Nejlepší špízy na světě? Známe recept!

Nejlepší špízy na světě? Známe recept! Zdroj: iStock

Poslední grilovačka tohoto léta? Vyzkoušejte ten nejlepší špíz!

Propečenost masa bývá při grilování pěkným oříškem. Jednou z možností, jak se tomuto kuchařskému problému vyhnout, je místo steaku zvolit špíz. U něj totiž máte vždy jistotu, že všechny složky budou propečené přesně podle vašich představ. A jak na ten vůbec nejlepší? Recept pro vás připravila známá foodbloggerka Koko.

Ingredience na 4 špízy:

2 střední červené cibule, větší cuketa, 250 g hnědých žampionů, 12 listů čerstvého bobkového listu, 8 cherry rajčátek, 300 g minutkového masa (palec nebo špička z hovězí svíčkové anebo vepřová panenka), 80 g plátků slaniny nebo pancetty, 80 g bílého staršího italského pečiva, směs koření na gyros, špetka provensálského koření, sůl, pepř, olivový olej, ideálně červený vinný ocet

Postup:

1. Cibuli oloupejte, rozdělte na jednotlivé vrstvy a opečte na pánvi s troškou oleje a troškou červeného octa. Nezapomeňte osolit. Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte na pánvi také osmažit, ochuťte kořením na gyros. Žampionům odlomte nožičky a osmažte na pánvi podobně jako cibuli – se solí a červeným octem. Jednotlivé druhy zeleniny připravujte zvlášť, každá totiž potřebuje na pánvi trošku jiný čas.

2. Opečenou zeleninu nasypte do misky a přidejte bobkové listy. Přidejte i naříznutá cherry rajčátka. Maso nakrájejte na přiměřeně velké kousky, stejně tak slaninu. Maso okořeňte směsí na gyros, oreganem a pepřem. Pečivo nakrájejte na kousky a přidejte k masu. Nechte odpočinout v lednici pár hodin.

3. Teď je na řadě napichování na špízové jehly. Pořadí jednotlivých složek je na vás, důležité je prostě je pravidelně střídat podle četnosti. Bobkové listy by se měly dotýkat masa, ale zas v tom nehledejte velkou vědu. Všechny chutě se i tak propojí. Nejdůležitější je špízy pořádně opéct.

4. Připravené špízy klidně můžete pod potravinovou folií nechat v lednici čekat na svou chvíli. Až těsně před grilováním svůj výtvor ze všech stran osolte a po jednom vyskládejte na co nejvíc rozpálený gril, jako byste dělali klasický hovězí steak. Postačí asi tak minuta až minuta a půl po každé straně, což znamená 4 až 6 minut celkem v největším žáru, podle toho, jak máte maso rádi propečené. Pak je nechte chvilku odpočívat.

TIP: Kdyby venku příliš pršelo, bude vám stačit sporák a pořádně rozohněná steaková pánev. Případně na ní špízy můžete nechat zhruba 4 minuty dojet v troubě, pokud se vám nebudou zdát dostatečně propečené. Díky pečivu na jehle už není třeba přílohy. Tohle je zkrátka dokonalost sama.

Dobrou chuť!