Video placeholde

Restart: Ženy by měly hubnout jinak než muži, říká odbornice

Stereotyp, že muži si v restauracích dávají výhradně steak a pivo, zatímco ženy se spokojí se zahradním salátem a dietní colou, patří do minulého století. Když ale přijde na vědomé a cílené hubnutí, faktem je, že ženy potřebují zvolit trochu jiný přístup než muži. Jaký? O tom v novém díle podcastu Restart časopisu Dieta mluví psycholožka a nutriční specialistka Mgr. Zuzana Červenková Douchová.

Chceš zhubnout? Tak makej! Jednoduchá rada, která často zní ze sloganů fitness center, funguje univerzálně jen zdánlivě. V tom, jak hubneme a co pro to musíme dělat, totiž hraje velkou roli pohlaví. „Většina žen hubne jako muži – vše ženeme na výkon, vše si počítáme, monitorujeme. To je hodně ,mužský‘ princip, což ženám z dlouhodobého hlediska nesvědčí,“ říká Mgr. Zuzana Červenková Douchová, psycholožka a nutriční specialistka.

Odbornice je hostem nového dílu podcastu Restart časopisu Dieta, který se právě ženským přístupem k hubnutí zabývá. Autorka knihy Láskyplné hubnutí v něm vysvětluje například to, že různé extrémní diety a náročný silový trénink by pro ženu měly být jen dočasnou životní fází. „Naší podstatou je uvolnění, potěšení, mít se ráda a mít se dobře. Je důležité zapojit do procesu oblast psychiky, jsme hodně ovlivněné tím, jak se cítíme. Když se nebudeme cítit komfortně, málokterá žena se hecne a řekne si – já to prorvu. Když budu jako žena jen výkonná, jen pracovat, starat se o děti a zapomenu na sebe a na to, co mě naplňuje, vychýlím se z rovnováhy,“ říká Červenková Douchová.

Je všechno v hlavě? A jak pracovat nejen s tělem, ale i s myšlenkami a emocemi, aby mi jako ženě hubnutí, cvičení a zdravý životní styl celkově seděly a byly pro mě dlouhodobě udržitelné? Nejen o tom si Mgr. Zuzana Červenková Douchová v podcastu Restart časopisu Dieta povídala s moderátorkou Hanou Reinders Mašlíkovou. Rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Aktuální číslo časopisu Dieta si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz