Tělesno je sloupek Kateřiny Horákové o tématech spojených s ženským tělem a sexualitou.

Tělesno je sloupek Kateřiny Horákové o tématech spojených s ženským tělem a sexualitou. Zdroj: iStock.com

Tělesno: Sexuální hračky dávno nejsou žilnaté penisy z tržnice

Všechny je chceme vyzkoušet, ale často nevíme, kde vlastně začít a co si vybrat. Sexuální hračky mohou být neocenitelnými pomůckami nejen pro single ladies. I zadané ženy přece provozují autoerotiku a řadu těchto pomůcek je možné elegantně zapojit do párových aktivit a tím zintenzivnit společný prožitek. Doba gumových žilnatých penisů z tržnice je navíc dávno pryč a z vibrátorů se stávají téměř plnohodnotné dekorace do domácnosti.

„Mám se po tom rozchodu skvěle, bydlím sama, mám kocoura, novou práci... Jenom ten sex mi trochu chybí,“ svěřila se mi kamarádka B. na halloweenském večírku. „Kámo, okamžitě si pořiď vibrátor,“ řekla jsem na to já a dramaticky se přitom rozmáchla. „Když já nevím, nikdy jsem to neměla...,“ kníkala B., ale já už byla na cestě do koupelny, odkud jsem jí posléze přinesla něco, čemu na základě tvaru říkám pan Tučňák. Je to stimulátor klitorisu a nedám na něj dopustit. „Ježiš, to je roztomilý,“ připojila se do diskuze další známá a za pět minut už si obě moji sexuální pomůcku hledaly na sex e-shopu.

TIP NA VIDEO: Jak si vybrat svou první erotickou hračku?

Video placeholde

Pan Tučňák je moje první a zatím jediná erotická hračka. Pořídila jsem si ji relativně nedávno na doporučení kamarádky J. Otevřel se mi tím naprosto nový svět, ve kterém je J. jako ryba ve vodě. Svoji první hračku dostala od partnera. „Vybral ji podle recenzí na PornHubu,“ hlásila mi, když jsem se s ní radila, co si mám teda koupit. „My o tom předtím hodně mluvili, já to chtěla zkusit hrozně dlouho. V předchozím vztahu to v sexu neklapalo, měla jsem pocit, že i kdybych jen nadhodila, že si chci koupit vibrátor, způsobilo by to hádku. Chvíli jsem dokonce přemýšlela, že bych si něco pořídila na tajňáka,“ vypráví mi k tématu J.

I když je to pořád trochu tabu, scéna erotických pomůcek je čím dál větší a nabídka pestřejší. Existuje pro to důvod: Tyhle věci mají samá pozitiva. Třeba pro J. se její vibrátor stal záchranou, když, a teď cituji, její vagína po porodu prostě nereagovala. Sexuální hračky si ale užijete i za normálního stavu. Je to snadná možnost, jak upustit páru, kdykoliv to potřebujete, dopřát si orgasmus za pár vteřin a klidně znovu a znovu, kolikrát jen chcete. Je to taky způsob, jak lépe poznat vlastní tělo. A neztratí se ani při partnerských aktivitách; řada žen má problém při pohlavním styku dojít k vyvrcholení a tohle jim s tím může výrazně pomoct.

Samozřejmě to ale má i své nevýhody. Pro někoho to může být cena, která je občas astronomická. Jsou také ženy, které při častém používání vnímají výraznou změnu citlivosti a pak je pro ně náročnější dosáhnout vyvrcholení při styku s partnerem. A vůbec největším zádrhelem je, když narazíte na protějšek, který má k pomůckám nulový nebo negativní vztah.

„Když erotickou hračku dostane žena darem od partnera, je fér používat ji společně už jen proto, že se vyhne vytváření dojmu, že toho chlapa vlastně na nic nepotřebuje a vystačí si sama,“ myslí si J. Zní to legračně? Mužů, kteří mají problém s tím, že jejich partnerka používá sexuální hračky, je překvapivě hodně. Určitě to tak necítí všichni, pro některé je to ale těžko stravitelné, když žena v posteli místo po jejich chloubě sáhne po vrnícím přístroji. U mnohých je to jistě záležitost ega, nejvíc to ale patrně souvisí s osobní vyzrálostí. V naší společnosti je na kluky už v pubertě vytvářen alfasamčí tlak. Předpokládá se, že budou divoce sbírat sexuální zkušenosti a že v tom budou sebevědomí, ale často (naprosto oprávněně) nejsou. Pokud na takového kluka dívka vytáhne vibrátor, může ho to trochu rozhodit.

„Když jsem se před deseti lety seznámila se svým současným manželem, stavěl se k tomu úplně odmítavě. Začali jsme se o tom bavit už během prvního půlroku vztahu, já to brala jako normální součást života, on to nebral vůbec. Ptal se: Chceš spát se mnou, nebo s umělým vibrátorem? Za ty roky, co jsme spolu, se tomu postupně trochu otevřel, ale stále k tomu má poznámky typu: Budeš pak vůbec ještě chtít mít sex se mnou? Po tak dlouhé době mě to upřímně dokáže rozladit, ale snažím se vést otevřený dialog a vysvětlovat, proč je to ok a proč to mám ráda. Občas se mnou něco vyzkouší, ale cítím z něj, že to dělá hlavně kvůli mně a ta osobní bariéra v něm zůstává,“ vypráví T. Ta, podobně jako pro mě J., je mnoha svým kamarádkám jakousi guru v oblasti erotických pomůcek. První si pořídila už v 16 letech.

Vibrátor v Sexu ve městě
Vibrátor v Sexu ve městě | Zdroj: HBO

„Byla jsem v tomhle vždycky trochu napřed, sexualita mě zajímala, bavilo mě poznávat, co všechno to nabízí. Už tehdy jsem odmítala pořídit si jeden z těch gumových žilnatých penisů, jaké ještě relativně nedávno tvořily hlavní část nabídky. U zahraniční značky jsem nakonec našla moc hezký fialový vibrátor a tím to začalo. Mimochodem, mám ho dodnes a je naprosto perfektní. Bohužel už má vypadlý motorek. A ještě horší je, že už se nevyrábí!“ líčí T. Vyzkoušela už skoro všechno, co je k sehnání. „Paradoxně mě ale nikdy nelákala pouta a další svazovací pomůcky, což je věc, na které lidé naopak často začínají,“ dodává. Taky třeba nikdy nebyla v kamenném erotickém obchodě. Ne snad proto, že by se styděla – vybírat si sexuální hračku je pro ni jednoduše příliš osobní záležitostí na to, aby ji sdílela s cizí prodavačkou.

T. už erotické hračky několika svým známým koupila k Vánocům a jednu pod stromeček nadělila i svojí mamince. „Měla jsem vždycky tendence je do toho trochu vtahovat, protože většina žen kolem mě s tím neměla žádné zkušenosti,“ říká T. „I to mě na tom totiž baví, ta vzájemná, mezidívčí podpora. Když to téma otevřu u skleničky vína, holky většinou hltají každé slovo. Všechny to zajímá, jen prostě neví, kde začít,“ vysvětluje.

Něco na tom bude, já na tom dřív byla stejně. Za posledních pár let se nabídka sexshopů opravdu výrazně rozšířila. Dávno to nejsou jen srandovní dilda a klasické vibrátory (díky bohu, samozřejmě). Dnes si můžete koupit také pulzátor nebo třeba simulátor orálního sexu. K tomu tu máme anální pomůcky, Venušiny kuličky, pumpy, vibrační vajíčka... Je toho opravdu spousta a s nulovou zkušeností se v tom jedna těžko vyzná. Nejlepší je skočit do toho po hlavě a vybrat si ve střední cenové relaci to, co je vám nejsympatičtější. Možná chvíli potrvá, než si přijdete na to svoje, ale potom – a to slibuju – nebudete litovat.