.

. Zdroj: iStock

Pohádku vám přečte Harry Styles: 6 aplikací pro zdravé tělo i mysl

Cítit se dobře ve svém těle i v hlavě je důležitější než kdy dřív. I proto vzniká stále větší množství fitness a relaxačních aplikací, které vás udrží v kondici, aniž by vás jejich upomínky v mobilu jakkoliv otravovaly. Vybrali jsme šest appek, které v redakci též používáme a do nichž není těžké se zamilovat. Jediná otázka zní: začnete silovým tréninkem, nebo si raději dáte nohy nahoru a necháte slavné herce a zpěváky, aby vám předčítali příběhy?

JEDUNAVÝKON

Co se stane, když se spojí značka Puma s českou ženskou komunitou JEDUNAVÝKON (JNV) v čele s trenérkou Lucií Minářovou? Nová stejnojmenná aplikace, která je určená všem, kteří touží být aktivní a zároveň se chtějí navzájem podporovat. Cílem JNV je představit tréninkové plány, které mají hlavu a patu a budou vás bavit i po několika týdnech, a také podpořit správné provedení každého cviku, které zamezí možnému zranění. V aplikaci najdete tři pohybové možnosti: silově-kondiční trénink na doma (#HOME), silově-kondiční trénink do posilovny (#PRIME) a běžecký plán (#RUNNING). V databázi poté můžete vybírat z více než tisícovky videí od certifikovaných trenérek přímo z JNV. Vůbec hlavní složkou celé aplikace je ale speciální cvičební plán na každý den. Například na dnešní den v něm najdete pětikrokový workout na posílení vrchní části těla.

Operační systém: iOS a Android Cena: 400 Kč/měsíc nebo 1000 Kč/čtvrt roku

TIP NA VIDEO: Jak posílit střed těla pomocí jógy?

Video placeholde

Česká aplikace Jedu na výkon
Česká aplikace Jedu na výkon | Zdroj: archiv JEDUNAVÝKON

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 6

Calm

Tato aplikace patří mezi královny relaxačních pomocníků. Její kouzlo tkví především v tom, že se nezaměřuje pouze na jeden segment zklidnění; najdete v ní jak sekci meditací, v níž si můžete vybrat specifický typ trvající od tří do dvaceti pěti minut, tak část věnovanou spánku a lepšímu usínání (včetně speciálních playlistů pro uklidnění hlavy i těla). Mezi skutečné klenoty pak patří předčítání pohádek a příběhů na spaní, které pro Calm namluvili slavní lidé jako třeba Harry Styles, Kate Winslet, Idris Elba nebo Matthew McConaughey. A pokud se do tématu zklidnění chcete ponořit ještě hlouběji, využijte v aplikaci speciálních masterclasses, které vás naučí skutečnému umění meditace.

Operační systém: iOS a Android Cena: 1290 Kč/rok + 7denní trial, případně dle plánu

Pokračování 3 / 6

Fitify

Užíváte si cvičení s vlastní vahou, nebo dáváte přednost TRX, bosu, tabatě či HIIT? Odpověď zní jasně: je to úplně jedno, neboť ve Fitify, aplikaci fungující v češtině, naleznete cvičení všeho druhu –⁠ v zásobě mají totiž přes 900 cviků. V databázi stejně tak naleznete samostatné workouty, z nichž si vyberete podle toho, jaký typ partie zrovna chcete posílit. A pokud si nejste jisti, kde začít, aplikace vám vygeneruje osobní tréninkový plán, který zahrnuje i různé typy relaxačních cvičení (od jógy po strečink). A co je další velká výhoda? Aplikace plně funguje i v offline režimu.

Operační systém: iOS a Android Cena: 249 Kč/měsíc nebo 1790 Kč/rok + 7denní trial

Pokračování 4 / 6

VOS

Psychická pohoda, chytrý deník, dechová cvičení i mood tracker. To všechno se skrývá v aplikaci, která byla vytvořena s pomocí odborníků na duševní zdraví. VOS pracuje především na principu sebereflexe, vyhodnocování vlastních emocí a analýzy předešlých dní, měsíců a klidně i roků. Po prvním přihlášení vyplníte krátký dotazník, kam uvedete, zda vás trápí úzkosti, špatně spíte, nebo jen chcete zlepšit kondici. Na základě toho vám aplikace vygeneruje osobní plán. Součástí appky jsou rovněž kontakty na krizové linky i chat s odborníky v případě, že by se vám psychicky náhle přitížilo. VOS je navíc kompletně v češtině.

Operační systém: iOS a Android Cena: 599 Kč/rok + 7denní trial

Pokračování 5 / 6

30 Day Fitness Challenge

V této aplikaci budou doma hlavně milovníci měsíčních výzev (z nichž se ale může dost dobře stát pravidelný návyk). Rozhodně nejde o žádné nahodilé cvičení, na vývoji obsahu se totiž podílel profesionální trenér, jenž vzal v potaz, že ne každé cvičení je vhodné pro všechny. Na začátku si vyberete úroveň své sportovní zdatnosti – aplikace je tedy vhodná i pro ty, kdo nikdy neudělali víc než pět kliků – a poté už se můžete pustit do cvičení. Každý den na vás bude čekat maximálně dvacetiminutový workout, který případně můžete opakovat. Že se bojíte, že na něj během dne zapomenete? To nehrozí, aplikace se vám totiž každý den připomene.

Operační systém: iOS a Android Cena: základní funkce jsou zdarma

.
. | Zdroj: Google Play

Pokračování 6 / 6

Headspace

Každý občas potřebuje upustit páru a vyklidit z hlavy emoční nepořádek. Pro takovéto chvíle vám většina odborníků i nadšenců do (přijatelné) ezo sféry doporučí meditaci. Zní to sice skvěle, jenže ukočírovat myšlenky natolik, že budete mít prázdnou hlavu, případně se zaměříte jen na jeden konkrétní cíl, se mnohem snáze radí, než prakticky provádí. Pokud i přesto toužíte odhalit kouzlo meditace, stáhněte si celým světem milovanou aplikaci Headspace. Kromě meditace se díky ní naučíte snadno usínat, zvládat stres, lépe se soustředit i posílit psychickou stabilitu. A k dosažení cíle vám pomůže třeba hudebník John Legend, na něhož v aplikaci můžete též narazit.

Operační systém: iOS a Android Cena: 309 Kč/měsíc + 7denní trial nebo 2250 Kč/rok a 14denní trial