...

... Zdroj: iStock.com

4 věci, které dělají terapeuti, aby byli šťastní

I experti na duševní zdraví jsou jen lidé a sami musí nějak relaxovat, pečovat o své vnitřní já a udržovat si pozitivní mysl. Každý člověk sice nalézá potěšení v něčem trochu jiném, ale proč se neinspirovat těmi, pro které je hledání a doporučování těchto aktivit denním chlebem? Jaké osvědčené "recepty na štěstí" či „odbourávače“ stresu volí ti nejpovolanější? Přečtěte si tipy odborníků o pár řádků níže.

Buďte všímaví

Mindfulness neboli všímavost je umění prožít okamžik tady a teď. Nechat své myšlenky plynout spíš, než se neustále zabývat tím, co by bylo, kdyby... Možná vám jako první naskočí meditace nebo jóga a říkáte si: No jasně, to už tu bylo!

Někomu skutečně může tento druh zklidnění a soustředění vyhovovat a pročistí si hlavu. Ale každý máme svůj druh pohybu, který oprostí naši mysl od zbytečných myšlenek a naplní nás energií. Newyorský psychoanalytik Jason Wheeler například doporučuje plavání, které může posloužit velmi podobně. „Pomůže vám naučit se správně dýchat, je k tomu jako stvořené,“ říká. Po skončení aktivity byste měli být příjemně unaveni, ale zároveň plní energie.

voda
voda | Zdroj: iStock

Dělejte si poznámky

Jistě každý z nás má diář, do kterého si zapisuje, co ještě musí stihnout. My však máme na mysli spíš zapisování myšlenek, a to zejména těch pozitivních. Pokud si je zaznamenáte, bude pro vás potom daleko jednodušší si je zpětně vybavit a třeba si je znovu užít. Zkuste si také zaznamenávat během dne všechny věci, za které můžete být vděčni. Výzkumy prokazují, že pokorní lidé jsou daleko vyrovnanější, mají lepší spánek a zřídka kdy sklouzávají k depresím nebo úzkostem.

sešit
sešit | Zdroj: iStock

Vypoťte to

Klidná aktivita na koncentraci je jedna věc, ale opravdový zdroj energie je pro mnoho lidí i dynamický pohyb. Pro udržení zdravé mysli skvěle funguje například běh nebo cyklistika. Nejenže odbouráte stres a uděláte něco pro své tělo, ale také se vám vyplaví endorfiny, hormony štěstí. „Pokud budete sportovat venku na čerstvém vzduchu při slunečném počasí, úspěch je stoprocentně zaručen,“ tvrdí terapeutka Kasi Howard.

Mimochodem - půlhodinka pohybu na denním světle - a může se jednat jen o chůzi a nemusí nutně svítit slunce - zlepší nejen vaši náladu, ale podle výzkumů i chuť na sex.

Komunikujte s okolím

„Každý den trávím alespoň půl hodiny tím, že v klidu sedím a povídám si se svým manželem o nás,“ říká psycholožka Gail Saltz. „Dělá to náš vztah silnější a to mě vnitřně uspokojuje.“ Komunikace je opravdu klíč ke šťastným vztahům. Studie z roku 2015, zveřejněná v časopise Journal of Social and Personal Relationships, jasně říká, že páry, které nepotlačují své emoce, mají daleko pevnější a trvalejší vztahy. Jděte do toho také a sdílejte každodenní starosti i radosti se svým protějškem!