...

... Zdroj: iStock.com

Zelené Vánoce: Recyklujte a darujte zážitky

Udržitelnost je trend, který se dostává do všech oborů a témat. Recyklují se nejen plastové lahve, šaty celebrit na červeném koberci, ale také nábytek a celá řada dalších věcí. Vánoce jsou ale často ve znamení nákupu nových věcí, které jsou zabalené v dárkovém papíru, který pak končí v lepším případě v modré popelnici. Rozhodli jste se, že letos nebudou vánoční svátky ve znamení nadbytečné spotřeby a plýtvání? Chcete své blízké obdarovat něčím, co je nejen krásné, elegantní a stylové, ale čím zároveň dáte najevo, že vám osud naší planety není lhostejný? Máme pro vás inspiraci, jak si udělat krásné a současně ekologické Vánoce. 

Určitě máte ve svém okolí spoustu přátel nebo členů rodiny, kteří vám ohledně dárků a Vánoc upřímně řeknou, že vlastně neví a nic nepotřebují. Dárky samozřejmě nedáváme jen kvůli tomu, že je někdo potřebuje, ale dávat další zbytečnosti se nám chce čím dál tím méně. Pokud přemýšlíte, jak letošní Vánoce pojmout v duchu udržitelnosti, odpovědnosti a přitom druhým udělat radost, máme pro vás spoustu tipů.

Recyklujte papír

Každý vánoční dárek by bez balicího papíru přišel o kouzlo překvapení a zkrátka k Vánocům patří. Zkuste letos vsadit na recyklovaný papír (ano, je to ten hnědý), který můžete ozdobit vlastní kreativitou. Použít můžete fixy, různá razítka nebo balíček ozdobte sušenými pomeranči a větvičkou. Využít můžete také staré noviny a pěkně bude vypadat i dárek zabalený v notovém papíře. Pokud se nechcete pouštět do originálního balení „co dům dal“, použijte dárkové tašky. Za celý rok jich máte doma určitě několik a takhle dostanou další příležitost zazářit.

Darujte zážitky

Dárky nemusí být jen hmotné. Zamyslete se nad obdarovaným a věnujte mu zážitek podle jeho povahy. Nemusí to být žádný adrenalinový skok z letadla, ale třeba poukázka na jógu, kam budete chodit s kamarádkou. Nebo permanentka na taneční lekce pro přítele. Užijete si tak oba pěkné večery a získáte spoustu společných zážitků.

Kosmetika, která neničí planetu

Kosmetikou nikdy nic nezkazíte. Udělá radost každému bez rozdílu věku a nevyhodí se. Myslete na životní prostředí a vsaďte na výrobky v ekologických obalech. Vyzkoušejte třeba kosmetiku značky Yves Rocher, která má své voňavé produkty v recyklovaných a také opět recyklovatelných baleních a jdou cestou udržitelnosti.

Nadčasové oblečení

Investovat můžete i do nadčasového oblečení. Vlněný svetr se bude hodit každou zimu a neutrální nebo klasický norský vzor bude vždycky stylový. Vybírat můžete i upcyklovanou nebo veganskou módu. Designérů, kteří se zabývají slow fashion a dopadem na planetu, je čím dál tím více a vyberou si mezi nimi jak milovníci trendů, tak i příznivci nadčasových kousků nebo minimalismu.