...

... Zdroj: iStock.com

Nebaví vás pečení a zdobení? Vytvořte si vlastní vánoční tradice!

Sdílené pečení, charitativní dárky nebo vánoční cesty k moři. Jaké zvyky v posledních letech mění tradiční české Vánoce? 

Vánoce jsou spojené s tradicemi, o tom žádná. Jenže – na rovinu – spousta z nich už prostě není „k ničemu“. Házení pantoflem, odlévání olova a líbání se pod jmelím jsou sice milé zvyky, nicméně svět, ve kterém měly své kouzlo, už neexistuje. Navíc málokdo tuší, proč se dodržovaly. Dnes jsou zbytečné, možná až trapné. A ty nové zvláštní „tradice“, jako je nákupní maraton? To zase celé svátky posouvá směrem k parodii. Dobrá zpráva ale je, že tradice se klidně mohou změnit. A ty vaše, nové, pak mohou z Vánoc zase udělat to, co jste na nich milovali v dětství: jedno velké kouzlo, okamžiky plné zvláštní magie a konečně i pohody. Co byste tedy mohli zkusit?

Aktivní adventní kalendář

Čokoládové kalendáře jsou spíš „pseudočokoládové“ a nakupovat na každý den dárek? To může být drahá sranda. Znám rodinu, kde místo toho na každý den vymyslí jednu zimní či vánoční aktivitu, kterou zrealizují. Spolu. Doma, s kamarády i kolegy v práci to bude fajn.

Dobrý den, sousede

Potřebujete-li kolem sebe cítit víc lidskosti, zkuste o adventu poznat víc ty, kteří žijí kolem vás. Zazvoňte u souseda a přineste mu ochutnat misku cukroví. Uspořádejte sousedský večírek se svařákem, před domem, na dvorku… nebo vánoční bazárek a výtěžek někomu darujte. Aby Vánoce dostaly ten mytický nádech období, kdy každý může zažít zázrak…

Nepečení a sdílené pečení

Pokud vás nebaví cukrářský maraton, zkuste letos cukroví konečně objednat. Dojít může také na „sdílené pečení“. Pozvěte kamarádky, nakupte víno a pečte spolu. Stejně: měly byste jinak čas se potkat? Funguje také výměnný obchod – vy ve velkém napečete vanilkáče, sousedka kokosky, švagrová perníčky… A pak si to rozdáte.

Kapka kultury

Kino vyměňte za divadlo, videoklipy za operu, vezměte děti na vánoční koncert. Skvělý zážitek, který dokonale naboří všednost a podpoří pocit, že konec roku je výjimečný!

Home made ozdoby

Skleněné ozdoby jsou křehké, plastové zase kýčovité. „Home made“ budou nejlepší. Třeba origami? Mezi skládačkami origami je minimálně jedna, která je pro Vánoce jako stvořená: tzv. kusudama, květinová koule. Přináší prý štěstí. Jednoduchý návod najdete na internetu.

...
... | Zdroj: iStock.com

Úplně mimo

Vypnout můžete i sebe. Úplně. Když vynecháte vánoční nákupní orgie, máte v pohodě na letenku. Možná poletíte „až“ 25., ale tenhle už celkem rozšířený vánoční zvyk „u Vánoc nebýt“ by vám mohl dopřát nezapomenutelné svátky.

Výlet do loňska

Moje dcera má oblíbený výraz: své imaginární kamarády posílá na „výlet do loňska“. Já to slovní spojení miluju tak, že jsem se rozhodla, že místo 110. reprízy Pyšné princezny si letos budeme listovat fotoknížkou, kterou nám chystám jako překvapení. Jako výlet do našeho loňska. Do toho, co jsme spolu za celý rok zažily.

Opravdu klidný advent

Jednou z nejšílenějších tradic se stalo uklízení. Opravdu jsou Vánoce hezčí s čistými okny? Udělejte radost sobě i těm, které máte doma – a prostě se na to vykašlete. Buď objednejte paní na úklid, nebo nad tím jen mávněte rukou, hoďte nohy nahoru a laďte se.

Lyže místo pohádek

Protože Štědrý den všichni moc „řeší“, je na sjezdovkách celkem prázdno. Lyže místo pohádek můžou být krásný nový zvyk. V tichu hor, bez front na vleku… Klidně pak jeďte rovnou domů ke stromečku (volnou chatu asi už neseženete). Anebo se jen převlečte a zamiřte do té zabookované restaurace.

Vaše vlastní koleda

„Štědrý večer nastal“ je sice super, ale mohli byste si objednat vlastní koledu. Existuje spousta muzikantů, kteří skládají písničky na objednávku. Nechte se překvapit, co složí vám na míru. Anebo zkuste aplikace (např. Music Maker Jam) a složte si koledu sami!

…i kapr má právo na život

Losos nebo klasický řízek jsou samozřejmě varianta. Ale co si spíš zabookovat stůl v dobré restauraci s dobrým vánočním menu? Velké holky nebudou upocené od plotny, velcí kluci budou nadšení z jejich půvabu i dokonalého menu.