Jak ti mám pomoci?

Jak ti mám pomoci? Zdroj: iStock.com

Jak se zachovat, když má váš blízký potíže

S problémy se potýká každý z nás. Když máme potíže sami, většinou tušíme, co nám pomáhá, kdy se obrátit na přátele nebo kdy je lepší být sám. Ale když je v nesnázích někdo blízký, tápeme. Jak podat pomocnou ruku a opravdu pomoci? A proč není každá pomoc tou správnou?

Problémy mohou být zdánlivě stejné, ale každý je prožíváme jinak. A když je to někdo v našem okolí, chceme pomoci. Často se nás takové problémy také dotýkají. Sestřenice s anorexií, kamarádka s despotickým partnerem, přítel, který ztratil práci, či tatínek se závažnou zdravotní diagnózou. Jenže někdy se člověk setká s tím, že oni naši pomoc odmítají.

Marie Salomonová z neziskové organizace Nevypusť duši, která se zabývá duševním zdravím, pomocí v krizi, prevencí a včasným vyhledáváním odborné pomoci, doporučuje při nabídce pomoci postupovat opatrně.

Pro začátek naslouchejte

Nechte si o problému povědět a pozorně naslouchejte. S laskavostí a bez úsudku. Věnujte příteli aktivní poslech a nemyslete při tom rovnou na řešení. „Snažte se zjistit co nejvíce o tom, jak váš blízký situaci prožívá. Vžijte se do něj. Nesnažte se mu vnutit váš pohled na věc za každou cenu a ani jeho potíže nezlehčujte,“ zdůrazňuje Marie Salomonová. Pokuste se respektovat jeho vnímání, jakkoliv se může odlišovat od toho vašeho, a vyvarujte se rychlých soudů. Už tím prokazujete, že se o daného člověka zajímáte.

Začněte se ptát

Nejdříve se ptejte vy jeho, co by mu pomohlo. Je něco, co mu už v minulosti pomohlo? Proč nezkusit stejnou pomoc jako minule? Často se stává, že když dáte osobě prostor, sama na řešení přijde. Vy pak můžete pomoci. Potřebuje někam zavolat? Obejmout? Půjčit peníze nebo auto? Na chvíli pohlídat dítě, aby si kamarádka odpočinula? Tady už můžete nabídnout něco konkrétního.

Nepřesvědčujte

Pokud vidíte jasné řešení – například navštívit odborníka – nepřesvědčujte. Raději se s ním podělte o své obavy a chtějte znát jeho vnímání situace. Posilujte v něm pocit důvěry ve vás a pocit, že je přijímaný a oceňovaný. Pravděpodobně jste ve svém životě učinili také někdy špatná rozhodnutí. Pokud si tuto skutečnost připomenete, udrží vás pokornými a vyhnete se nadřazenému postoji „vím nejlépe“.

Hledejte společně řešení

Jaké máte možnosti? Co lze využít? Proberte možnosti odborné pomoci, ať už je to lékař, psycholog, adiktolog, právník nebo finanční poradce. To je vždy vhodné v situaci, kdy má člověk pocit, že už na problém sám nestačí. Znáte-li někoho v podobné situaci, povězte blízkému jeho příběh nebo ho s dotyčným propojte. Může mu ukázat cesty a způsob, které fungují a zabrání chybám. Namísto převzetí odborného postoje použijte tip od buddhistů a nabídněte pozorování „mysli začátečníka“. Například řekněte: „Mohl bych se mýlit, ale zdá se mi…“; „Zní to jako ...“; „Možná se cítíš ...“; „Nejsem si jistý, ale možná si děláš starosti z ...“ nebo „Pokud se cítíš dobře, můžeš to zkusit ...“

Buďte tu pro něj

Aby věděl, že může kdykoliv zavolat, opřít se o vás, vyplakat se na rameno. Pro lidi v krizi je důležité mít někoho, na koho se můžou v případě nouze obrátit. Tak jako máte kamaráda, který vám vždy pomůže odtáhnout či opravit auto, mějte i toho na duši. Jen pozor, abyste řešení jeho problémů nepřebírali na sebe, varuje psycholožka Meg Selig: „A pokud máte pocit, že se dostáváte příliš hluboko, nezapomeňte, že v konečném důsledku je úkolem vašeho přítele vyřešit si vlastní problémy, ne vaším. Bude-li už toho příliš, obraťte se na odborníka.“

Zvažte pomoc odborníka

Společně zvažte, jak by vám oběma mohla pomoci podpora odborníka. Můžete být proaktivní a najít odbornou pomoc a pak se o tom svěřit blízkému. Navrhnout mu, že za ním společně zajdete nebo zavoláte a zeptáte se na možnosti. Není od věci obrátit se na krizovou linku nebo organizaci, která vás správně nasměruje. Tito lidé mají bohaté zkušenosti s pomocí a v závažnějších případech mohou pomoci rychleji než laické neodborné rady. Nikdy nemůže opravdu znát úplnost situace jiné osoby. To, co vám říkají, může být špičkou jejich osobního ledovce.

Zavolejte pomoc

Pokud bezprostředně ohrožuje svůj život nebo vašich blízkých, zavolejte pomoc, například záchrannou službu nebo policii.