Závěr prázdnin v duchu skvělého jídla: Jak probíhal 12. ročník F.O.O.D. pikniku?

2 min čtení

2 min čtení

V pražském parku Ladronka se letos konec prázdnin nesl v duchu lahodné zábavy pro celou rodinu. Konal se tam totiž už dvanáctý ročník F.O.O.D. pikniku. I když se počasí zpočátku netvářilo úplně nejlépe, všichni návštěvníci si nakonec užili skvělou akci plnou skvělého jídla a nabitého programu. Čekalo je přes 100 stánků s rozmanitými dobrotami, piknikové koše, podcastové studio, vaření na pódiu se známými kuchaři i vyžití pro děti.

Celé odpoledne zpříjemňoval hostům moderátor celé akce, známý popularizátor české gastroturistiky Lukáš Hejlík. Byl skvělý, neúnavný a příchozí fanoušky dobré gastronomie si získal svou nekonečně dobrou náladou. Na pódiu se během dne povídalo, vařilo, peklo a vzdělávalo. Aleš Dvořák, Létající sládek z národního pivovaru Budějovický Budvar, například s Lukášem Hejlíkem probral pivo od A do Z, což ocenila hlavně dospělá část publika. Losovala se i tombola Lidl Plus nabitá spoustou hodnotných výher.

Na návštěvníky F.O.O.D. pikniku čekalo 100 stánků s rozmanitými dobrotami.

Ani letos nechyběly tradiční a velmi oblíbené piknikové koše naplněné po okraj dobrotami a mnozí už netrpělivě čekali, až si je budou moci zakoupit. Byl to moc hezký pohled, jak spolu rodinní členové i přátelé trávili pohodové nedělní odpoledne piknikováním na dece v trávě!

Velká pozornost byla věnována i udržitelnosti a omezení plýtvání. V zóně Lidlu si návštěvníci na kole vyšlapali smoothie z ovoce a zeleniny, která pocházela převážně z bedýnek S Lidlem šetříme jídlem, a lektorky ze Zachraň jídlo jim ukázaly, jak chutně zpracovat zbytky v kuchyni. Každý si také mohl zakoupit různobarevné kelímky, které šlo posléze použít ve všech stáncích a foodtrucích. Navíc si je mohli návštěvníci odnést domů jako praktickou památku, a protože kelímky měly unikátní číslo, každý druhý vyhrál cenu. 

Jedním z hostů F.O.O.D. pikniku byl populární cukrář Josef Maršálek.

Novinkou bylo letos studio Potten & Pannen F.O.O.D. podcast, ve kterém foodblogerka Veronika Šmehlíková známá jako Koko probírala se svými hosty témata, která aktuálně pálí nejen českou gastroscénu. 

Milovníci Asie a grilování si přišli na své při ochutnávce nápaditých BBQ marinád. Kuchař Martin Zavoďan návštěvníky učil připravovat jídla v parních troubách AEG. Ti, kteří myslí na životní prostředí, zjistili, jaké by to bylo jezdit na nákupy elektroauty Hyundai. A gorilák Gustav rozdával energii v chill zóně epet.

Bohatý program a spoustu her si užili i nejmladší návštěvníci. Děti se mohly zúčastnit kuchařské akademie a zábavných soutěží, nechyběl fotokoutek nebo hrací zóna Mateřídoušky, Sluníčka a ABC a v zóně Lidlu se naučily připravit minipizzy.

Zábavu si užily i děti.