Video placeholde

Vyzdobte si domov dekoracemi s květinami. 40 tipů, se kterými se to podaří

Obdivujete všude kolem sebe tu květinovou krásu? Energii, která z barev a zeleně vychází, si můžete přenést i domů. V ložnici, na balkoně i na jídelním stole si skrze dekorace s květinovým vzorem uchováte přírodu na dlouhou dobu.

Domov je pro nás jeden z nejdůležitějších prostor, kde se cítíme bezpečně, odpočíváme a prožíváme krásné chvíle s rodinou a přáteli. O to víc bychom mu měli věnovat pozornosti. S jarem a létem jsou spojené květiny, které přináší do domu energii. Venku jich máme požehnaně, kocháme se jejich krásou a je nám v jejich společnosti dobře. A proto, proč je nechávat jen venku? Kdo má rád živé květy a rád se o ně stará, nechť svůj domov v těchto měsících zaplní záplavou květin. Ti ostatní mohou květy přenést na bytové dekorace, nádobí v kuchyni nebo na textilie. Jak tedy vnést květiny do svého domova, na balkon či terasu živé, aniž byste utrhli kvítek?

TIP NA VIDEO: Tipy na květinové výzdoby

Video placeholde

I květiny mají svůj styl

První, co je třeba si uvědomit, je styl, do kterého budete prostory ladit. Server Verdissimo zaměřující se na květinové výzdoby vysvětluje, jak postupovat: „Podívejte se, jaké rostliny a květiny jsou vhodné pro zdobení obytných prostor podle stylu, pro který se chystáte: boho, vintage, rustical, country, provance… V případě boho dekoru jsou ideální květiny s přitažlivými, zářivými barvami, zatímco pro rustikální dekor jsou mnohem vhodnější větve, zeleně a květiny s neutrálními barvami.“ Jestliže se vám nechce hledat informace o stylech na internetu, vyrazte do blízkého květinářství a na květiny se zeptejte.

Výhody květinové výzdoby v domácnosti

Proč dekorace s květinovým vzorem či samotné květiny do interiéru včlenit? Je hned několik důvodů. Jeden z těch nejdůležitějších je schopnost květin zlepšit náladu. Je prokázáno, že květiny mohou výrazně zlepšit náladu lidí a také vyvolat pozitivní pocity ze vzpomínek, jako jsou výročí, svatby, narozeniny atd. Další skvělou schopností květin je redukce stresu. Různé studie ukázaly, že barva květů má na člověka silný nervový účinek, který snižuje riziko stresu. Neopomenutelnou schopností květin je poskytování barev a živosti. Květy pomáhají vytvářet prostředí plné barev a vitality, zejména květiny se zářivými barvami, jako jsou růžová, červená, modrá nebo žlutá, jejichž barvy dodávají domovům v elegantnějším stylu zvláštní nádech. A v neposlední řadě vytváří přírodní prostory, zejména v bytech uprostřed města. Květiny jsou nezbytné pro vytváření čerstvého a přirozeného prostředí.

Floristka Patricia Davis Brow ze serveru Digthisdesign.net připomíná, že se nemá zapomínat na zdobení blízkého okolí domu či vstupních dveří. „Zdobení vchodu do domu květinami vytváří příjemný vstup. Obrubník je také důležitý pro vytvoření příjemné atmosféry domova a působí pozitivně na návštěvníky. Dva dekorativní květináče či květinové dekorace na obou stranách vchodu dodávají rovnováhu a umocňují energií vstupních dveří.“

Co rovnou do pokoje celou zahrádku?

Někdo si zeleň do bytu raději přinese prostřednictvím rostlin, které jsou k užitku. Rozmarýn, bazalka, petržel, celá malá bylinková zahrádka doma. Pro ty, kteří nechtějí jen dekoraci, ale i dlouhodobý užitek, je skvělý nápad české firmy LeafLearn, která vyvinula celosvětově unikátní systém, díky kterému už k pěstování mikrobylinek nepotřebujete zkušenosti ani ruce umazané od hlíny. Semínka bio microgreens jsou totiž bezpečně uschovaná v kapslích. Stačí jen odtrhnout část víčka, zalít vodou, uzavřít a vložit do chytré zahrádky Mini. To vše bez virů, mikroplastů a pesticidů. O nic se nemusíte starat a můžete sklízet vlastní superpotraviny už za 96 hodin! Zahrádka je vybavena růstovými světly s ideálním spektrem, které svítí přesně tak, jak rostlinky potřebují. Navíc sofistikovaná umělá inteligence sama dohlédne na jejich kondici. Prostřednictvím speciální kamerky v reálném čase monitoruje růst vašich microgreens, sdělí vám, pokud by bylo cokoliv špatně, a upozorní vás, kdy je nejlepší čas mikrobylinky sklízet. Na vše můžete odkudkoliv dohlížet ve svém smartphonu díky mobilní aplikaci LeafLearn. Chytrá zahrádka Mini navíc také skvěle vypadá. Za jejím návrhem stojí světoznámý český umělecký designér Rony Plesl, který se při jeho tvorbě inspiroval především japonskou estetikou. Kdo chce pěstovat bylinky doma a není zdatný pěstitel, může být příroda ve spojení s technologií řešením.

Čeští designéři květy umí

A to ve velkém. Hodně prostoru věnují textiliím, nádobí a užitkovým předmětům. Mít doma designový prvek z rukou českého designéra vás jistě bude těšit každý den. Mezi ty, kteří pracují s květinovým motivem, patří designérka Helena Dařbujánová, jejíž květované taburety vás nadchnou, nebo Michal Bačák a jeho květinové vázy. Na další výtvory, které mohou zdobit váš domov, se podívejte do fotogalerie. A nalaďte se na květinovou vlnu.