Vepřové plátky na houbách

Vepřové plátky na houbách Zdroj: iStock

Když se houby urodí, chce to klasiku: Vepřové plátky na hříbkách!

Houbová sezóna je v plném proudu. Už nevíte, co s nimi? V tom případě vsaďte na klasiku v podobě vepřových plátků na hříbkách. V kombinaci s poctivým cibulovým základem budou chutnat dokonale a během víkendu se po nich jen zapráší.

Ingredience:

800 g vepřový plátků (pečeně, kotletky, kýta), 300 g čerstvých hřibů, 300 ml vývaru (hovězí nebo kuřecí), 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, pepř

Postup:

1. Vepřové plátky naklepejte, osolte a opepřete. V pánvi na prudkém plameni rozehřejte olej. Přidejte plátky a opečte je postupně z obou stran do zlatohněda. Nelekněte se, že se maso nejprve přilepí na dno pánve – je to tak v pořádku. Po pár minutách se odlepí a půjde snadněji obrátit.

2. Opečené plátky dejte stranou a zmírněte plamen na střední stupeň. Přidejte máslo, poté cibuli a pomalu orestujte dozlatova. Přidejte houby nakrájené na silnější plátky. Osolte a okmínujte. Dále restujte dozlatova.

3. Když jsou houby i cibule pěkně zlatohnědé, přidejte mouku a krátce promíchejte. Zalijte vše vývarem a přidejte orestované plátky. Na mírném plameni pomalu probublávejte až do úplného změknutí (45 minut a více).

4. V průběhu dušení hlídejte hlavně omáčku. Hřiby i lžíce mouky ji krásně zahustí. Pokud by se voda odpařovala moc rychle, přidejte trochu horké vody nebo vývaru a pokračujte. Když je maso na konci měkké, zhodnoťte omáčku naposledy a podle potřeby mírně nařeďte nebo naopak dále vařte, aby perfektně zhoustla. Dělá to hodně a nikdo nechce mít na talíři vodu!

Dobrou chuť!