Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo Zdroj: F.O.O.D./Marek Bartoš

Krkonošské kyselo: Tradiční jídlo našich předků! Jak na něj?

Zdánlivě obyčejné jídlo se dnes často objevuje i v nabídce těch nejlepších restaurací. Uvařte si ho také! Zasytí a dokonale zahřeje!

I když dnes kyselo podáváme jako polévku, v minulosti šlo o samostatný pokrm, který se konzumoval kdykoliv během dne, a to s chlebem nebo s bramborami na loupačku. Přes zažitý přídomek „krkonošské“ se kyselo připravovalo nejen v dědinách ležících v našich nejvyšších horách a jejich podhůří. Recept na kyselo objevíte ve všech horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě Čech, tedy i v horách Orlických, na Broumovsku, Náchodsku a také v některých částech hor Jizerských.

Stejně jako všechna ostatní jídla chudých a těžce pracujících obyvatel horských oblastí i kyselo se vařilo z levných a snadno dostupných surovin tak, aby strávníky dostatečně nasytilo a přitom dodalo potřebné živiny. Kromě chlebového kvásku tak v receptu nechybí houby, ať už čerstvé nebo sušené, brambory, vejce, cibule, kopr a samozřejmě ocet, sůl a kmín.

V minulosti nebyl kvásek výsadou hipsterských hospodyněk, ale našli jste ho v každé domácnosti. Používal se k pečení čerstvého domácího chleba, který byl základní potravinou. Vy si ho můžete za pár korun objednat ve většině pekáren nebo si ho pořídit od některého z nadšenců pro přípravu kváskového pečení. Jejich seznam včetně kontaktů najdete na kváskové mapě pecempecen.cz. Vyrobit si ho jen z vody a mouky (nejlepší je tmavá žitná) ale můžete i sami. Počítejte ale s tím, že aby byl kvásek dostatečně silný, potřebuje asi pět dnů. Po rychlém kvásku z droždí na přípravu kysela nesahejte. Ačkoliv název napovídá, že se jedná o stejný výrobek „bez práce“, jeho složení i chuť se od pravého kvásku liší.

Příprava tradičního kysela

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny: 4 lžíce kvásku, 1 hrst sušených hub, 800 g brambor typu B, 1 lžička kmínu, 1 střední cibule, 2 lžíce másla, 4 vejce, 1 hrst kopru a sůl

Postup:

1. Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a oloupejte.

2. Kvásek vlijte do hrnce, přidejte houby i s vodou, v níž se máčely, a doplňte tekutinu na objem asi 1,3 l. Ochuťte kmínem a solí, přiveďte k varu a 10 minut povařte.

3. Na pánvi na lžíci másla osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a umíchejte vejce. Vejce i brambory rozdělte do talířů a zalijte polévkou.

4. Dochuťte solí a nasekaným koprem, zjemněte kouskem másla.

Další skvělé recepty (nejen na polévky) najdete na webu Recepty.cz!