...

... Zdroj: iStock.com

Středomořská dieta dovoluje tučné jídlo i víno a přesto zhubnete. Jak na ni?

Středomořská dieta byla svého času velkým hitem. Později začala být naopak kritizována pro velký podíl tuků. Teď ale zažívá velkolepý návrat a podle odborníků patří mezi nejlepší na světě! Co je na ní tak super?

Základem středomořské diety jsou zdravé tuky, mořské plody a hodně zeleniny a ovoce. Nevyhýbá se ani vínu. Úbytek váhy přichází pomaleji, neohrožuje ale vaše zdraví a také vám nehrozí obávaný jojo efekt.

Navíc se o ní už dlouho ví, že chrání srdce a cévy, a tak prodlužuje život. Jeden čas se hodně doporučovala i při hubnutí, ovšem pak někdo spočítal, jak moc kalorická je, a upadla v nemilost.

Teď se však ukazuje, že neprávem. Podle rozsáhlé studie, kterou přinesl renomovaný časopis The Lancet v sekci zaměření na cukrovku, její energetická vydatnost nevadí. Nebrání totiž hubnutí. O něm rozhoduje to, že jídlo je zdravé a jídelníček je vyvážený.

Výzkumníci sledovali tři skupiny lidí: Jedna jedla středomořskou stravu bohatou na olivový olej, druhá jídelníček plný ořechů a třetí jednu z moderních nízkotučných diet. První dvě skupiny se přitom co do množství přijatých kilojoulů nijak neomezovaly.

Zdravé tuky jsou žádoucí

Vědci pokus vyhodnotili po pěti letech a zjistili, že lidé, kteří jedli jídlo bohaté na olej včetně tuků z ořechů, v průměru zhubli o kilo. To samozřejmě není mnoho, ale jde o průměr, znamená to tedy, že někdo shodil více – a rozhodně v průměru lidé nepřibrali, navzdory vydatné stravě. Navíc o hubnutí nijak neusilovali. Naopak obvod pasu se nejvíce zvýšil těm, kteří měli nízkotučnou dietu!

Co to znamená? Podle autorů práce to, že bychom se neměli zase tak bát tuků a že potraviny označované jako nízkotučné nemusí být žádnou výhrou. A také to, že pokud jsou zdrojem tuků a s nimi spojených kalorií potraviny jako semena, ořechy, ryby a jogurty, nehrozí vám, že ztloustnete. Na rozdíl od toho, když si budete dopřávat hlavně průmyslově zpracované potraviny.

HLAVNÍ ZÁSADY

  • Místo margarínu či sádla používejte extra panenský olivový olej.

  • Základem stravy je čerstvá zelenina, jezte ji ke každému jídlu.

  • Z masa mají jednoznačně přednost ryby a maso drůbeží. Pro tepelnou úpravu opět použijte extra panenský olivový olej, kořeňte čerstvými bylinkami.

  • Denně si můžete k jídlu nalít sklenku červeného vína.

Jak by tedy vypadal jídelníček?

Snídaně: bílý jogurt, ovoce

Svačina: celozrnný chléb, uzený losos, okurka

Oběd: grilovaná ryba, zelenina

Svačina: jablko, ořechy (čerstvé, nesolené)

Večeře: celozrnný kuskus se zeleninou

Důležitou součástí středomořské diety je také životní styl. Poklidnější životní tempo, pečlivě budované rodinné zázemí, jídlo, které je spíše společenskou událostí než rychle zhltnutým přesně kaloricky spočítaným jídlem v krabičce u počítače. Také pohyb na čerstvém vzduchu a radost ze života jsou významným faktorem, který pomáhá k udržení optimální váhy i zdraví.