Klasika ze Slovenska: Jak na vláčné pirožky s brynzou?
Úžasnou dobrotu od sousedů milují i Češi. Jak ji připravit? Stačí k tomu jen brambory, vejce a samozřejmě kvalitní brynza. A jestli si bez problémů poradíte třeba s těstem na bramborový knedlík, zvládnete pirohy levou zadní.
Ingredience:
Na těsto: 500 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl
Na bryndzovou směs: 250 g ovčí bryndzy, 250 g strouhaných brambor
Na ozdobu: 150 g opečného špeku nakrájeného na kostičky, 150 g zakysané smetany
Postup:
1. Vařené prolisované brambory vložte do misky, přidejte k nim polohrubou mouku, jedno vejce a osolte. Těsto důkladně prohněťte a vytvořte z něj bochánek.
2. Nastrouhané brambory promíchejte v misce s natrhanou brynzou.
3. Bramborové těsto rozválejte, poté z něj vykrajujte kolečka. Na ty dejte brynzovou směs.
4. Polovinu vykrojeného těsta překlopte přes směs a vytvořte šátečky. Vidličkou přitlačte okraje k sobě.
5. Vařte pár minut ve vroucí osolené vodě, dokud šátečky nevyplavou na hladinu.
6. Na talíři vše ještě ozdobte opečeným špekem a zakysanou smetanou.
Hotovo!