Vlastina Svátková

Vlastina Svátková Zdroj: redakce Dieta

Dopřeju si dezert i víno, ale nepřejídám se, říká další patronka Restartu Vlastina Svátková

Vlastina Svátková je herečka, spisovatelka, návrhářka a také patronka Centra Anabell, které pomáhá lidem s poruchami příjmu potravy. A kromě toho všeho i patronka soutěže Restart s Dietou v kategorii Proměna.

Stala ses patronkou Centra Anabell, proč?

Když můžu, pomůžu. A když mě zakladatelka Anabell oslovila, asi věděla, proč právě mě. Měla jsem poruchu příjmu potravy, dokázala jsem se vyléčit a nemám problém svoje zkušenosti a pocity sdílet, abych tak mohla někoho inspirovat nebo mu pomoct.

V čem spočívá tvoje patronství?

Vše, co ode mě v Anabell potřebují, udělám. Ať už jsou to veřejné akce, mediální podpora nebo vlastní projekt, který jsem pro ně vymyslela pod názvem JSEM – video najdete na YouTube. Věnovala jsem Anabell i finanční částku, kterou jsem získala z prodeje své knihy Prostor pro duši nebo vysoudila z bulváru za články, které o mně napsal.

Na co se tě lidé na besedách nejčastěji ptají?

Besedy o poruchách příjmu potravy děláme pro děti ze škol pod vlastním projektem Vzdělání života. Přednášíme tři: Bára, která se dostala z bulimie, Míša, která trpí třicet let anorexií, a já. Moje přednáška je o zranitelnosti a strachu.

Co je podle tebe na PPP nejděsivější?

Že většinou nejsou vidět. Není to o tom, že je žena moc hubená. Je to o tom, co se jí odehrává v hlavě. Jak sama sebe přijímá, jak se má ráda, jak má nastavené hranice. Touha po lásce a přijetí je neukojitelná. A nejděsivější je, že se musí sama vědomě rozhodnout se z toho dostat. Potřebuje projít těžkou cestou a přijmout se se vším, co na sobě doteď nesnášela.

Co ti běží v hlavě, když slyšíš věty, a nemusejí se týkat tebe: Jsi tlustá! Nějak moc jsi přibrala? Máš velký zadek! Tohle nejez, ať nejsi tlustá! A asi bych mohla pokračovat.

Nejzásadnější jsou tyto věty v dětství a dospívání. Pokaždé zanechají šrámy na duši a vytvoří mylný obraz o sobě samé. Děti si pak spojí svou hodnotu s tím, jak vypadají, a celý život se budou honit za dokonalostí. My jako rodiče máme velký vliv na to, jestli u našich dětí bulimie nebo anorexie propuknou. To, co jim říkáme, jaký tlak na ně vyvíjíme, jak často jim dáváme najevo bezpodmínečnou lásku.

Účastnice naší soutěže Restart svou proměnu životního stylu zvládly samy. Co bys naopak řekla ženám, jako jsou ony…

Když to žena zvládne sama, musela se vědomě rozhodnout, najít v sobě ohromnou sílu a odhodlání. Takové změny bývají většinou trvalé, protože jsou vydřené. Vážíme si samy sebe a jsme na sebe hrdé. A to je překrásný stav bytí…

Co ti dnes, když víš vše, co víš, a prošla sis tím, čím sis prošla, říká slovo dieta?

Diety nedržím. Přistupuju k sobě s úctou a respektem, to znamená, že se ani nijak netýrám, nepřeháním to už se sportem, dopřeju si i sladké, dezert nebo víno, ale zároveň se nepřejídám, neplním se při emočním stresu, nejím věci, které nejsou zdravé a mému tělu nic nedají. Je to životní styl, který může být na celý život a nijak mě neomezuje.

Jaký je tvůj vzkaz všem ženám, které chtějí změnit svůj život?

Každá změna je trvalá, jenom pokud to děláme kvůli sobě. Kvůli tomu, že nám na sobě samotných záleží a chceme se cítit dobře na duši. Cesta k tomu pocitu je pro každou jiná. Ale když se na tu cestu vydáte, najdete samu sebe.

Soutěž Restart s Dietou je o příbězích, motivaci, vůli změnit něco ve svém životě a podělit se o to s ostatními. Chceme vám ukázat, že vše je možné, když sami chcete. A tak pro vás máme poslední semifinalistky, které to dokázaly. Změnily svůj život i váhu a svůj příběh sdílely nejen s námi, ale také na svých sociálních sítích, kde motivují a pomáhají ostatním.

Vy jim zase můžete poslat svůj hlas. Se třemi z nich se potkáme ve velkém finále, ve kterém jde o titul Restart roku, ale také o ceny v hodnotě téměř 200 000 Kč.

Hlasování v kategorii PROMĚNA probíhá od 27. 4. do 8. 5. na www.restartsdietou.cz

Pro koho můžete hlasovat?