...

... Zdroj: istock.com

Čím snížit cukr v krvi: Pomohou tyto potraviny, dále slunce, pohyb a spánek

Zvýšená hladina krevního cukru může být příčinou řady zdravotních problémů. Znamená vyšší riziko rozvoje cukrovky, poškozuje tenké cévy a nervy. Na správnou hladinu mají vliv určité potraviny, ale i životní styl. Co dělat, abychom měli hladiny krevního cukru pod kontrolou?

Zelenina

Asi to nikoho nepřekvapí, ale na prvním místě mezi doporučeními je – pravidelně jíst čerstvou zeleninu. Pomáhají hlavně rajčata, brokolice, mangold, lilek, mrkev a kapustičky.

TIP NA VIDEO: Jaké potraviny by vám neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Luštěniny

Fazole obsahují až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Zasytí na dlouhou dobu, kromě toho mají příznivý vliv na střevní mikroflóru, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, a tím mají příznivý vliv na srdce a cévy. Inspirujte se třeba našimi recepty.

Ovoce

U ovoce je obzvlášť důležité zjistit si, které hladiny cukru zvyšuje a které je naopak dokáže pořádně rozhodit. Skvělou službu vám udělají borůvky, jablka, grepy, citron a pomeranče, ale i třešně.

Maso a mléko

Hladinu glykemie pomohou udržet na přijatelné hranici také: libové maso, drůbeží a rybí maso, mléko a mléčné výrobky, vejce (bílek).

Černý čaj

Kromě toho, že podporuje imunitu a snižuje riziko vysokého krevního tlaku, umí dodat energii. Další podstatnou vlastností je, že má schopnost zpomalit vyplavování glukózy.

Jablečný ocet

Dvě lžíce jablečného octa denně snižují hladinu cukru v krvi. Zkuste na to jít po francouzsku a salát zalijte čerstvou zálivkou Vinaigrette (2 díly octa, 1 díl olivového oleje).

Skořice

Hladinu cukru v krvi dokáže snížit i skořice. Zkuste třeba skořicové kuře podle našeho receptu.

Čemu se vyhněte

Rozvařeným těstovinám, hrozinkám, bílé rýži a pečivu, sladkostem, suchým kukuřičným lupínkům, pečeným bramborám. Nevhodná jsou tučná masa, škvarky, šlehačka, máslo, sádlo, velmi tučné sýry, jasmínová rýže. Pokud si například sladkosti nedokážete odepřít, doplňte je bílkovinami. Sladké se pak pomaleji vstřebává.

Vitamin D

Slunce má nezastupitelný vliv na produkci vitaminu D, který hraje důležitou roli také při vyplavování inzulinu. Máte-li jej v těle dostatek, můžete podle vědců z Loyolovy univerzity v Chicagu oddálit nástup cukrovky a vznik komplikací. Když zrovna nejsou slunečné dny, doplňujte zásoby polotučným mlékem a mléčnými výrobky či rybami.

Co dále pomáhá:

Běh

Fyzická aktivita snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulin. Jaké je doporučené cvičení? Americká diabetologická asociace doporučuje 1/2 hodiny aerobní aktivity 5x týdně.

Chůze

Podle 16 let trvajícího výzkumu vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví i hodinka svižné chůze denně sníží riziko diabetu 2. typu o 30 %. A pokud nemáte rádi ani běh, ani chůzi, podle autora knihy „Jídlem proti diabetu“ Howarda Shapiro pomáhají i úklid domácnosti nebo zahradní práce.

Dopřejte si spánek

Je to jednoduchá rovnice: Únavu z nedostatku spánku často zaháníme tím, že stále něco uzobáváme. Výsledek se dříve či později dostaví – tloustneme a hrozí nám cukrovka. Takže nechcete-li se stát plnoštíhlými diabetiky, dopřejte si kvalitní spánek.

Nekuřte

Pro náruživé kuřáky je život jednou velkou loterií. „Zadělat“ si mimo jiné mohou i na cukrovku, s rizikem o 50 % vyšším než nekuřáci.