele, herečka Helen Mirren a v neposlední řadě také sportovci Lewis Hamilton a Christiano Ronaldo. Jednu z košil „navrhla“ také Karlova milovaná kočka Choupette (je na ní potisk tlapiček).

Výstava několika kousků je volně k vidění v Paláci Myslbek do 28. října. Sedm vybraných košil, například od Kate Moss nebo Tommyho Hilfigera, bylo vyrobeno v 77 kopiích a za symbolických 777 $ jsou k mání na Farfetch.com a na Karl.com.