Letos  udržíme pohodu

Letos udržíme pohodu Zdroj: iStock.com

Jak se vyhnout hádkám o vánočních svátcích a v klidu sedět u jednoho stolu

Naklizený dům, vyladěné dekorace, bramborový salát bez chybičky, dokonalý účes a outfit… Vypadá to, že vánoční svátky si užijete. Jenže vaše rodinné vztahy jsou víc polámané než první várka vanilkových rohlíčků. Jak zvládnout večeři či návštěvu, když se zrovna nemusíte?

Vánoce, svátky rodiny se blíží, a tak se mnozí chtějí snažit. Podat si ruku a obejmout se, zapomenout, kolik brácha nasekal dluhů, že švagrová už s vámi rok nepromluvila, protože nejste dostatečně bio, a vydržet s mámou v jedné místnosti déle než dvě hodinky. Na několik dní chceme vánočními dekoracemi alespoň na chvilku zakrýt rodinné problémy. Jenže i při nejlepší vůli jako nějakým kouzlem si rodinné sváry o Vánocích vždycky najdou cestu na povrch. Podle výzkumu britského serveru Relate, který se specializuje na posilování a zlepšování vztahů, 68 % respondentů účastnících se výzkumu odpovědělo, že na vánoční svátky počítají s tím, že dojde k rodinným konfliktům, a 39 % z nich je očekává přímo na Štědrý den. Jak to tedy zvládnout?

Vztahová poradkyně Rachel Davies vychází ze své dlouholeté praxe a uvádí způsoby, jak se vypořádat s rodinnými trhlinami v průběhu slavnostní sezony. Za zkoušku nic nedáte, maximálně budete mít zase stejné Vánoce jako loni.

Buďte realističtí

Plánujete sezvat celou rodinu na jeden den do vašeho menšího bytu? Povinně zajít na vánoční mši? Servírovat jedině rybu, když ji polovina lidí nejí? Zkuste zapomenout na ideály, ale buďte realističtí. „To vám pomůže vyhnout se situacím, které by mohly vést k problémům,“ doporučuje Davies.

Snažte se o kompromis

Každá rodina má jiné zvyky, jiný životní styl. „Kompromisy jsou obzvlášť během vánočních svátků důležité,“ říká psycholožka Diane Stevens. Udělejte dvě varianty salátu, jednu odlehčenou a zdravější, druhou tak, jak ji má váš děda rád. A co alkohol? Někdo nepije vůbec, někdo by raději pít neměl, nechte výběr na hostech až po slavnostní večeři. Nenuťte povinný přípitek, nevyhlašujte bezalkoholové Vánoce, nechte každého vybrat a nekomentujte to.

Rozdělte společný čas

Být tři dny všichni zavření v jedné chalupě na horách či v městském bytě, to ani sebelépe vztahově naladěná rodina nedává. Vymyslete různorodé aktivity, aby lidé měli prostor na chvíli odejít z rodinného kruhu a nadechnout se či mít čas pro sebe. Někdo ať jde na procházku, tátu nechte hodinu dívat se na fotbal v jiné místnosti, dětem dejte propustku jít za přáteli či vyrazte na hodinové bruslení.

Vyhněte se těžkým rozhovorům

„Snažte se vyhnout se těžkým rozhovorům, pokud můžete, nebo kontroverzním tématům jako politika, kácení pralesů, alternativní způsoby výchovy, když víte, že názory v rodině jsou silně odlišné,“ doporučuje Rachel Davies. Mluvte o jídle, plánech, úspěších dětí, zajímavých knihách, seriálech, sportu, zůstávejte na neutrální půdě. Opravdu není čas na řešení problémů vaší matky s pitím, blížícího se rozvodu vaší sestry či rodinných svárů. Je-li konverzace u stolu problematická, buďte vy tím, kdo se ptá, nahazuje vhodná témata a odvádí pozornost od těch méně žádoucích.

Snažte se sdílet starosti předem

Moc dobře víte, v jakých oblastech může nastat problém, a také víte, že to sama nezvládnete. Najděte si v rodině pomocníky. Požádejte švagrovou, která se ráda a dobře postará o děti, aby vám s nimi pomohla a vzala je ven, zabavila je. Oslovte tetičku, aby mamince pomohla servírovat a vhodně chválila. Máte doma nějakého baviče? Když bude atmosféra houstnout, ať ví, že má zasáhnout.

Nelámejte věci přes koleno

Když víte, že je váš rodinný svár tak velký, že se jen tak nevyřeší, není nutné vydržet vše. Je-li atmosféra špatná, zdvořile se omluvte a odjeďte s tím, že máte ještě jiné plány. Někdy není potřeba zvát najednou všechny rodinné příslušníky. Tak se u té babičky po dnech vystřídáte. „Je-li v rodině něco či někdo, kdo je problematický, a vy chcete s důstojností svátky zvládnout, vyhledejte odbornou pomoc. Seznamte terapeuta či vztahového poradce s rodinnými problémy a on vám pomůže najít cestu, jak situace a rodinná setkání zvládnout,“ doporučuje další možné řešení psycholožka Diane Stevens.