Veganské skořicové rolky

Veganské skořicové rolky Zdroj: Johana Střížková (archiv časopisu F.O.O.D.)

Nedělní mlsání: Upečte si voňavé veganské rolky!

Skořicové rolky objevíte v kuchařkách napříč Evropou a americkým kontinentem, v USA kousky rolek dávají i do zmrzliny. Patří mezi tradiční severské pečivo až tak, že se švédská Rada pro domácí pečení roku 1999 usnesla, že se 4. října bude slavit jejich den. Vyzkoušejte veganské, po kterých se doma jen zapráší!

Veganské skořicové rolky

12–15 rolek

Příprava: 40 minut + kynutí + 30 minut pečení

Suroviny:

Těsto: 200 ml mandlového mléka, 20 g droždí, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce mletých lněných semínek, 1 lžíce kokosového oleje, 200 g celozrnné hladké mouky, 200 g jemně mleté žitné mouky, 1 lžička skořice

Náplň: 50 g vlašských ořechů + 2 měkké banány + 4 datle + 2 lžíce javorového sirupu + 1 lžíce skořice

Na ozdobení: 1 lžíce citronové šťávy + 70 g moučkového cukru

Postup:

1. Do malé misky nalijte vlažné mléko a prošlehejte s rozdrobeným droždím a javorovým sirupem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, asi 5 minut.

Veganské skořicové rolky
Veganské skořicové rolky | Zdroj: Johana Střížková (archiv časopisu F.O.O.D.)

2. Ve velké míse promíchejte lněné semínko se 3 lžícemi vlažné vody, počkejte 1 minutu a poté přidejte rozpuštěný kokosový olej, obě mouky, skořici a špetku soli. Nakonec vmíchejte vzešlé droždí. Prohněťte vařečkou, ale použít můžete i ruce, až vznikne měkké, lehce lepivé těsto. Na pomoučněné ploše těsto ještě krátce rukama zpracujte. Přendejte do olejem vytřené mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.

3. Zatím připravte náplň. Na suché pánvi orestujte ořechy. Nasypte je do mixéru spolu s banány, nasekanými datlemi, javorovým sirupem a skořicí a rozmixujte dohladka.

4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Pečicí formu vytřete kokosovým olejem. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta obdélníkový plát o velikosti přibližně 20 x 40 cm. Celou plochu potřete tenkou vrstvou náplně. Z užší strany zarolujte do pevné rolády. Nakrájejte na 3 cm vysoké špalíky a ty rozložte do formy řezem nahoru. Překryjte utěrkou a nechte ještě 25 minut kynout. Pečte 30 minut dozlatova.

5. Citron s moučkovým cukrem našlehejte dohladka. Hustým krémem ozdobte zchladlé rolky a podávejte.

Další skvělé recepty najdete v únorovém čísle magazínu F.O.O.D.

Další veganské recepty najdete ZDE!

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!