.

. Zdroj: iStock.com

Jak ovlivňuje karanténa váš vývoj vztahu? Ustojíte to?

Plánovali jste první společnou dovolenou? Koupi bytu nebo sestěhování? A co teprve svatbu? Podle toho, jak se situace vyvíjí, možná o tohle vše přijdete nebo budete muset přesunout. Co to znamená pro váš vztah? Jak ovlivňuje koronavirus vztahové milníky? Jak to ve vztahu zvládnout?

Před měsícem jsem vedla vášnivou debatu s jedním mým kamarádem, který se má v červnu ženit. Je to cizinec žijící v Čechách a na svatbu mají přiletět lidé ze tří kontinentů. Plánují ji od prosince. Termín na zámku horko těžko sehnali, tlumočníka jakbysmet a těch pozvánek a věcí co už stihli zařídit. Teď každý den v rukou třímají svatební oznámení a neví, co mají dělat.

Každý romantický vztah prochází určitými milníky, které ho posouvají na další úroveň. První rande, víkend, společná večeře u rodičů, společné bydlení až po svatbu a dítě. Jenže, co když vám v tom brání současný stav? Jak se zachovat? Je to znamení, že se to nemá stát?

Doktor Josh Klapow, klinický psycholog a docent veřejného zdraví University of Alabama v Birminghamu, zdůrazňuje, že takové "pozastavení" vývoje vašeho vztahu je preventivním opatřením, které se může dlouhodobě vyplatit. Nejen jako ochrana před nákazou, v některých případech i k ujasnění si hodnot a priorit. Chtěli jste na první dovolenou, která je velmi drahá, a dokázat si, zda jste opravdu pro sebe stvořeni? A jak je na tom vaše konto? Máte nějakou finanční zásobu do budoucna? Nebyla plánovaná cesta zbytečná? A co vaše společné stěhování? Vydržíte se těšit? Jak se se situací poprat?

Vztah na dálku

Máte partnera na stáži či pracuje v jiné zemi a máte naplánované setkání tváří v tvář, abyste si vynahrazovali odloučení? Někde je cestování již omezeno, jinde problematické a vyhlídky moc pozitivní nejsou. A kdy se uvidíte, nevíte. Dle vztahových odborníků je dobré využít veškeré komunikační možnosti přes zprávy, videohovory, chaty a zůstávat co nejvíce v kontaktu. I sexuální napětí lze přes tyto prostředky udržovat v dobré kondici. „Poslouchejte svůj hlas, vnímejte řeč těla i emoce, co nejvíce to půjde. Řešte normální problémy, povídejte si o svých pocitech a nebojte se plánovat,“ doporučuje doktor Klapow.

Společné bydlení

Tak jako pro řadu lidí je jaro obdobím plánovaných změn a nových začátků, není to jinak i v mnohých vztazích. „Od prvního dubna jsem pronajala můj byt a chceme žít s přítelem společně v jeho. Mám i zájemce. To bylo před dvěma týdny. Teď je vše jinak a sama sebe se ptám, jestli je to dobře, když je taková situace,“ říká mi kamarádka Linda přes Skype. Jak se s takovou situací vypořádat?

Odborníci upozorňují, že za vzniklé situace koronavirové nákazy je při plánování společného bydlení potřeba zvážit řadu faktorů. „V ekonomice existuje velká nejistota a některá průmyslová odvětví budou pravděpodobně zasažena tvrdě,“ říká Cathy Sullivan-Windt, Ph.D., licencovaná psycholožka a majitelka Poradenského centra. Lidé ztrácí zaměstnání a tolik potřebný příjem. „V nelehké situaci jsou i lidé, kteří pracovali v hotelech a ubytovacích zařízeních, službách spojených s turistickým ruchem nebo v kultuře. V návaznosti na téměř totální utlumení dálkové dopravy se ocitají v problémech i zaměstnanci společností zaměřených na dopravu osob,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.

Podle odhadů ekonomického portálu Roklen24 vypadne příjem v současné době 412 tisícům pracujících. A to má obrovský vliv na rozhodování lidí, zejména týká-li se to závažných rozhodnutí. „Nejistota zvyšuje úzkost a může ztěžovat přijímání velkých rozhodnutí. Prozatím se držte své nájemní smlouvy, a pokud to již není možné, požádejte o finanční pomoc přátele a rodinu. Připomeňte vašemu partnerovi, že se jedná pouze o dočasné odsunutí a nikoli o zrušení vašich budoucích plánů,“ doporučuje Cathy Sullivan-Windt.

První společná dovolená

První společná dovolená je opravdu neuvěřitelným milníkem ve vztahu. Nejspíše ji budete muset odložit nebo úplně zrušit. Možná nebude možnost se vydat na společnou výpravu pěkně dlouho. „Už to, jak situaci nyní řešíte, o vašem vztahu něco vypovídá. Ukazuje, jak se dokážete postavit nenadálým změnám a jak je zvládnout. Je čas upravit plány a taková schopnost je pro vztah nesmírně důležitá,“ říká doktor Klapow. Jak vše vyřešit? Naplánujte si pěší výlety, prozkoumejte parky u vás v okolí, naplánujte si dovolenou doma a vyplňte ji tím, co rádi děláte. Dejte si snídani v posteli, sledujte oblíbené filmy, vymyslete zábavu, která vám v rámci možností nahradí vaši zrušenou dovolenou. Uvařte si jídla, která jste měli ochutnat, mrkněte na film z dané oblasti, umíchejte si tamní svěží drink a spoustu dalšího.

Zásnuby ve velkém?

Zajímal se váš partner o velikost vašich prstýnků, jaké nosíte? Jaké květiny máte ráda a plánoval jet o víkendu na místo, kde jste se seznámili? Vedli jste dialog o společné budoucnosti? Indicie vám napovídají správně. Je to tu. Krásná zpráva. Současná situace by mu v tom neměla zabránit, i když to třeba nebude moci udělat tak opulentně, jak plánoval. Může však žádost na nějakou dobu posunout. A nebo se bude umět přizpůsobit situaci a vymyslí náhradní plán. I to vám o něm mnohé prozradí.

Svatba v ohrožení

Vzhledem k tomu, že se doporučuje vyhýbat se úzkým kontaktům a velkým skupinám, páry nyní musí zvážit odložení svateb, snížení počtu hostů a nemožnost účasti některých, zejména starších členů rodiny. Pokud pár pořádá malou, intimní událost, může se rodina dívat z dálky přes online platformy či Skype. Jinou možností je malý obřad, a až se situace uklidní, dopřát si oslavu se všemi.

Přestože obavy z nákazy koronavirem mohou brzdit růst vašeho vztahu, stále existuje spousta způsobů, jak zůstat s partnerem ve spojení. A pamatujte, tohle vše souvisí s vaším zdravím, nikoli se zdravím vašeho vztahu. Děláte si jen pauzu, abyste ochránili sebe i veřejnost před nakažením.