Ploché břicho? Můžete ho mít, chce to ale jednat chytře.

Ploché břicho? Můžete ho mít, chce to ale jednat chytře. Zdroj: iStock.com

Nedopouštíte se těchto chyb i vy?
...
Jóga a meditace.
...
...
7
Fotogalerie

Chcete ploché břicho? Tady jsou 3 tipy, jak rozhýbat metabolismus

Mít pěkné bříško znamená mít hlavně v pořádku metabolismus. Jak jej dostat do optimálního nastavení, abyste se necítila nafouknutá?

Co si představíte pod pojmem metabolismus? Zažívání? Trávení? Říkáte si, že když ho popoženete, cesta za hezčí postavou bude o něco jednodušší? Problém je trochu složitější. Metabolismus totiž znamená, že vy dodáte do těla energii, která se přemění na energii pro všechny buňky organismu, které pak díky tomu budou šlapat jako hodinky. Anebo také ne, což je bohužel ten častější případ. Zapomínáme totiž, že ke správnému fungování není třeba jen dobře jíst a hýbat se.

TIP NA VIDEO: Jak pomáhá hubnout obyčejná voda?

Zázračný spánek

Na začátku dobrého nastavení metabolismu stojí spánek. Během něj se uvolňuje hormon leptin, jenž tělo informuje o tom, jestli má, nebo nemá dost tuků. „Funguje jako jejich odbourávadlo. Uvolňuje se v noci, nejvíce pak před půlnocí. Když je člověk aktivní, není po leptinu ani stopy, musíte jít spát a leptin pak překontroluje vaše nakládání s tuky,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová. Dodává také, že na to, aby se vám dobře spalo, je potřeba jít do postele v pohodě. Jakmile vás trápí smutky nebo stres, celé tělo je v napětí, což spánek narušuje. Stává se povrchnějším, mění se jeho jednotlivé fáze, nedochází k relaxaci ani regeneraci nebo prokrvení, které je pro metabolismus také velmi důležité, protože kde proudí krev, proudí i látková výměna.

Čas na relaxaci

Dostat se do správného předspánkového klidu vyžaduje systematickou péči o relaxaci. Ta by měla vyvažovat naše celodenní snažení. Pro manuálně pracující je takovou kompenzační relaxací masáž nebo sauna. Pro lidi se sedavým zaměstnáním by v čase relaxace měla nastoupit pitná kúra spolu s chůzí. „První si vykompenzují fyzickou námahu, druzí to, že ji nemají. Tělo se přiblíží k rovnováze, což je pro metabolismus důležité,“ upozorňuje lékařka, podle které bychom tuto rovnováhu měli završit alespoň jedním dnem volna v týdnu v rámci tzv. psychohygieny.

Vstříc zimě

„Přirozenou termoregulaci už prakticky nevyužíváme, což znamená, že na ni nepotřebujeme žádnou energii, která nám pak přebývá. Přitom termoregulace je významnou částí spalování. Třeba jen husí kůže: tělo potřebuje energii, aby se vám zježily chlupy zimou a vystavěly tak jakýsi kryt. Nebo když se chvějete chladem? Svaly kmitají ve snaze zahřát se. My nic z toho nepotřebujeme, máme funkční oblečení, doma přetopeno a v létě si pouštíme klimatizaci,“ upozorňuje Cajthamlová. Máte několik možností, jak to ve jménu dobrého metabolismu napravit: stáhněte topení, i v zimě choďte ven a otužujte se. I kdyby to mělo být ranní studenou sprchou, která mimo jiné rozproudí kůži, lymfu a pomůže váš organismus nakopnout na celý den.

Na internetu najdete spoustu doporučení, jak na podporu metabolismu. Zkuste zelené superpotraviny s jejich enzymy a vlákninou. Podívat se můžete i po bylinkách. Ale u nich nepodceňujte to, co umí, a raději se poraďte s někým, kdo jim rozumí. Například se sice ví, že kopřiva povzbuzuje prokrvování, má podíl na zlepšení činnosti ledvin nebo obnově vlasů. „Ale víte, jestli náhodou nesnižuje účinnost léků, které berete?“ upozorňuje MUDr. Kateřina Cajthamlová s tím, že bylinky sice zvyšují činnost jednotlivých orgánů, tedy i látkovou výměnu v nich, ale je potřeba k tomu přistupovat s rozvahou a odborným doporučením.

Dejte šanci bylinkám

Malé změny = velké výsledky

Jste zklamaní, protože jste čekali zázračnější doporučení? Jenže metabolismus je křehká věc, která potřebuje jemné zacházení a opatrnou regulaci. U každého navíc funguje jiným tempem a vliv na něj má spousta věcí. Jsou známé biorytmy, které říkají, který orgán pracuje v jakou dobu a kdy odpočívá. Metabolismus se mění s věkem, ovlivňuje jej i menstruační cyklus nebo nemoci. Jen si vzpomeňte, jak hubnou lidé po operaci – metabolismus se jim zrychlí, aby se mohli zahojit. Jde o přirozený proces, sami jej nezrychlíme. „Víc pro něj uděláme návratem k přirozenému tempu bez přepínání se, k dostatku spánku a respektování faktu, že pohodlím nic nevylepšíte. Jen tak se můžete dočkat velkých změn,“ říká lékařka. Důkazy, že metabolismu pomáháte, se brzy projeví. Třeba v tom, že se ráno probudíte do nového dne odpočatí, půjdete cvičit, budete mít energii na to, připravit si kvalitní jídlo a ještě si udělat čas na děti. A to je velká věc.