Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Když je touhy po zdravém těle příliš. Víte, co je ortorexie?

A co když je to málo? Co když jsem něco přehlédla? Přesně tak se sebou den co den rozmlouvá člověk trpící ortorexií, poruchou příjmu potravy založenou na posedlosti zdravým stravováním. A mezitím na internetu hledá novinky o detoxikačních kúrách a na potravinách detailně studuje všechny etikety s výživovými hodnotami a složením. Proč může být nebezpečná? A jak se projevuje?

Zdravý životní styl je v kurzu a do jisté míry je to dobře. To, že víc dbáme na to, kolik masa je v masných výrobcích, které jíme, nebo že nás zajímá, v jakém prostředí žily slepice, které snesly vejce, co si ráno smažíme k snídani, je super. Stejně tak je fajn, že se stále více lidí odklání od průmyslově zpracovaných potravin a hledá přirozenější, zdravější cesty, jak se stravovat. Ale nic se nesmí přehánět a v jídelníčku to platí zrovna tak.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na nový díl pořadu O čem se mlčí, jehož tématem jsou právě poruchy příjmu potravy

Video placeholde

Ortorexie se může týkat každého z nás a ani o tom nemusíme vědět. Ortorektik v praxi funguje tak, že kontroluje, odkud přesně potravina pochází, jak byla pěstovaná nebo zpracovaná, zda byl dodržen správný čas sklizně a jestli se někde nemohla něčím kontaminovat. Potraviny dělí na povolené a nepovolené, odmítá pozřít cokoli, co si sám nepřipravil, a svůj jídelníček plánuje s předstihem i několika dnů či týdnů. „Strach z jídla je tak velký, že nakonec většinou skončí jen u jednoho druhu zeleniny, kterou si sám pod svým dohledem vypěstoval,“ popisuje Marie Novotná, odbornice na nemoci ve spektru poruch příjmu potravy z centra Anabell, s tím, že při ortorexii vzniká stejná závislost jako například u alkoholu nebo kouření.

Pro lidi trpící ortorexií jsou zapovězené restaurace, stejně jako třeba mikrovlnky. Potřebují mít stoprocentní přehled o tom, co jedí, a pokud ho ztratí, v extrémních případech to může vést až k sebevražednému jednání. Ortorektik málokdy myslí na něco jiného než na svůj jídelníček. Podle jakých dalších symptomů ho poznat? A netýká se třeba i vás? Položte si následující otázky, a pokud na většinu z nich odpovíte ano, možná je čas některé věci přehodnotit.

Jak poznat ortorexii

* Je pro vás nutriční hodnota pokrmů důležitější než potěšení z vlastního jídla?

* Trávíte více než tři hodiny denně přemýšlením o dietě?

* Plánujete si jídlo na několik dní dopředu?

* Snížila se kvalita vašeho života se zvyšováním kvality vašeho stravování?

* Vyloučili jste z jídelníčku oblíbené pokrmy?

* Působí vám dieta potíže při stravování mimo domov nebo ve styku s rodinou a přáteli?

* Zvýšilo zdravější stravování vaši sebeúctu?

* Cítíte uspokojení, když se stravujete zdravě?

* Stali jste se postupem času přísnější sami k sobě?

* Máte pocit viny, jestliže dietu porušíte?

Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Dieta. Koupit si ho můžete – stejně jako aktuální dubnové vydání – v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra máte čtení ve schránce. A doprava je zdarma!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz