Tělesno je sloupek Kateřiny Horákové o tématech spojených s ženským tělem a sexualitou.

Tělesno je sloupek Kateřiny Horákové o tématech spojených s ženským tělem a sexualitou. Zdroj: iStock.com

Hlavně nezůstat na suchu. Jak se dá na Tinderu randit bezpečně?

Rozdat lajky, doufat ve shodu a po pár zprávách vyrazit na rande. Tinder patří k nejpopulárnějším seznamovacím aplikacím v Česku. Může za to jistě i rychlost a jednoduchost, s jakou tam potkáte nového člověka, a vzrušující je i jistá míra anonymity, kterou služba nabízí. Právě s tou se ale vážou mnohá rizika. Dá se přes Tinder randit (aspoň trochu) bezpečně a záleží na tom někomu? To je tématem dalšího Tělesna.

Podle loňských statistik používá seznamovací aplikace téměř 60 % Čechů a Češek. Jednou z nejpopulárnějších u nás je Tinder. Aktuálně se o něm hodně mluví i v souvislosti s premiérou netflixáckého dokumentu Podvodník z Tinderu; příběhu Shimona Hayuta, který právě skrze falešnou identitu na Tinderu podvodem vylákal obrovské sumy z důvěřivých osamělých žen. Způsob seznamování on-line založený na tom, že podle několika málo fotek a krátkého popisku někoho buď pomyslně odhodíte, nebo naopak, pokud se vám líbí, swipnete doleva, určitě nepatří k těm nejbezpečnějším. A ani nemusí jít o to, že se zadlužíte kvůli falešnému milionáři.

TIP NA VIDEO: Terapeut Honza Vojtko odpovídá na otázku, jestli se flirtování na sociálních sítích dá považovat za nevěru

Když jsem sbírala příběhy pro článek o jednorázovkách a nezávazných vztazích založených čistě na sexu, ozvalo se mi hodně mužů a výrazně méně žen. Prakticky všichni ale do odpovědí právě Tinder automaticky zahrnuli. Bylo toho dokonce tolik, že jsem se rozhodla zpracovat téma samostatně. „Podle mě je to dneska nejjednodušší způsob, jak se seznámit s novými lidmi,“ říká T. Co na Tinderu vlastně hledá? „Takhle o tom nepřemýšlím, většinou to tam projíždím z nudy. Když se mi někdo hodně líbí, samozřejmě doufám, že bude match, ale až po chvíli dopisování uvažuju víc o tom, co z toho bude dál,“ vysvětluje. Tinder si poprvé nainstalovala před pár lety, když jí skončil dlouhodobý vztah. Podle mého malého průzkumu je tohle nejčastější důvod, proč lidé aplikaci zkoušejí: jako rozptýlení po rozchodu, které zvedne sebevědomí a časem třeba i pomůže vrátit se zpátky do hry.

„Letos jsem ukončila dlouhodobý vztah, a tak to přišlo nějak samo. Začala jsem používat Tinder a domluvila si přes něj hodně rande,“ vypráví K. Jak řeší bezpečnost, když se má potkat s někým, koho vůbec nezná? „No, asi bych ji měla řešit víc. Myslím, že je to tím, že se moc nechci omezovat, a tak ignoruju i zdravou paranoiu,“ uznává. A dodává, že největší obavy měla, když přišla na rande, kam muž nedorazil sám. „Kluka jsem viděla poprvé. Byl tam s ním i jeho nejlepší kamarád a přemlouvali mě do trojky. Oba byli svalnatí, nikdo ode mě nevěděl, kde a s kým jsem,“ popisuje.

Kvůli zpestření sexuálního života jsou na Tinderu i páry. „S bývalým přítelem jsme Tinder měli nainstalovaný oba po celou dobu vztahu. Používali jsme ho každý k nezávaznému flirtování, měli jsme to celkově nastavené trochu volněji. Párkrát se stalo, že tam jeden z nás vytipoval někoho, kdo do toho chtěl jít, ale vždycky to vyplynulo přirozeně,“ svěřuje se M. Rozhodně žádná ostuda – právě s tímhle záměrem totiž Tinder původně vznikl. Aby vám ukázal, zda je poblíž někdo atraktivní, s kým máte třeba i nějaké společné zájmy, kdo by vám zpříjemnil dobře rozjetý, nebo naopak osamělý večer. Dřív totiž aplikace nabízela profily i na základě stejných olajkovaných stránek na Facebooku, takže byla větší pravděpodobnost, že si s vaším matchem budete ihned rozumět.

Češi, alespoň ti, kterých jsem se ptala, ho ale tímhle způsobem spíš nepoužívají. Možná je to generační, možná je to otázka sociální bubliny, ale většina z těch, se kterými jsem mluvila, předpokládá, že před setkáním si s druhou stranou bude nějakou dobu psát. Někteří se dokonce scházejí jenom, když zjistí, že mají nějaké společné známé nebo se pohybují ve stejných kruzích. Můj kamarád z Británie se tomu kdysi hrozně podivoval a aktuálně mi to potvrdil také P., který žil několik let ve Spojených státech. „V Americe jsem zažil hodně Tinder rande, kde byly holky i na můj vkus dost hrr. Netoužil jsem po nějakém velkém dobývání, ale chtěl jsem třeba nejdřív aspoň koupit drink a zjistit, s kým mám tu čest. Ony ale byly naprosto suverénní a chtěly často jít hned na věc. Vlastně mi to nebylo úplně příjemné,“ líčí P.

Ptám se, jestli při schůzce s tak rychlým a jasným vývojem řešil bezpečnost třeba i z hlediska toho, jestli jít k cizí ženě domů, nebo ji vzít k sobě. „Tohle spíš rozhodovala praktická stránka – kdo bydlí blíž nebo třeba jestli bydlí, nebo nebydlí sám… Teď, když se o tom bavíme, uvědomuju si, že jsem se občas asi i trochu bál jít domů k neznámé holce. Ale nezastavilo mě to. Je to prostě cena za to nezůstat na suchu. Každopádně, potkat se nejdřív na veřejném místě považuju za samozřejmost,“ přemítá P. a dodává, že se svou současnou partnerkou a matkou své dcery se také seznámil na Tinderu. Ostatně, i já znám několik dlouhodobých párů, které se potkaly přes appku. Tři z nich už za sebou mají i svatbu.

Swipnout, matchnout, pak si před setkáním nějakou dobu psát je v Česku zjevně standardní Tinder postup. Ale samozřejmě ani to absolutní bezpečí nezaručí. Jednou z prvních pojistek je vzít si na protějšek nějaký další kontakt, třeba na WhatsApp, případně si rovnou říct o profil na sociální síti. Dobré znamení je, když má uživatel se svým Tinder profilem rovnou propojený Instagram. Neprokliknete se na něj, takže částečná anonymita zůstává (což je součást kouzla), ale výběr fotek z jeho feedu vám dá trochu přesnější představu o tom, co je druhá strana vlastně zač, a vypovídá to o sympatické otevřenosti.

Když dotyčný nebo dotyčná nemají v profilu fotky nebo tam mají jen pofidérní obrázky, řekněte si o ně. Pokud svoje fotografie poslat nechtějí, ale vyžadují je po vás, neposílejte je. Po nějaké době intenzivní konverzace by neměl být problém si třeba i jen krátce zavolat, klidně kvůli domluvení schůzky. Je to maličkost, která je dalším krokem k větší důvěryhodnosti a komfortu. „Když jdu na Tinder rande, ale třeba i později v noci někam ven, domluvíme se s kamarádkami, že si zapneme Find My Friends. A taky většinou jezdím taxíkem – prostě se po sobě v takovém případě snažím zanechat digitální stopu, kdyby se něco stalo,“ radí L. Nic z toho sice není stoprocentní zárukou, že neskončíte u někoho ve sklepě nebo ve škarpě, ale je to aspoň něco. A pokud se večer vyvine dobře, dál už je to na vás.