Rozdělte férově práce v domácnosti a konečně se nadechněte

Rozdělte férově práce v domácnosti a konečně se nadechněte Zdroj: archiv

Rozdělte si doma práci férově a budete oba spokojenější
2
Fotogalerie

Chcete být doma šťastnější? Víme, jak na to. Třeba hned dnes

Věznění, které na nás v posledním roce uvalila zdravotní krize, přinejmenším dočasně změnilo zvyky milionů lidí na celém světě. Ale odlišně u mužů a žen, které toto období neprožívají stejným způsobem. Ženy musejí v rámci home office zvládat nejen vlastní práci, ale zároveň jsou matkami, manželkami, učitelkami, hospodyněmi, v podstatě manažerkami domácnosti... mnohé popisují takovou duševní zátěž, jako by se ocitly pod pomyslným poklopem.

Lockdown, práce i škola na dálku, zdravotní krize začíná dopadat na duševní zdraví žen tak, že mnohým hrozí psychický burnout. Život mnohých z nich v posledním roce může vypadat třeba nějak takto: Obvyklá pracovní doba ještě zdaleka nezačala, ale od 7 hodin ráno už stihly uklidit byt, vyprázdnit myčku, připravit dětem snídani a úkoly. Než začne videokonference, zvládnou připravit příkazy do banky, rychlé kafe, do toho vyzvání telefon, maily s novými detaily plní harmonogram a děti potřebují pomoct s on-line výukou a ptají se, co bude k obědu. Takže rychle něco uvařit…

Odpoledne je třeba zajet na nákup, radši dříve než později, než začnou fronty v obchodech. Pokud ne, kdo to udělá? Tato „neviditelná práce“ zatěžuje mnoho žen, a to dokonce i v takových domácnostech, kde se na první pohled zdá, že dobře funguje sdílení úkolů s mužskou polovičkou. Časově a energeticky náročné povinnosti způsobují přetížení, kterého si okolí často ani nevšimne, protože vše děláte samozřejmě, efektivně a moc o tom nemluvíte. Nejde jen o to, kdo zrovna vyluxuje, ale o celou správu domácnosti a rodiny, kterou musíte mít stále na mysli: předvídat potřeby, volit možnosti, činit rozhodnutí a vykonávat je, ale i kontrolovat, zda jsou jednotlivé úkoly správně provedeny. Jednoduše nasazení hodné (vysoce) výkonné manažerky.

České ženy mají na starosti většinu povinností v každé druhé domácnosti.

Supermanem snadno a rychle

Ženy jsou v posledních měsících bezesporu zavaleny nejen více povinnostmi, ale náročné rovněž je, že je často musí řešit všechny najednou. Mnoho pracovně vytížených žen už dávno trpí problematickým rozdělením úkolů v páru, což současná situace ještě zhoršila. Nový průzkum společnosti IKEA Gender Equality Study o rovnosti pohlaví ukazuje, že české ženy mají na starosti většinu povinností v každé druhé domácnosti. V průměru jimi denně stráví ve srovnání s muži téměř hodinu navíc.

„Jen v jedné z deseti domácností mají na starosti většinu povinností pouze muži a domácností, kde se partneři dělí o domácí práce, je pouze třetina,“ zmiňuje výsledky studie Roman Bojko, manažer IKEA pro rovnost, diverzitu a inkluzi. A zatímco většina českých žen je schopná toto břemeno snášet po určitou dobu s trpělivou samozřejmostí, muži, kteří se přidají na pomoc, se okamžitě pro své okolí stávají supermany, ačkoli nic nad rámec „normálních“ prací v domácnosti nevykonávají…

Rozdělte férově práce v domácnosti a konečně se nadechněte
Rozdělte férově práce v domácnosti a konečně se nadechněte | Zdroj: archiv

Ženy také poměrně často trpí pocity, že dostatečně nezvládají ani profesionální, ani osobní život. Vše chtějí zvládat dokonale nebo aspoň co nejlépe. Zatímco muži, kteří bývají například v souvislosti s péčí o děti přemoženi nějakou psychicky náročnou situací, dávají dětem raději svobodu a nechávají je „žít“, jak se jim zlíbí. Podle studie IKEA ovšem genderové stereotypy přetrvávají nejen doma, ale také na pracovišti. Až 61 % českých žen cítí, že pracovní podmínky nejsou spravedlivě nastaveny pro obě pohlaví, a 37 % žen pociťuje ze strany svého zaměstnavatele nedostatečnou podporu v oblasti péče o děti. Jedná se například o nedostatek flexibility a ochotu vyjít vstříc, aby mohly lépe skloubit pracovní a rodinné povinnosti. Daniela, matka tří dětí, popisuje, jak se musela vypořádat s prací na dálku a naučit se ji vykonávat zároveň s péčí o děti, zatímco její manžel měl samostatnou místnost, aby mohl pracovat v klidu. „Neobviňuji manžela, ale trápí mě fakt, že nakonec jsme to my ženy, kdo musí nechat práci trochu stranou,“ vysvětluje.

Žádný rozdíl mezi prací a domovem

Kromě nadměrné zátěže se vynořují i otázky týkající se pracovních podmínek. Co vlastně stanovuje pracovní smlouva při práci na dálku? Okamžitá odpověď na pracovní mail ve 20.30 v dnešní době není žádná výjimka. Jak říká Monika, matka šestiměsíčního batolete a dvou starších chlapců, lockdown pro ni mimo jiné znamenal naučit se efektivně propojovat pracovní i domácí povinnosti – takže například během polední pauzy v rámci pracovní videokonference pobíhala mezi prádlem a hrnci, zatímco její mužští kolegové obědvali…

„S manželem se sice během dne střídáme, jeden z nás se vždy zavře v pokoji, aby měl klid na práci, zatímco druhý funguje s dětmi a práci pak dělá v noci. Ale večer stejně sotva popadám dech, chystám večeři, pak začnu s koupáním a uspáváním malého, pak ještě třeba musím pomáhat s úkoly tomu staršímu… Neustálý stres i strach ze selhání v práci zabíjí pak i energii na partnerský život, chuť na milování,“ stěžuje si Monika.

Podobný model je jistě důvěrně známý mnoha dalším ženám. Psychické rozpoložení, v jakém se kvůli opakovaným lockdownům ocitly, ženy často přirovnávají k tomu, jako by byly pod nějakým pomyslným poklopem, který stále více tíží – a nejde odklopit… Dochází u nich k pocitům vyčerpání, k frustraci, že nejsou schopné zvládnout danou situaci, což s sebou nese neúměrnou psychickou zátěž, která může vyústit nejen v pocity úzkosti, problémy se spánkem, se zažíváním, ale i v deprese. A protože ani muži nenacházejí své dekompresní ventily – bary a restaurace jsou zavřené, setkání s více lidmi je zakázáno, sportovní sály jsou zavřené – hrozí, že se situace tak vyhrotí, že důsledkem může být i rozpad vztahu.

Jak z toho ven?

Ovšem zakopaný pes je v tomto případě ještě trochu jinde než jen ve složité době, do níž zasáhla pandemie. Problém je v tom, že ženy setrvačně žijí v přetrvávajícím schématu rozdělení prací, které jim rozhodně život neusnadňuje. Jak nakonec potvrzuje průzkum IKEA, pokud si partneři rozdělí domácí práce i péči o děti férověji, přispěje to nejen ke spokojenější domácnosti, ale také k větší psychické pohodě obou partnerů a pochopitelně i k hezčímu partnerskému soužití. Přičemž kontext nynější zdravotní krize jenom ještě více zasekl ženy ve starém vzorci. Co s tím?

Prvním krokem by mělo být, aby si každá žena uvědomila, co nechce a co jí nevyhovuje, pojmenovala to a pak objasnila partnerovi. A nemusí jít o žádný konfrontační hovor, lze to řešit třeba jen poznámkou: „Víš, už od rána přemýšlím, co všechno dnes musím zvládnout, abych měla večer klid. Potřebovala bych s tím pomoct…“ Není to ve skutečnosti jen otázka úkolů pro jednoho či druhého, ale organizace společného života obecně. A pokud jde o normální, láskyplný vztah, je samozřejmě v zájmu obou partnerů, aby fungoval. Aby se jeden stále „nevezl“ a druhý jen padal vyčerpáním. Ostatně takový vztah už ani není vztahem v pravém slova smyslu, ale spíše časovanou bombou. 

RECEPT NA FÉROVÝ DOMOV = RECEPT NA ŠŤASTNĚJŠÍ ŽENU

Uklizeno, uvařeno, útulno! Stačí to, aby byl takový domov šťastný? Záleží i na tom, kdo se na domácích povinnostech podílí. Přestože 69 % Čechů uvádí, že spravedlivé rozdělení domácích prací přispívá ke šťastnějšímu partnerskému vztahu, průzkum IKEA ukazuje, že v každé druhé domácnosti (51 %) má žena na starosti většinu povinností.

Miláčku, uvaříš dnes večeři? Mnoho partnerů čas od času ženám ochotně pomáhá, nicméně snaha změnit zajetá pravidla v dlouhodobém měřítku klesá.

Čí ty děti jsou? Nejen péče o domácnost, ale i o děti je ve vnímání obyvatel ČR spojována se ženami. Právě v aktuální situaci pandemie COVID-19 ženy musí častěji upozadit své pracovní aktivity, případně je co nejlépe skloubit tak, aby zároveň zvládly pomoci dětem s distanční výukou a domácími úkoly. A v 61 % případů jsou to také ženy, které čerpají nemocenskou dovolenou, když dítě onemocní.