.

. Zdroj: Effectixcom

Pocení snižuje ženám sebevědomí a může vést až k psychickým problémům

I přesto, že je pocení naprosto přirozeným a pro tělo dokonce prospěšným jevem, moderní společnost se na něj dívá úplně jinak. Není tedy divu, že si přes den několikrát kontrolujeme podpaží, jestli tu nevznikají ony nenáviděné skvrny.

Video placeholde

Pocení bývá navíc často chybně spojováno s nedostatkem hygieny, což nikomu také na sebevědomí nepřidá. Ženy, trpící nadměrným pocením, proto často ani necestují hromadnou dopravou, jen aby se vyhnuly všudypřítomným odsuzujícím pohledům. Nejhůře jsou na tom pak ty, které hyperhidróza začala trápit již v pubertě a často se tak stávaly ve škole terčem posměchu či dokonce šikany.

Není divu, že takové dívky dříve či později musí kvůli nízkému sebevědomí vyhledat pomoc psychologa. I takové situace, jako je zvednout ruku na poradě nebo na někoho na veřejnosti zamávat, jsou pro ně pak absolutně nemyslitelné. Aby zakryly propocené oblečení, navlékají se i v teplých dnech do několika vrstev, v horších případech pak přestanou mezi lidi vycházet úplně.

Jak mohu pocení omezit?

Jistě, ne každá máme s pocením až takto extrémní problém. Na druhou stranu ale žádná z nás nechce vystavovat na odiv propocené kruhy v podpaží. Jak tedy lze míru pocení snížit?

Správný přípravek, použitý ve správnou dobu

Proti problémům, spojeným s pocením, jsou na trhu dva typy přípravků: deodoranty a antiperspiranty. Jak nejspíš už víte, deodoranty řeší problém se zápachem, nikoliv s pocením jako takovým: od toho jsou tu právě antiperspiranty. Abyste dosáhla maximálního účinku, měla byste antiperspirant aplikovat večer před spaním, ne až ráno, kdy už jsou podpažní jamky opět vlhké od potu.

Změny jídelníčku

To, co jíme a pijeme, pochopitelně ovlivňuje i míru našeho pocení. Více než obvykle se budete potit třeba po kávě, kořeněných a pálivých jídlech. Potraviny jako brokolice, kapusta, česnek nebo cibule mohou díky obsahu síry dodat potu nepříjemný zápach.

Podpažní vložky

Už i u nás se dají koupit takzvané vložky do podpaží, které podobně jako například slipové vložky nalepíte na oblečení zevnitř a ony následně zachycují pot, takže není nic vidět.

Nešlo by to ještě jinak?

Co když milujete kávu a s vložkami v podpaží byste si připadala jako blázen? Existuje ještě jiné řešení na skvrny od potu, kromě oblékání deseti vrstev oblečení? Odpověď je naštěstí ano: existují trička, ve kterých si nikdo nevšimne, že jste se zpotila, a k tomu navíc odolají i vlhkosti a špíně zvenčí. Tento malý zázrak má jméno CityZen a dostupný je hned v několika barvách. Můžete tak obdarovat někoho blízkého či sama sebe o Vánocích.

Více v e-shopu: www.cityzenwear.cz.