Embros Therma na Kosu

Embros Therma na Kosu Zdroj: istock

Prasonisi
Řecký ostrov Thassos
Řecký ostrov Thassos
Co třeba pláž s lodním vrakem na Zakynthosu?
Vydejte se do podzemního světa Kefalonie a nechte vést své kroky k jeskyni nymf, k nejkrásnější přírodní scenérii ostrova. Uvnitř jeskyně Melissani se nachází podzemní jezero s malým ostrůvkem, které bylo v době Mykén vyhledávanou svatyní.
26
Fotogalerie

Tajná místa v Řecku, která čekají na to, až je objevíte

Chystáte se do Řecka? Nedivíme se, je tam nádherně. Až tam budete, nezapomeňte kromě vyhlášených atrakcí navštívit následující místa, rozhodně nebudete litovat! 

Řecko patří k nejoblíbenějším destinacím pro letní dovolené. Ale proč vlastně? Je to skvělým řeckým jídlem jako jsou tzatziki, souvlaki či plněné vinné listy? Nebo na cestovatele působí kouzlo starodávných památek s libozvučnými jmény (Delfy, kláštery Meteora nebo palác Knossos)? A k tomu pohádkové pláže a vlnící se azurové moře. A pak místa, která nejsou tak proslulá, ale vy by se je rozhodně měli vidět. Tady máte pár tipů.

Diovo oko, Thassos

Thassos je krásný zelený ostrov, bájný úkryt sirén. Právě tady najdete přírodní jezírko Giola neboli Diovo oko naplněné mořskou vodou, která se sem dostává při příboji z moře. Nachází se ve skalách za vesničkou Astris (nedaleko města Limenaria v severní části ostrova). Rozhodně si vezměte na cestu pevnější boty a při sestupu do jezírka pozor na ostré hrany!

Prasonisi, Rhodos

Už jste slyšeli, že se u jednoho řeckého ostrova setkávají dvě moře, která mají odlišnou barvu? Rhodos vás uchvátí nejen překrásnými plážemi a průzračným mořem. Jednou z největších zdejších přírodních zajímavostí je pláž Prasonisi na nejjižnějším cípu ostrova. Z pevniny se tu vine pruh tekutých písků, který vytváří 3 km dlouhou písečnou pláž. Západní část malého poloostrova omývá Egejské moře, východní zas Středozemní, které je výrazně modřejší. Díky jinému zbarvení je spojení dvou moří vidět zcela zřetelně. Na Prasonisi vydatně fouká a tak se tu můžete kochat umem kitesurferů.

Modrá jeskyně, Zakynthos

Modrá jeskyně patří k nejkrásnějším přírodním zajímavostem ostrova Zakynthos. Je to rozsáhlý komplex, který turisty lákají na neskutečně modrou barvu. Vlivem lomu slunečního světla se totiž voda barví do tyrkysové a nádherně se třpytí. Potápění a koupání v jeskyních je velmi populární. K Modré jeskyni se dostanete lodí z přístavu Agios Nikolaos. Většinou jsou tyto lodní výlety spojené i se slavnou pláží Navagio.

Agios Fokas, Kos

V nevelkém turistickém středisku Agios Fokas najdete krásné pláže, útulné taverny, ale i lázně Empros Thermes. Vlivem sopečné aktivity tu vyvěrají horké podzemní prameny, které vtékají do mořského přírodního jezírka tvořeného malými skalisky. Teplota pramenů dosahuje až 50 °C. Jsou slané, bez zápachu a zcela čiré. Naopak v lázních vyvěrají sirné prameny, které mají velmi pozitivní účinky na pokožku a zmírňují také kožní problémy.

Nikea, Nisyros

Nikea je malinká vesnička s typickými bílými domky, které se rozprostírají na okraji kráteru Stefanos. Tato sopka je jeden z mála stále aktivních vulkánů v Řecku. Její kráter je největším lákadlem ostrova, a tak vás asi nepřekvapí, že až na samotné dno kráteru vede silnice. A uvnitř je to opravdu zajímavá podívaná! Stěny kráteru hrají oranžovou, bílou a žlutou barvou a ze země vycházejí horké plyny zapáchající sírou. Pozor na to ať nešlápnete do horkého kráteru a taky na pavouky! Na ostrůvek se dostanete lodí z ostrova Kos.

Jeskyně Melissani, Kefalonie

Vydejte se do podzemního světa Kefalonie a nechte vést své kroky k jeskyni nymf, k nejkrásnější přírodní scenérii ostrova. Uvnitř jeskyně Melissani se nachází podzemní jezero s malým ostrůvkem, které bylo v době Mykén vyhledávanou svatyní. Část vápencového stropu se propadla a pronikající slunce vytváří nádhernou paletu barev. Voda měnící odstíny modré v závislosti na poloze slunce, medově hnědé stěny a nespočet krápníků vás rozhodně uchvátí. Dovnitř jeskyně se dostanete na lodičkách.