...

... Zdroj: iStock.com

Jak se mění naše vztahy? 15 trendů, kterými se lišíme od generace našich rodičů

Seznámení, první rande, zasnoubení nebo rozchod prožívá každá generace trochu jinak. Jaké trendy ovlivňují náš partnerský život v roce 2020?

Být single je nový normál

Zapomeňte na Bridget Jonesovou. Dnešní třicetileté ženy už nejsou v permanentním stresu z toho, že nemají partnera a děti. Tento stav je totiž čím dál běžnější. Pro naprostou většinu lidí už manželství není nutné k tomu, aby někdo mohl být považován za dospělého. „Nikdy jsem moc nevěřila na ty báchorky, že někdo je šťastný single. Říkala jsem si, že to jsou jen kecy. Trvalo mi to dlouho, ale teď jsem jako single velmi šťastná,“ říká herečka Emma Watson, která nedávno oslavila třicetiny.

Muži už nejsou z Marsu a ženy z Venuše

Psychologové ze staré školy, jako například Miroslav Plzák, stavěli své teorie na typologii mužů a žen. Předpokládalo se třeba, že ženy jsou emotivnější, více dávají najevo své pocity, muži jsou akčnější. Vedlo to k tomu, že na vztahy se nahlíželo skrze šablony a hledala se univerzální řešení. Nová škola párových psychoterapeutů už neříká, že „muži jsou z Marsu a ženy z Venuše“, akcent je kladen na jednotlivce, který je vždy unikátní. Mluví se spíše o maskulinní a feminní energii, jejímž nositelem však může být kdokoli.

Začínáme později

Už od devadesátých let statistici pozorují pokles těhotenství u náctiletých dívek. Ten byl sice zprvu pravděpodobně způsoben dostupnější antikoncepcí, v posledních letech se na něm ale podílí i pozdější začátek sexuálního života teenagerů. Projevuje se zde mnoho vlivů, zejména odlišný způsob trávení času (mladí lidé už od dětství tráví většinu času doma, na kroužcích, na trénincích, také bývají často ve společnosti digitálních technologií).

Ghosting už nepřekvapí

Partner, který chce druhého opustit, nic neřekne, ale jen přestane komunikovat, ztratí se ze sociálních sítí toho druhého, zmizí jako duch (anglicky ghost, odtud pojmenování ghosting). Sobě tím ušetří nepříjemný rozhovor, toho druhého však uvrhne do hořkosti z neuzavřeného vztahu. Tento trend už není novinkou – novinkou je jen to, že se stal běžnou praxí.

Rande je znovu IN!

Únava z randících aplikací, jako je například Tinder, je zřejmá. Příliš mnoho lidí už zažilo frustraci z toho, že se přes ně těžko seznamuje, protože mnoho jejich protějšků je používá jen „ze sportu“. Setkávání v reálném životě znovu získává na atraktivitě a některé seznamovací aplikace tento trend podporují. Například aplikace Hinge vyzývá lidi, kteří se přes ni potkali, aby podali zprávu o své první schůzce. (Prozatím došli k optimistickému zjištění, že pětasedmdesát procent prvních rande vede k dalšímu setkání.)

Svatba „se sebou sama“

V roce 2003 si Carrie Bradshaw v jedné epizodě Sexu ve městě nechala natisknout svatební oznámení, že se vdává sama za sebe. Byla to legrace. Nyní ale přibývá případů žen, které si takový obřad opravdu uspořádají. Modelka Adriana Lima se například vyfotila na Instagram se zásnubním diamantovým prstenem, který okomentovala: „K čemu je ten prsten? Je to symbol, jsem oddaná sama sobě a svému vlastnímu štěstí, vdala jsem se sama za sebe.“ Svatby „se sebou“ se stávají trendem, vznikají i podobně zaměřené agentury. Nevěsty (není znám případ, že by tento rituál podstoupil muž) při svatebním slibu hovoří o tom, že si odpouštějí, jak se k sobě v minulosti chovaly nelaskavě, slibují si lásku a oddanost.

Připravte se na dobrodružství

Jít na prvním rande na kafe nebo na skleničku? Mnoho lidí už to nebaví. Trendem se stává první rande s aktivnějším programem, během něhož se dvojice může lépe poznat. Co takhle například lekce keramiky, společné bruslení nebo návštěva tančírny?

Terapie už není strašák

Ty tam jsou časy, kdy dvojice přicházely na partnerskou terapii teprve ve fázi nejhlubší krize. Zejména mladé páry jsou terapii mnohem otevřenější, i když se nic hrozivého neděje. Terapeuta vyhledají třeba jen proto, že chtějí porozumět svým pocitům a pocitům toho druhého. Ani pro mladé muže už „mluvení o pocitech“ není něco, před čím je potřeba prchat. Vedle klasických terapeutů přibývá také vztahových koučů a svou roli hrají i guruové různých alternativních směrů. Do vztahů více vstupuje mindfulness, tedy vědomá pozornost věnovaná tomu, co se ve mně právě teď děje.

Feminismus a ženskost se nevylučují

Passé začíná být doba, kdy i vysoce postavené manažerky nebo političky od sebe odháněly označení „feministka“, jako by šlo o dotěrnou mouchu. S tím, jak se feministické postoje stávají většinovými, se ale také přivírají nůžky rozevřené mezi feminismem a ženskostí. Klišé, že feministka je agresivní, nepřitažlivá a neženská, je out. In je naopak individuální pojetí ženskosti podle vlastních pravidel každé z nás.

Seznámit se on-line je normální

Více než polovina lidí, kteří v současnosti vstupují do manželství, se seznámila na internetu. On-line seznamky a randicí aplikace na tom mají svůj podíl, velkou roli však hrají také sociální sítě. Nový trend spočívá v tom, že seznamování on-line už nenese stigma „zoufalství“, naopak je to přijatelnější než to, že vás někdo osloví v parku na lavičce nebo na poště.

Upoutat on-line je obtížnější

Spolu s tím, jak se přes internet seznamuje stále více lidí, je obtížnější v tom nepřetržitém toku zpráv a fotografií někoho zaujmout. O úspěšnosti seznamování on-line tedy bude čím dál víc rozhodovat naše osobní prezentace. „Ahoj, jak se máš?“ Tahle otázka pozornost vašeho protějšku nezíská. S tím souvisí i nový trend, takzvaný instagrandstading, kterému se podle statistik oddávají hlavně mladí lidé okolo pětadvaceti let. Oč jde? Instagrandstading znamená upravit svůj instagramový účet tak, aby se zalíbil tomu, koho chceme sbalit. Zveřejníme například svou fotku v jeho oblíbeném baru nebo se vyfotíme, jak se věnujeme stejnému sportu jako on. Takže až zabloudí na náš Instagram, bude mít pocit, že potkal spřízněnou duši…

Kdo nepropadne úzkosti, vyhrává

S partnery komunikujeme často víc prostřednictvím SMS nebo zpráv na Messengeru než osobně. Jsme tak ochuzeni o nonverbální stránku komunikace a často nevíme přesně, „co tím chtěl básník říci“. Můžeme tak propadnout úzkosti a dostat se do kolotoče myšlenek: „Jak to myslel?“ – „Proč mi neodepisuje?“ V tomto zahlcení pochybnostmi ovšem nemůžeme vnímat své pocity, stáváme se otrokem vlastního telefonu. Vysvobozením může být krátká meditace, která nám pomůže oprostit se od devastujících paranoidních představ.

Předmanželská příprava

Starší generace jsou k instituci manželství čím dál skeptičtější, zejména pro ženy starší padesáti let bylo často svazkem, ve kterém se musely příliš přizpůsobovat a obětovat. Mladá generace to ale vidí jinak – manželství pro ni začíná být nově atraktivní. Nastavují si ovšem vlastní pravidla. Manželství je pro ně hodnota, kterou sami budují. Novým trendem jsou předmanželské přípravy obdobné těm, které podstupují snoubenci před církevním sňatkem. Mladí lidé se během nich učí pečovat o vztah, rozvíjet ho (u nás tyto předmanželské přípravy vede například psychoterapeut Pavel Rataj, www.pavelrataj.cz).

Pozor na partnerovy finance

Trendem ve vztazích je větší ostražitost vůči partnerovým financím. Všichni známe příběhy žen, které se o partnerových dluzích dozvěděly až ve chvíli, kdy jim na dveře začali bušit exekutoři. Dotazy na stav financí proto už nejsou žádným faux pas a s tím souvisí i nárůst předmanželských smluv u mladší generace.

Šedé rozvody

V poslední době jsme svědky nárůstu „šedých rozvodů“, tedy odluky starších lidí, kteří spolu strávili desítky let. Tento trend je zřejmě důsledkem proměňujícího se pohledu na manželství, které už není něčím, co „se musí vydržet“. Zejména v generaci baby boomers se objevuje mnoho žen, které i po šedesátce chtějí začít znovu a jinak. Zajímavou variaci tohoto trendu znají v Japonsku, kde jej nazývají „syndromem manžela v důchodu“. Muž, který celý život trávil veškerý čas v práci, zůstane v penzi náhle doma – a žena zjistí, že s ním nedokáže celý den vydržet.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.