Šílená matka píše o radostech a strastech rodičovství.

Šílená matka píše o radostech a strastech rodičovství. Zdroj: foto Šílená matka, koláž Ženy.cz

Jak léčit zápal švindlu a další zákeřné dětské nemoci

Vstoupili jsme do v pořadí už druhého remaku roku 2020. Pandemie trvá, ale pro samý covid nesmíme zapomínat na jiné nebezpečné nemoci. Šílená matka se tentokrát zaměřuje na specificky dětské neduhy. Jejich následky mohou být katastrofální, naštěstí se dají léčit, i když to často není snadné.

Pokud už jste se všichni oklepali z Vánoc a vyspali se z morálních i klasických kocovin, můžeme se zase v klidu vrátit k obyčejnějším tématům. Do Velikonoc ještě daleko. Protože je pořád zima a my sledujeme už druhý remake roku 2020, jsou stále aktuální všemožné nemoci. Pokud se oprostíme od covidu a přičteme k tomu, že tento sloupek se má tak nějak týkat mateřství, vyjdou nám z toho nemocispecifickydětské.

TIP NA VIDEO: Trapasy a vtipy z online výuky

Každý rodič si už jistě se všemi těmi rýmičkami, záněty dutin, bronchitidami a neštovicemi užil své. Jenže jak známo, děti jsou stvoření zákeřná a velmi vynalézavá, takže nejenže disponují pro mě nepochopitelnými onemocněními, kterým se říká pátá a šestá, ale mají v zásobě taky pár takových, které nenajdete v žádných skriptech ani studiích. Jsou ovšem probádané již několika generacemi maminek a tatínků a spojuje je, že se jim dá bránit jen velmi těžko – a když, tak zdlouhavě.

První z nich je takzvaná selektivníhluchota. Ta spočívá v tom, že rodiče všechny své zákazy a příkazy vysílají na nesprávné frekvenci a dětské ucho je jednoduše nezachytí buď vůbec, nebo až na několikátý pokus. Oproti tomu, pokud teď sednete do auta a dojedete do vedlejšího města, kde v nejhlubším místě atomového krytu opatrně zašustíte obalem od sušenky, vaše dítě to spolehlivě uslyší a v tu ránu ho máte za zadkem.

Určitě vás napadá, jestliexistujei selektivníslepota. Samozřejmě! Bylo několikrát empiricky ověřeno, že například stánek se zmrzlinou děti vidí na fyzicky téměř nemožnou vzdálenost, zatímco mop, houbička na nádobí nebo drobky z rohlíku rozmetané po celé kuchyni jsou pro dětské oko neviditelné.

Nejznámějším z neduhů je pak samozřejmě zápalšvindlu. Kdo z nás nikdy před předem prohraným testem ve škole nepředstíral nevolnost nebo počínající chřipku, ať hodí teploměrem do čaje. Tato nemoc však může být velice rychle vyléčena rozhodnutím navštívit lékaře, případně přijetím odpovídajících opatření ve formě zákazu vycházení a konzumace pochutin.

Mezi další velmi rozšířené nemoci patří třeba akutní zkráceníšlach, které se projevuje zejména v prostředí neuklizených dětských pokojů, specifické onemocnění hlasivek, jež způsobuje to, že dítě křičí, i když šeptá, a s tím spojený nekontrolovaný brebentismus, který si každý z vás jistě dokáže velmi živě a bolestivě představit.

I když nám tyto nemoci způsobují každodenní útrapy, buďme za ně rádi. Jednak jsou pouze přechodné a jednak je to výbornýzdrojhistorek, kterými můžeme děti po zbytek života přivádět k šílenství, zejména pak v pubertě.