Kevin Hart

Kevin Hart Zdroj: profimedia.cz

Oscaři budou letos bez moderátora! Proč?

Letošní předávání nejprestižnějších filmových cen Oscar proběhne v noci z 24. na 25. února. Zatímco nominace nejsou žádným velkým překvapením, celý filmový svět i fanoušky šokovala zpráva, že slavnostním večerem nebude (poprvé od roku 1989) provázet žádný moderátor! 

Ke konci loňského roku odtajnilo vedení filmové akademie, že letos bude celým večerem provádět komik Kevin Hart, který měl nahradit moderátora posledních dvou ročníků Jimmyho Kimmela a přitáhnout k obrazovkám více lidí, než tomu bylo v předchozích ročnících. Pořadatelé Oscarů se totiž potýkají se stále klesající sledovaností.

Slavný komik vše oznámil na sociálních sítích a svěřil se fanouškům, že je to pro něj obrovská čest a splněný sen. Ale už o pár dní později bylo vše jinak. Kevin Hart se sám moderování oscarového večera vzdal, protože se odmítl veřejně omluvit za své dřívější homofobní výroky, za což schytal velkou vlnu kritiky.

Kevin Hart
Kevin Hart | Zdroj: profimedia.cz

Jenže pak si to komik zase rozmyslel, omluvil se několikrát, a to dokonce i v show Ellen DeGeneres (sama Oscary dvakrát moderovala), která ho pozvala, aby mu dala možnost ke všem veřejně promluvit. Vysvětlil, že tehdy byl úplně jiný člověk a za své dřívější názory se nyní stydí. A tak to zase chvíli vypadalo, že se na post moderátora letošních Oscarů vrátí.

Ovšem filmová akademie se nakonec rozhodla jinak. Letošní předávání Oscarů se bude muset obejít bez hlavního moderátora. Celá show se tak zaměří na oblíbené filmové hvězdy, které se na pódiu během slavnostního večera budou střídat.

Základní nominace na 91. ročník Oscarů:

Nejlepší film: Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, Favoritka, Zelená kniha, Roma, Zrodila se hvězda, Vice

Nejlepší režie: Spike Lee (BlacKkKlansman), Paweł Pawlikowski (Studená válka), Yorgos Lanthimos (Favoritka), Alfonso Cuarón (Roma), Adam McKay (Vice)

Nejlepší ženský herecký výkon: Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (Žena), Olivia Colman (Favoritka), Lady Gaga (Zrodila se hvězda), Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?)

Nejlepší mužský herecký výkon: Christian Bale (Vice), Bradley Cooper (Zrodila se hvězda), Willem Dafoe (At Eternity’s Gate), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Viggo Mortensen (Zelená kniha)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Amy Adams (Vice), Marina de Tavira (Roma), Regina King (If Beale Street Could Talk), Emma Stone (Favoritka), Rachel Weisz (Favoritka)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Mahershala Ali (Zelená kniha), Adam Driver (BlacKkKlansman), Sam Elliot (Zrodila se hvězda), Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?), Sam Rockwell (Vice)

Nejlepší píseň: All the Stars (Black Panther), I’ll Fight (RBG), The Place Where Lost Things Go (Mary Poppins se vrací), Shallow (Zrodila se hvězda), When A Cowboy Trades His Spurs For Wings (The Ballad of Buster Scruggs)

Nejlepší celovečerní animovaný film: Úžasňákovi 2, Psí ostrov, Mirai, Raubíř Ralf a internet, Spider-Man: Paralelní světy

Nejlepší cizojazyčný film: Kafarnaum (Libanon), Studená válka (Polsko), Werk ohne Autor (Německo), Roma (Mexiko), Zloději (Japonsko)