Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky?

Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky? Zdroj: iStock.com

Vánoční klasika: Jak upéct ty nejkřehčí vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky v krabici s cukrovím nesmějí chybět! Jejich příprava ale občas dokáže potrápit i zkušené pekaře. My vám proto ukážeme, jak si připravit těsto, díky němuž budou perfektní!

Ingredience:

350 g hladké mouky, 160 g studeného másla, 100 g moučkového cukru, 100 g vyloupaných vlašských ořechů, 50 g studeného sádla, 1 vejce

Na obalení: 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Ořechy namelte s polovinou moučkového cukru najemno. Nemelte je zbytečně dlouho, jinak vytvoří tučnou pastu. Cukr na obalení smíchejte s vanilkovým cukrem a dejte stranou.

  2. Do mísy nasypte mouku, mleté ořechy a zbylý cukr. Přidejte máslo nakrájené na kostky, sádlo a vejce. Promíchejte a rukama vypracujte těsto. Nehněťte ho ale zbytečně dlouho. Stačí, aby se máslo dobře propojilo se zbytkem směsi.

  3. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte minimálně na pár hodin (ideálně ale do druhého dne) vychladit za okno či do lednice. Před tvarováním rohlíčků si pak zapněte troubu na 180 °C.

  4. Z těsta si postupně odebírejte větší kusy a vyválejte je na silnější válečky. Ty pak rozválejte ještě víc (zhruba na tloušťku 1 cm) a rozdělte na malé kousky (asi 3 až 4 cm na délku). Poté dotvarujte dlaní a stočte do ukázkových rohlíčků. Nedělejte je moc tlusté ani jich na plech nedávejte moc naráz, ať se k sobě nepřilepí. Během pečení ještě totiž trochu nabudou.

  5. Rohlíčky dejte do trouby na 10 až 15 minut. Vždycky je ale hlídejte, ať se nespálí. Pečte je dorůžova, na spodní straně by měly být jen světle hnědé.

  6. Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je trochu vydechnout. Ještě teplé je pak obalte v připraveném vanilkovém cukru. Obalené rohlíčky nechte zcela vychladnout a až pak je přendejte do papírové krabice. Skladujte je v chladu.

Tip:

Proč se těsto na rohlíčky při vyvalování občas drolí a nedrží při sobě? Drolivost syrového těsta ovlivňuje jeho teplota, míra vyhnětení i jemnost namletí ořechů. Při zpracování tedy nechte těsto vždy povolit, zároveň ho ale nenechte úplně prohřát na pokojovou teplotu. Ořechy namelte co nejjemněji (pomáhá přidat cukr).