Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Být fit není (jen) o penězích: Co skutečně stojí zdravý jídelníček?

Obezita je nejen v Česku aktuálním tématem – bohužel se hojně ozývají názory, že kdo je tlustý, je tlustý proto, že žere – anebo se vymlouvá, že jíst zdravě je drahé. Příčin nadváhy je ale mnohem více: od nedostatečné edukace přes časovou náročnost pravidelné přípravy vyvážené stravy až po psychické obtíže, jimž čelí stále větší část populace. Co všechno vlastně ve skutečnosti stojí zdravý jídelníček a je to opravdu jen otázka peněz?

Často se mluví o tom, že zdravý životní styl je prý výsadou bohatých, pravda je to ale jenom napůl. Vyvážená a kvalitní strava, která nás zbavuje chutí na kalorické bomby plné cukru a soli a tím nás směřuje k lepší kondici, totiž nemusí být složená z bio potravin a exotických plodin.

TIP NA VIDEO: Ke zdravému jídelníčku přidejte i pravidelné cvičení – stačí 12 minut denně!

Video placeholde

Nemusíte si kupovat avokádo, mango nebo jahody z druhého konce Evropy. Jezte co nejvíce lokálně – bez dovozu se snižuje i cena. Jezte místní jablka, místní rajčata, počkejte si, až dozrají místní meruňky nebo švestky. A i když je pravda, že například kváskové pečivo z celozrnné mouky je dražší než klasický bílý rohlík, na druhou stranu obsahuje mnohem více vlákniny, a tak vás zasytí i menší množství.

Ačkoliv ovšem platí, že aby člověk jedl zdravě, nemusí kupovat drahé potraviny a dovozové zboží, jen o ceně jídla to není. Kdo chce být fit, měl by si nastavit pravidelný jídelníček s vyváženým a dostatečným obsahem mikroživin. Kdo chce přímo hubnout, musí si k tomu hlídat kalorický příjem jako takový (respektive to, aby byl jeho kalorický příjem menší než výdej). Nejen z těchto důvodů je lepší chystat si jednotlivá jídla sám. A to už je řeč o časové investici, kterou si ne každý může dovolit – a co teprve, pokud chce vařit zdravě nejen pro sebe, ale také třeba pro děti?

Není tedy divu, že řada lidí, jejichž zaměstnání je časově náročné a jejichž denní režim neumožňuje dostatečnou flexibilitu ani pro vaření, ani pro soustředěný nákup, svoje stravování řeší průmyslově zpracovanými polotovary a rychlým občerstvením. Dalšími proměnnými mohou být stres, úzkosti a jiné psychické obtíže, které často vysávají poslední zbytky energie, a proto nedovolují plně se soustředit na přípravu zdravých jídel a pravidelný pohyb.

Nejjednodušší cestou ke zdravějšímu životnímu stylu, která není náročná časově ani pro naši peněženku, je naučit se odolávat chutím a vynechat takové potraviny, které nám neslouží k zahnání hladu a obsahují jen prázdné kalorie – typicky sladkosti a sladké pečivo, solené pochutiny a alkohol. Zbavit se těchto energeticky i ekonomicky náročných lákadel, která k životu vlastně nepotřebujeme, může být prvním krokem k tomu být celkově zdravější a cítit se líp. A pokud se vám je podaří nahradit čerstvou zeleninou a ovocem, máte napůl vyhráno.

Celý článek o tom, kolik reálně stojí zdravý jídelníček, najdete v červencovém čísle časopisu Dieta. Koupit si ho můžete v on-line trafice iKiosek.cz. Doprava je zdarma!

Dieta 09/22.
Dieta 09/22. | Zdroj: Ondřej Košík