.

. Zdroj: iStock.com

Co vám přinese běh ve skupině? A je lepší, než když běháte sama?

Jako osamělý běžec si dokonale vyčistíte hlavu a užíváte klidu od lidí. Avšak ve skupině můžete rychleji posouvat své limity. Obojí má své pro a proti. Záleží na vás, co chcete. Proč je dobré, alespoň jednou za čas a až to půjde – vyběhnout v partě?

Roky běháte sama a cítíte, že se nikam neposouváte a možná už se tak trochu běžecky nudíte. Trasy máte najeté, přehled o svém tempu máte dokonalý, a tak hledáte, čím vaši běžeckou vášeň oživit. Co zkusit přibrat parťáka, a možná hned několik? Že vás budou brzdit? No, možná vám dají víc, než si myslíte. Tady máte několik důvodů, proč být v běžecké partě. Teď to může být klidně rodina.

Rychlejší a lepší začátky

Jste běžec začátečník? Teprve pronikáte do tajů běhu a hledáte svůj styl? Není nic lepšího, a odborníci to i doporučují, než začít s trenérem v běžecké skupině. „Osobně jsem za to, že na úplné začátky je nejlepší požádat trenéra nebo se připojit do skupin pro začátečníky. Nejste na vše sama a učíte se od vašich spoluběžců. Vidíte, že se trápí se stejnými problémy nebo co už jste překonali. Je dobré počítat s tím, že to ze začátku bolí, není to úplně super jako na fotkách ze sociálních sítí. Ale důležité je myslet na to, že jsme úplně všichni začínali od nuly a prošli si stejnou bolestí. Takže se určitě nestydět a nebát se toho,“ vyzdvihuje společné běhání pro začátečníky běžecká trenérka Mattoni Freerun, Martina Němcová.

Najdete si nové přátele

Jako běžec začátečník jistě oceníte spřízněné duše ve vaší nové sportovní aktivitě. Podpoříte se a najdete společně odvahu přihlásit se na první závod a budete se navzájem podporovat. Jako zkušenému běžci noví přátelé mohou ukázat, kde se zlepšit, nebo vám sdělí zkušenosti se závody, kterých se v budoucnu plánujete zúčastnit. Můžete sdílet nejen běžecké zážitky, ale i dobrá místa na cestování, obchodní kontakty, možnost zapojit se do různých projektů a další. S každým novým člověkem ve vašem životě, přicházejí i nové příležitosti a možnosti.

Pomohou vám udržet běžecký plán

Výmluva, že dnes trochu prší, je zima, jste unavení z práce a můžete přeci vyběhnout i zítra, už neobstojí. Jste-li sama, snadno se přesvědčíte, že dnes jít běhat vlastně nemůžete, ale když máte domluvené běžecké tréninky se skupinou, ucuknout už jen tak nejde. Ostatní vás vyburcují. A získáte-li ve spoluběžcích přátele, se kterými se cítíte dobře, budete jejich společnost s radostí vyhledávat. Zejména u běžců začátečníků bývá skupina příjemnou motivací.

Budete se chtít zlepšit

Jako osamělý běžec se nemáte s kým porovnávat a nenutí vás to přidat, zrychlit, zkrátka zlepšit se. Máte-li v sobě alespoň špetku soutěživosti, o trochu rychlejší kolega v běžecké partě vám zlepší čas i tempo. Navíc, běháte-li ve skupině s rychlejšími, musíte zabrat, přeci nezůstanete pozadu. Vaše sportovní ambice se začnou probouzet samy. Podpora druhých, povzbuzování, pocit, že dokážete uběhnout i to co váš kolega maratonec, budou mít vliv na zlepšení vaší výdrže, rychlosti i síly. A vaše sebevědomí stoupá strmě vzhůru. Navíc jestliže budete ve skupině trénovat pravidelně, rychleji a lépe se připravíte na závody. Jak začátečník, tak i budoucí maratonec.

Přestane to být trochu nuda

Víte, kolik uběhnete, za jak dlouho, a trasu znáte jako své boty. Můžete si ordinovat drobné změny, ale v základu se vaše tréninky budou podobat jeden druhému. Běh ve skupině přináší pokaždé nové podněty. Změnu trasy, intervalové tréninky, sprintování v cílové rovince, zařazení posilování – váš trenér vám určitě na každý běh připraví nějaké zpestření. Navíc každý trénink může být trenérem a vůdcem někdo jiný. Obměníte styl protahování, povely, ale i energii běhu.

Stanete se učitelem, který se hodně naučí

Můžete to být právě vy, kdo bude ve skupině nejlepší. Často se trénovaní běžci bojí, že je bude skupina zdržovat a oni poleví na svém tempu. Ale i zkušený běžec může z pomalejšího tempa profitovat. Má čas soustředit se na správnou techniku a pilovat základy a výdrž. Můžete navrhnout, že tempa budete střídat. Jedou ho budete udávat vy a ostatní se od vás budou učit, jindy zas zpomalíte a budete pilovat na nižší tepové frekvenci svůj styl. Zlepšíte se v empatii anebo v sobě možná objevíte nového trenéra. A když tempo bude opravdu pomalé, utečte jim a počkejte v cíli a připravte si parádní protahovačku pro ostatní.