.

. Zdroj: iStock.com

Jak překonat strach z neúspěchu? Nebojte, jde to

Máte spoustu snů, touhu něco v životě změnit, ale strach z toho, že se něco nepovede, vás omezuje? Chtěli byste víc, ale kvůli strachu se do ničeho raději nepouštíte? Nemusí to tak být. Stačí si v hlavě některé věci nastavit jinak a boj se strachem začnete vyhrávat.

Představte si, že byste mohli dělat cokoli na světě bez pocitu strachu. Těch nápadů, změn, odvážných kroků, co se vám rodí v hlavě! Nemusíte ovšem zůstat jen u představ. Se stracem se dá pracovat.

Strach z neúspěchu a ze selhání je nám vštěpován již od raného dětství. „Raději tam nechoď, nebudeš vědět kudy zpět. Nesahej na to, co když to shodíš. Je to moc vysoko, tam nezvládneš vylézt.“ Možná vám bylo až příliš často opakováno, že se máte držet zpátky nebo něco nedělat a teď se to ve vašem dospělém životě stalo normou. Než něco podniknete, žádáte o svolení, nebo se raději do ničeho nepustíte. Přece kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Strach nás chrání, abychom neudělali nějakou hloupost nebo nehazardovali se životem. Může být ale naší největší brzou ke šťastnému bytí. Jak říká známý zenový mistr Thich Nhat Hanh, přední učitel budhismu, jenž byl nominován na Nobelovu cenu, strach lze přetvořit v užitečného spojence na cestě k radosti a spokojenosti. Na překonání strachu z neúspěchu neexistuje žádná pilulka. Je to vaše vědomé rozhodnutí chtít se posunout v životě dál a poprat se se svými obavami. Zkuste začít těmito jednoduchými změnami v nahlížení na situaci.

Najděte příčinu strachu

Odkud pochází váš strach? Čeho se obáváte? Na chvilku se posaďte a zkuste se zeptat sami sebe. Co ho přináší, co cítíte, vidíte, slyšíte. Vidíte, jak se na vás někdo zlobí? Jak vypadáte trapně? Jak si nevíte rady? Že nebudete dokonalá a vy být přeci musíte? Když vidíte, co způsobuje váš strach ze selhání, můžete s tím pracovat. Možná vaši rodiče byli příliš ochranitelští nebo naopak velmi přísní, ale pamatujte, že pro vás vždy chtěli to nejlepší. Nebyla chyba ve vás. A to, že se vám někdy něco nepovedlo, neznamená, že se vám to stane i příště. Najít příčinu svého strachu je klíčové. Až ji najdete, napište si ji.

Nezdar je nevyhnutelný

Římský dramatik Publius Syrus kdysi pronesl, že je pošetilé bát se toho, čemu se nemůžete vyhnout, a měl pravdu. Chyby a nezdary jsou součástí života a nelze je z něj vymazat. I ten sebechytřejší, bohatší, úspěšnější člověk se ve své cestě, tam, kde je teď, neobešel bez životních strastí a nezdarů. Přečtěte si autobiografie lidí, které obdivujete. Jsou-li ve vašem blízkém okolí, zeptejte se jich na jejich životní příběh. Jen procházka růžovou zahradou to nebude. Všichni děláme chyby. „Dříve nebo později budete muset překonat strach ze selhání. Někdy je to dlouhé, frustrující a vyčerpávající. Vím to. Zažil jsem to. Ale čím více se pohybujete v těžkých obdobích, tím více rostete. Pokud chcete život svých snů, berte selhání jako součást svého života. Přijměte dočasnou bolest nejistoty a boje,“ zdůrazňuje přijetí chyb finský kouč Henri Junttila.

Víc selhání, víc úspěchů

Neexistuje žádné selhání, pouze zpětná vazba a tu chtějte. Buďte otevření konstruktivní kritice, čerpejte z ní a budete úspěšnější. Vím, neposlouchá se to zrovna dobře, když vám někdo vyjmenovává, co jste udělali špatně, ale jestliže je jeho kritika opodstatněná, berte si ponaučení a zapracujte na sobě. Naučte se rozpoznat kritiku, kterou vás chce druhý jen ponížit či si na vás vybít zlost, od té, kterou myslí dobře a jako třeba zkušenější člověk vidí, co vy ne. Neúspěch je odrazovým můstkem, nikoliv trestem smrti.

Problém je dočasný

Neúspěch je součástí situace, nikoliv člověka. Navíc málokdy bývá trvalý. Může být dlouhotrvající, ale to většinou proto, že jste vy sami nezměnili například přístup k situaci, ještě jste se nepoučili nebo nejste připravení jít dál. Strach ze selhání je jen myšlenka. Neumíte předvídat budoucnost, nevíte, zda vaše selhání bude pro vás dobré, nebo špatné a zda vůbec selžete. Často jsou vaše představy přehnané a neopodstatněné. Máte-li strach, mějte záložní plán, dopředu si připravte, co případně uděláte, a pak do toho jděte a v hlavě mějte, že to zvládnete. A když ne, věci napravíte či změníte. Berte to jako výzvu.

Představte si svou budoucnost

Představte si budoucnost, kde váš život ovládá strach. Jak to vypadá? Kde skončíte? Nyní si představte, že váš život žijete naplno bez obav a jdete za svou vášní. Žili byste život, jaký byste chtěli. Ohlédli byste se za takovým životem bez lítosti? „Možná byste udělali pár chyb a za něco se styděli, ale bylo by to určitě lepší, než kdybyste celý život seděli doma a pak se trápili tím, co jste ve svém životě jen kvůli obavám propásli,“ připomíná Henri Junttila. Abyste mohli žít životem bez lítosti, musíte být ochotni dělat chyby. Váš život je jen váš, ne nikoho jiného.