Slovenské pirohy s bryndzou.

Slovenské pirohy s bryndzou. Zdroj: iStock

Klasika ze Slovenska: Jak na vláčné pirožky s brynzou?

Úžasnou dobrotu od sousedů milují i Češi. Jak ji připravit? Stačí k tomu jen brambory, vejce a samozřejmě kvalitní brynza. A jestli si bez problémů poradíte třeba s těstem na bramborový knedlík, zvládnete pirohy levou zadní.

Ingredience:

Na těsto: 500 g brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl

Na bryndzovou směs: 250 g ovčí bryndzy, 250 g strouhaných brambor

Na ozdobu: 150 g opečného špeku nakrájeného na kostičky, 150 g zakysané smetany

Postup:

1. Vařené prolisované brambory vložte do misky, přidejte k nim polohrubou mouku, jedno vejce a osolte. Těsto důkladně prohněťte a vytvořte z něj bochánek.

2. Nastrouhané brambory promíchejte v misce s natrhanou brynzou.

3. Bramborové těsto rozválejte, poté z něj vykrajujte kolečka. Na ty dejte brynzovou směs.

4. Polovinu vykrojeného těsta překlopte přes směs a vytvořte šátečky. Vidličkou přitlačte okraje k sobě.

5. Vařte pár minut ve vroucí osolené vodě, dokud šátečky nevyplavou na hladinu.

6. Na talíři vše ještě ozdobte opečeným špekem a zakysanou smetanou.

Hotovo!