Co o vás prozradí vaše čmáranice?

Co o vás prozradí vaše čmáranice? Zdroj: iStock.com

Kreslíte si z nudy kytičky? Tohle vaše čmáranice říkají o vaší povaze

Čmárá si každý. Někdo z nudy, jiný ze stresu. A o každém jeho květinky, křížky či šrafování prozradí mnohé. Dle grafologů se v těchto malůvkách ukrývají naše podvědomé myšlenky. Jinými slovy; prozraďte, co kreslíte, a my vám řekneme, jestli jste uzlíček nervů, nebo se nebojíte riskovat.

V angličtině se tomu říká doodling, volně přeloženo je to něco jako bezmyšlenkovité čmárání. Sedíte na poradě, telefonujete, posloucháte podcast a čmáráte si. Rohy vašich papírů zdobí pyramidy, keře růží či pěkně vyrytý kříž, který obtahujete stále dokola. Jakmile vám někdo nakoukne přes ruku, instinktivně své výtvory schováváte. Možná tušíte, že by mohly říct víc, než chcete. Nebo naopak jste na svá malá umělecká díla tak hrdí, že si je archivujete a dáváte na odiv.

TIP NA VIDEO: Co o vás říká váš nepořádek?

.
. | Zdroj: iStock.com

Sunni Brown je vizuální poradkyně, autorka knihy The Doodle Revolution a zakladatelka organizace Deep Self Design, která ve čmáranicích vidí velký potenciál pro odhalování, co se děje v lidské mysli, a může lidem pomoci lépe přemýšlet a soustředit se. Malůvky jsou dle ní skvělým učebním nástrojem. Grafoložka Tracey Trussell v nich vidí ještě víc. Do našich drobných maleb se totiž prý odráží to, jak se cítíme, co prožíváme a i jaká jsme osobnost.

Malé mapy psychiky lidí

Jak se lidé staví ke čmáranicím, prověřoval například průzkum spojený se soutěží Design and Shine. Vzorek 2000 lidí ukázal, že si člověk čmárá v průměru čtyřikrát týdně – celkem 15 hodin ročně. Výzkum také zjistil, že dvě třetiny čmáranic vznikají, když se lidé nudí, jedna pětina, když jsou nervózní nebo ve stresu a jedna čtvrtina lidí si čmárá, když je v uvolněném stavu mysli. Tracey Trussell vše ještě více specifikuje: „Čmáranice jsou jako malé mapy, které nás vedou při zkoumání psychiky lidí. Jsou vytvářeny volně, obvykle, když se člověk soustředí na něco jiného. Jsou volným tokem neomezených symbolů, živých a přímo pramenících z podvědomí. To znamená, že jsou vnějším vyjádřením našich nevědomých myšlenek a nejsou určeny žádnému konkrétnímu příjemci ani k žádnému konkrétnímu použití.“

S tím souvisí i to, že až 35 procent lidí se obecně vyhýbá tomu, aby ostatní viděli, co čmárají. Téměř čtvrtina je však na své obrázky hrdá. „Čmáranice vám pomáhají soustředit se na cokoliv, co děláte. Jsou účinné při řešení problémů a jsou také zdrojem kreativity a skvělé pro brainstorming, protože jsou kanálem pro nápady. Je to také způsob, jak pomoci zpracovat obtížné emoce, neboť čmáranice fungují i jako bezpečnostní ventily pro uvolňování negativních pocitů,“ poukazuje na pozitiva malůvek grafoložka.

Tvar a symbol prozradí nejvíc

Odborníci odhalili, že naše podvědomé čmárání může ukázat, že máme sobeckou stránku, cítíme tlak v práci, hromadí se v nás vztek, a dokonce, že máme ve skříních ukryté kostlivce. Tracey Trussel tedy pro britský Independent shrnula nejčastější výklady kreseb, na kterých se shoduje s odborníky.

Tvary, objekty, barva použitého inkoustu a poloha čmáranice na stránce, to vše může poskytnout vodítka k našemu stavu mysli, životnímu nadhledu i motivacím. Tvar oblouku například může naznačovat, že je někdo tajemný, zatímco opakující se čmáranice jsou často známkou přepracovanosti. Kříže mohou být známkou úzkosti, rovné čáry naznačují, že je někdo racionální typ, a špičaté tvary poukazují na ambiciózní a konkurenceschopnou povahu.

Organizátor, nebo věrný přítel?

Čtverce čmárají lidé, kteří mají rádi organizaci a kontrolu a umějí věci dobře plánovat. Trojúhelníky a špičaté tvary obvykle kreslí ambiciózní lidé – ti, kteří se nezastaví před ničím, aby dosáhli svých cílů a snů. Tento tvar může také znamenat, že je někdo konkurenceschopný a vynalézavý.

Jedna pětina populace má tendenci čmárat rozpoznatelné předměty, jako jsou květiny, domy, hvězdy a tváře. Květiny jsou nejoblíbenější rozpoznatelné kreslené objekty a obvykle naznačují, že je někdo loajální, věrný a záleží mu na vztazích. Například velká květina s kruhem uprostřed ukazuje sebevědomí a člověka milujícího pozornost. Velmi pečlivě a detailně nakreslené květiny mohou signalizovat obsedantně kompulzivní osobnost.

Kytičky, domečky, stále dokola

Druhým nejpopulárnějším načrtnutým objektem jsou hvězdy. A protože obsahují body, mohou naznačovat, že je někdo ambiciózní. Ti, kteří si čmárají tímto způsobem, mají podle Tracey Trussel v životě velká očekávání a touhy a jsou odhodláni uspět. Tváře jsou třetí nejoblíbenější kresbou. Například autoportréty poukazují na egocentrika, ale kreslení jiných tváří často svědčí o někom, kdo je spíše otevřenou, společenskou osobností.

Ti, kdo dělají velké čmáranice, chtějí, aby si jich někdo všiml, zatímco menší čmáranice si užívají milovníci klidného života a skromné ​​typy. Kreslení stejného tvaru nebo předmětu znovu a znovu, ovšem ne na stejném místě, odhaluje trpělivost a vytrvalost. Stejná kresba na stejném místě je pak známkou úzkosti, často se to ale objevuje také u lidí pod tlakem, může to být také známka pocitu viny. Stínované nebo vyplněné čmáranice mohou jednoduše znamenat, že se někdo nudí, ale také, že je nešťastný, má v sobě vztek nebo trpí nedostatkem sebevědomí.

Kreslíte si malé či větší domky? Jste orientovaní na rodinu a užíváte si stability života. Jsou-li vaší dominantní čmáranicí vlnité kroutící se linie, jste přizpůsobiví a rychle přemýšlíte, ale můžete být i vyhýbaví a nerozhodní. Čmáráte perem jen ledabylé cikcaky? Jste silní lidé, rádi se pouštíte do nových projektů a máte odvážnou osobnost.