Zavinutý hovězí plátek potřený hořčicí a naplněný slaninou, cibulí, vajíčkem a okurku v hnědé omáčce se řadí ke stálicím české kuchyně.

Zavinutý hovězí plátek potřený hořčicí a naplněný slaninou, cibulí, vajíčkem a okurku v hnědé omáčce se řadí ke stálicím české kuchyně. Zdroj: F.O.O.D.

Je libo českou klasiku? Udělejte si španělského ptáčka podle našeho receptu!

Zavinutý hovězí plátek, potřený hořčicí a naplněný slaninou, cibulí, vajíčkem a okurkou v hnědé omáčce se řadí ke stálicím české kuchyně. Víte, jak na něj?

Španělský ptáček s rýží

4 porce

Suroviny: 400 g hovězího zadního masa – 4 plátky, 2 lžíce dijonské hořčice, 8 plátků anglické slaniny, 1 ks červené cibule, 2 ks vařených vajec, 4 ks malých nakládaných okurek, 2 lžíce oleje, 1 ks cibule, 60 g špeku, 1 lžička hořčice, 1 l hovězího vývaru, 3 ks bobkového listu, 30 g hladké mouky, 50 g másla, 280 g rýže, sůl a mletý pepř

Postup:

1. Plátky masa jen zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Potřete je hořčicí. Na každý položte 2 plátky slaniny, 1 čtvrtku oloupané cibule, 2 čtvrtky vařeného vejce a malou okurku.

2. Plátky masa pevně smotejte do ruličky a převažte kuchyňským provázkem. V kastrolu, který je možné potom vložit do trouby, rozehřejte olej a ptáčky na něm opečte ze všech stran. Poté přidejte na plátky nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájený špek, ještě chvilku opékejte a poté podlijte asi polovinou vývaru, přidejte bobkový list, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Duste asi 1 hodinu, ale průběžně kontrolujte a podlévejte.

3. Ptáčky přendejte z trouby na sporák. Maso vyjměte na prkénko a do omáčky vmíchejte kuličku vytvořenou smícháním mouky a másla. Provařte asi 10 minut. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Ptáčky zbavte provázku a vraťte do omáčky, podávejte s rýží.

Další skvělé recepty (nejen na tradiční česká jídla) najdete na webu Recepty.cz!